Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vánoce za dveřmi: Vyberte si správně stromeček a starejte se o něj!

Výběr stromečku je velmi důležitý, ale tím to nekončí! Musíte se o něj i správně starat!
8. prosince 2013 | 08:00

Advent začal, a tak je nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, kde a jaký pořídit vánoční stromek. A vyplatí se předem zjistit, na kolik nás letos tradiční jehličnany vyjdou.

Zdobíte stromek na zahradě nebo si berete domů ten loňský v květináči? Tak to jste v menšině. Většina českých domácností totiž koupí stromek nový. A jak se zdá dokonalým umělým už zvoní umíráček, protože jasně vedou ty živé. Během následujících tří týdnů se jich podle odhadů prodá kolem milionu.

Kupte teď, je větší výběr

Stejně jako při většině nákupů i při pořizování vánočního stromku platí okřídlené: Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Výběr je teď největší, a tak se i mezi levnějšími variantami dají najít skuteční krasavci. Navíc jsou prodejní místa bez front a boje o parkovací místo.

Na kolik vyjde?

I přes nejrůznější kolísání cen by ceny stromků měly zůstat v podstatě stejné jako loni. Za borovici lesní v průměru zaplatíte 350 Kč za metr a za smrk pichlavý dáte kolem 450 Kč za metr. Jako obvykle je nejdražší jedle kavkazská, která v průměru stojí 700 Kč za metr.

Vyberte si svůj budoucí vánoční stromeček pečlivě a nezapomeňte se o něj starat.
Autor: Shutterstock

Ceny berte jako orientační, protože se určitě najdou místa třeba u populárních nákupních středisek, kde se mohou vyšplhat i podstatně výš. Další možností je nákup přes internet. To vám jsou pak stromky zabalené v ochranných sítích nebo kartonu doručeny až domů.

Jedle vede

Zatímco před pár desítkami let byl hlavním domácím favoritem smrk pichlavý, dnes je populárnější jedle kavkazská. Ptáte se proč? Smrčky sice hezky voní, ale většinou nejsou tak hezké a hlavně v našich přetopených bytech velmi rychle ztrácí jehličí.  Navíc se špatně zdobí, protože jehličí je hodně pichlavé. Borovice sice mají méně agresivní jehličí, dlouho vydrží, ale zase mají větší rozestupy mezi jednotlivými patry větví.

Protože jsou Vánoce jen jednou za rok, spousta lidí ráda sáhne hlouběji do kapsy a pořizuje nejdražší jedli kavkazskou. Ta dlouho vydrží, má jemné jehličí, ovocnou vůní provoní celý byt a díky pravidelnému kuželovitému tvaru vypadá ze všech nejlépe. U stánku nebo na plantáži, kde se stromky také prodávají, si ten svůj vybraný nechte dát do síťky. Jen tak se mu při transportu nepolámou větve.

...
Autor: Shutterstock


Do tepla ne!

Ani ten nejlevnější stromek není tak levný, abyste ho hned po příchodu domů zničili. A to by se mohlo snadno stát, když ho hned dáte do vytopené místnosti. Takový teplotní šok většinou dopadne tak, že velmi rychle opadá a vám zbyde na Vánoce jen koště.

Všechny druhy vánočních stromků je potřeba rozbalit a nechat tak dva až tři dny stát v kyblíku s vodou v mírně vytápěné místnosti. Hodí se třeba chodba nebo kočárkárna. Pak už záleží na vás, jestli máte stojan, do kterého se dá přilít voda, nebo ho necháte bez vláhy. Do stojanu se zásobníkem vod je dobré kmen stromku o centimetr až dva zkrátit. Přes nový řez, bude lépe přijímat vodu. Život stromku prodlouží i to, když je místnost, ve které je, chladnější a s vyšší vlhkostí.

Autor: toma
Video se připravuje ...