Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražský advent: Kde si dáte nejlevnější svařák a kolik letos stojí trdelník

  • 4. prosince 2013 | 15:30

    Adventní trhy jsou v plném proudu, a tak jsme ani my neodolaly a vyrazily na průzkum. Jak letos vypadají vánoční stromečky? A za kolik si koupíte voňavý svařák, Staročeský trdelník nebo pečené kaštany? Vánoční trhy jsme prozkoumaly na Staroměstském i Václavském náměstí a také na Náměstí Míru v Praze.

  • Staroměstské náměstí

    Adventní trh na Staroměstském náměstí
    Autor: redakce
    Největší vánoční trhy na Staroměstském náměstí neurazí, ale ani nenadchnou. Opět jsou stánky plné pochutin, ať už se jedná o pečené vepřové koleno, bramborové chipsy nebo Staročeský trdelník a samozřejmě nechybí ani horký svařák nebo medovina.

    Ani letos se ale na tradičních trzích nevyhnete stánkům se suvenýry z Prahy, které s Vánoci nemají mnoho společného a také předraženým čepicím, kožešinám nebo nevkusným skleněným ozdobám, určeným spíše pro cizince. Naopak zde trošku pokulhávají stánky s řemeslným zbožím, které je v tento čas velice oblíbené. Na druhou stranu hlavně děti zaujme přítomnost živých oslíků, poníků, koziček a ovcí, které si mohou nejen pohladit, ale za 20 korun také nakrmit.

    Dvacetimetrový vánoční strom ozdobený motivy hodin a ozubených koleček, působí poněkud zvláštně a za soumraku, kdy ještě nesvítí, také smutně.

    Na Staroměstském náměstí jsme si daly svařák.
    Autor: redakce
    Staročeský trdelník: 60 Kč
    Svařené víno: 50 Kč
    Pečené kaštany: 50 Kč
    Bramborové chipsy: 60 Kč

    Otevřeno denně od 10:00-22-00 až do 6. ledna (některé stánky s občerstvením fungují až do půlnoci).

    Anketa

    Jak se vám letos líbí vánoční strom?

    Paní Milada z Krkonoš: "Je zvláštní, ale zároveň zajímavý. Moc se líbí. Ostatně jako každý rok."

    Jak se vám líbí na adventních trzích?

    Paní Jana z Teplic: "Rozhodla jsem se udělat si výlet s vnoučkem a moc se nám tu líbí. Nejvíce asi letošní strom, který je sice jednoduchý, ale opravdu krásný."

     

  • Václavské náměstí

    Adventní trhy na Václavském náměstí
    Autor: redakce
    Další trhy, které jsme navštívily, byly ty na Václavském náměstí, které jsou sice menší, ale jako příjemné zpestření centra Prahy postačí. I zde si přijdou na své milovníci pečených kaštanů, Staročeského trdelníku, svařáku, medoviny nebo například pečených jablečných spirálek.

    Ve stáncích si můžete zakoupit vánoční svíčky, magnety nebo ozdoby a i tady na vás vykoukne stánek se suvenýry z Prahy.

    Stromek je umělý, navíc hrající koledy, ale za to vtipně zdobený velkými jablky, bonbony a perníčky.

    Adventní trhy na Václavském náměstí
    Autor: redakce
    Staročeský trdelník: 60 Kč
    Svařené víno: 50 Kč
    Pečené kaštany: 50 Kč
    Pečené jablečné spirálky: 50 Kč

    Otevřeno denně od 10:00-22:00 až do 12. ledna.

    Anketa

    Jak se vám líbí na vánočních trzích?

    Honza: "Na vánoční trhy si v období Vánoc chodím spíš pro svačinu, než pro vánoční atmosféru. Takový trdelník po obědě, to je dobrota."

  • Náměstí Míru

    Adventní trh na Náměstí Míru
    Autor: redakce
    Trhy na Náměstí Míru jsou asi jediné, které se právem dají nazývat tradiční. Najdete tu stánky s keramikou, adventními věnci a svíčkami, ručně dělanými mýdly nebo zboží vonícím po levanduli. Nechybí perníčky a cukroví nebo například kandované ovoce. Návštěvníci si i zde mohou dopřát svařák, Staročeský trdelník nebo pražené mandle, ti co by si ale chtěli pochutnat na pečených kaštanech, mají ovšem smůlu.

    Už tradičně je na těchto trzích umělý vánoční strom, zdobený střídmě jen kouličkami a doplněný betlémem. Výhodou tohoto místa je, že je opravdu provoněno Vánocemi, z každého koutu na vás dýchne vůně františku, skořice nebo koření a na své si přijdou i ti, kteří zde chtějí za rozumnou cenu vybrat nějaký ten malý dárek pro své blízké. U stánků s korálky nebo hlavolamy se totiž netlačí banda cizinců.


    Adventní trh na Náměstí Míru
    Autor: redakce
    Staročeský trdelník: 50 Kč
    Svařené víno: 35 Kč
    Pražené mandle: 60 Kč

    Otevřeno denně od 10:00-19:00 do 24.12.

    Anketa

    Proč jste si vybrala právě trhy na Náměstí Míru?

    Studentka Klára: "Mají tu spoustu věcí a je tady příjemná vánoční atmosféra. Akorát mě trochu mrzí, že tu není velký vánoční strom."

    Vyrážíte na vánoční trhy pravidelně?

    Pavel: "Ano, adventní trhy na "Míráku" jsou pro mě a mojí přítelkyní každoroční tradicí. Vždy si koupíme trdelník, svařák a užíváme si vánoční krásu a pohodu."

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...