Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zažijte Turecko jinak: Riviéra a kouzelná oblast Kappadokie

26. ledna 2023 | 06:00

Turecko je známé především pro své pláže, resorty a tudíž většina turistů míří právě na tureckou riviéru v období léta, načerpat energii ze slunce, vykoupat se v moři a užít si zasloužený odpočinek. Pokud ale chcete od dovolené víc, než jen zůstat v hotelu a užívat si luxusu all inclusive, pak má tato nádherná země rozhodně co nabídnout.

Turecko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace a to z mnoha důvodů. Jedním z nich je dlouhá sezóna. „Turecko je úžasné v tom, že má opravdu dlouhou sezónu, my sem charterové lety začínáme koncem dubna a končíme až začátkem listopadu, takže to teplo je tady opravdu dlouhou dobu,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Turecká riviéra

Já vyrazila do této země v půlce října a musím říct, že počasí bylo fantastické. Hned po příletu do Antalye jsme se vydali do městečka Kemer, které leží na pobřeží a je obklopeno horami. Díky tomu se vám dostane nádherného výhledu, kdy přímo se přímo z průzračného moře můžete dívat na vrcholky hor.

Anatalye, kde se nachází i mezinárodní letiště, rozhodně ale stojí za návštěvu. Je tam spousta malebných uliček a právem patří mezi nejnavštěvovanější místo na Turecké riviéře. Největším lákadlem je asi Hadriánova brána, která byla právě na počest římského císaře Hadriána postavena v roce 130 n.l. V Antalyi najdete i mnoho muzeí, minaretů, restaurací, obchůdků a klidně se zde vydržíte pocházet celý den.

Pláž v Side, Hotel Turquoise

Další zastávkou na turecké riviéře bylo městečko Belek, které je známé tím, že právě odsud lidé vyrážejí do vnitrozemí za nevšedními zážitky. Jak říká Lenka Pátek: „Turecko je neskutečně barevná země, je to takové muzeum pod širým nebem a můžeme zde vidět nejen historické památky, přírodní úkazy, ale i úžasné vnitrozemí, kde jsou hory a řeky, ve kterých si můžete vyzkoušet kaňonig a rafting. Voda je i v letních měsících studená, ale je to nezapomenutelný zážitek.“ A to mohu jedině potvrdit. Právě zde, v kaňonu Köprülü, jsem si tento adrenalinový zážitek zkusila na vlastní kůži. A musím říct, že procházet se a plavat v neuvěřitelně průzračné vodě, která má 10 °C, je zážitek na celý život.

Kouzelná oblast Kappadokie

Protože jsme chtěli zažít Turecko trochu jinak, vyrazili jsme i dále do vnitrozemí. Až do jedné z nejkrásnějších oblastí, do kouzelné Kappodakie. Cesta tam z pobřeží sice trvá 6 hodin, ale upřímně musím říct, že je to jedno z nekrásnějších míst na světě. Cestou doporučuji zastavit ve městečku Konya, které je jedním z nejkonzervativnějších a nejnáboženštější míst v zemi. Najdete tam Mevlanovo muzeum, kde je pohřben zakladatel tančících Dervišů. Jejich řád je znám především díky obřadnímu tanci sema, který jsme měli možnost vidět, a tajil se nám dech.

Pak jsme se již po chvíli dostali do výše zmíněné oblasti Kappodakie. Její unikátní krajina zformovaná větrem a vodou vyniká obdivuhodnou krásou. Eroze vymodelovala z měkké horniny tufu bizarní kužele připomínající komíny a sloupy, které se v rozlehlé kapadocké krajině tyčí po stovkách. Tato oblast je známá také kvůli letům horkovzdušnými balóny. Toto místo se stalo světově známým roku 1997, kdy zde probíhalo mistrovství světa právě v letu v balónech.

Obec Göreme
Autor: istock.com

Centrem této oblasti je městečko Göreme. Region kolem tohoto místa byl prohlášen za součást světového bohatství UNESCO. V Göreme najdete mnoho restaurací, obchůdků a hotelů a mezi to nejoriginálnější, co zde můžete zažít, je ubytovat se v jednom ze skalních hotelů. Z části bydlíte v jeskyni a z části je hotel moderně dostaven. Ovšem nebojte se, nejde o žádné primitivní bydlení. Například v hotelu Anatolian Houses Cave Hotel najdete kromě mnoha skvěle vybavených pokojů i luxusní jeskynní spa. Přespat na tomto místě je opravdu pohádkový zážitek.

Cesta zpět na pobřeží byla sice dlouhá, ale odměnou nám bylo ubytování ve městečku Side, které vzniklo již v 15. století př.n.l., tudíž na vás historie dýchá na každém kroku. Najdete zde i slavný Appolonův chrám.

Bezpečnost

Turecko je muslimskou zemí, ovšem sekularizovanou, kdy je náboženství oddělené od státní moci. Turci se k turistům chovají velmi vstřícně a i ženy se zde budou cítit bezpečně.

Turecká kuchyně

Turecko je po kulinární stránce mostem spojujícím dva světy. Smísily se tu tradice tureckých kmenů z centrální Anatolie a národů ze Středomoří a hrají zde také roli arabské vlivy. Turecká kuchyně je známá především svou bohatostí. Typická je vyváženost mezi masem, přílohami a velkým množstvím ovocných nebo zeleninových salátů. Jídla jsou velmi zdravá, protože se převážně vaří nebo dusí. Co určitě nesmíte vynechat je tradiční Döner Kebab – kuřecí, směs hovězího s kozím či jehněčí na otáčejícím se rožni. Já si zamilovala Gözleme, což je plněné nudlové těsto sýrem, špenátem či čokoládou. Typické pro tuto zemi jsou také jejich sladkosti jako baklava či helva, které jsou ale opravdu velmi sladké a ne každý snese takový přísun cukru.

A z nápojů? Rozhodně vede čaj a káva! Čaj je zde národní nápoj a je nezbytným doprovodem různých setkání a společenského života, symbol pokoje a gesto pohostinství. Dostanete ho všude a mnohdy i zadarmo. Turecká káva se nepije tak často jako čaj, ale pokud vám ji připraví v tradiční džezvě, pak si ji rozhodně dejte.

Autor: Martina Miláčková