Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejlepší druhy relaxace, za které nemusíte platit ani korunu: 5 tipů, jak si odpočinout i během pracovního dne

Relaxujte i během pracovního dne
15. srpna 2022 | 06:00

Někdy vám drobné věci dokážou s tím, abyste se cítila odpočatá, pomoci víc než luxusní dovolená. Které by to mohly být?

„Zavřete oči a dýchejte,“ nabádá nás lektorka jógy, s níž jsem právě docvičila lekci venku v parku. Pouští nám k tomu potichu meditační hudbu a kdo chce, může si spolu s ní pobrukovat. Já to nejsem, ale i tak se úplně odpojuju od světa. Nezavírám oči, naopak zírám. Na letní mraky, na stromy, do trávy, v níž se odrážejí paprsky. Vypínám myšlenky v hlavě, jen sleduju tu krásu kolem. Je letní podvečer a do uší mi doléhají jen zvuky z přírody –  cvrkot ptáků, šumění listů v mírném vánku. Oči vnímají barvy, nos posečenou trávu. Vydržím tak skoro deset minut a nechce se mi přestat. Ale lekce končí a já se po těch pár minutách, kdy jsem štronzo, cítím krásně odpočatá…

Zajímá vás, jak relaxují celebrity? 

Video se připravuje ...
Jaký relax si dopřávají celebrity? • VIDEO: Michaela Nováková

NIC NEDĚLAT

Nechci vám tím naznačit, že byste se měla vyhýbat dlouhodobým odpočinkům, od pravidelného spánku, víkendů, dovolených… Ale spíš pomoci najít i v každodennosti čas, jak si odfrknout. Aniž byste nutně musela spát.

Dívání se do nebe, trhání rajčat, nebo lenošení v trávě – přesně tohle jsou například věci, které odborníci považují za mnohem účinnější formu relaxu, než by se nám mohlo zdát. Tyhle činnosti jsou podle nich dokonce i jistá forma meditace. Jde totiž o to, že při nich prostě vypnete a soustředíte se na nicnedělání. Jen si sama vzpomeňte, jak jste milovala táboráky, dívání se do ohně, do zapálených svíček, prostě takové „civění do blba“. A to je občas dobré dělat, abyste dala odpočinout hlavě, která denně musí přijmout mnoho informací… Nuže vzhůru do toho!

Trhání rajčat

Menší a jediná z našich doporučení, při níž se budete trochu hýbat. Stejně jako u plení, sečení trávy… Zahrada sama o sobě je totiž balzám na relaxaci – i když vás z ní bolí záda i ruce. Těšit vás budou výsledky práce, zázraky přírody…

Dívání se do ohně

Jak uklidňující činnost sledovat plameny ve tmě. Také u toho nemyslíte vůbec na nic? Skvělé! Přesně to je potřeba, abyste si odpočinula. Podobně to umějí i plamínky svíčky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla