Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Inspirace: Prohlédněte si pestré masopustní masky a zkuste nějakou vyrobit

20. ledna 2023 | 09:58

Znáte všechny masopustní masky, tušíte, co symbolizují a proč se některé z nich dostaly až na seznam UNESCO? Zjistěte toho o pestrobarevných maškarách víc, prohlédněte si je ve fotogalerii, a pokud budete mít chuť, nějakou si můžete podle našeho videonávodu i vyrobit.

Termíny masopustu 2024:
Kdy začal: den po Třech králích, tedy 7. ledna
Kdy končí: na Masopustní úterý 13. února
Masopustní půst: 14. února (Popeleční středa) až 30. 3. (Bílá sobota)

Období masopustu začíná po Třech králích a končí v úterý před Popeleční středou. Tomuto úterý se říká Masopustní, letos vychází na 13. února 2024 a právě v tento den masopustní oslavy vrcholí rozpustilými průvody masek.

Jaké maškary při těchto obchůzkách nesmí chybět a co vlastně symbolizují? To nám přiblížili znalci českých tradic z Národního muzea v přírodě, které pořádá různé masopustní programy, během nichž si můžete tento veselý svátek zažít na vlastní kůži.

Masopustní masky: V každém kraji trochu jinak

Přestože mají masopustní tradice společné kořeny v dávné předkřesťanské době, postupně vzniklo obrovské množství různých variant, které jsou typické pro dané regiony nebo obce. Masky a jejich role v masopustních obchůzkách tak mohou v každé oblasti vypadat trochu jinak.

Třeba na Hlinecku v průvodu nesmí chybět laufr se ženou, ti vedou průvod. Turci před každým domem tančí a zajímavou úlohu má slaměný. Ten se válí po zemi a na ženy, které se k němu přidají, se přenese jeho plodivá síla. V průvodu spatříte i kobylu s rasem, kominíky a kramáře.

Na Valašsku k původním maskám patří medvěd a jeho vodič. Zvíře symbolizuje sílu a každá hospodyně si s ním ráda zatancuje, protože tím se na ni tato síla přenese. Říká se také, že jak vysoko žena při tanci skáče, takovou bude mít úrodu. Mezi další masky patří oblíbená maškara kobyly a dále třeba žid, pohřebenář, nevěsta, voják, žebrák a masky různých profesí – řezníků, dráteníků, lékařů, holičů apod. Obdobnou skladbu mají průvody třeba i na Hané, kde se ještě navíc objevuje kohout jako jedna z hlavních masek.

Masopust a UNESCO

Masopustní obchůzky z několika vesnic v okolí Hlinska se dokonce dostaly na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Důvodem je skutečnost, že se díky předávání z generace na generaci dochovaly v téměř nezměněné podobě.

VIDEO: Chcete si masopustní masku sami vyrobit? Postupujte podle videonávodu níže:

Video se připravuje ...
Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku • VIDEO: Videohub

Autor: red