Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak poznat těhotenství bez testu? První příznaky vás překvapí!

25. října 2017 | 06:00

Nevolnosti, bolest prsou, nevídaný čich, ale i extrémní únava - to všechno může naznačovat, že jste těhotná ještě před tím, než se na těhotenském testu objeví dvě čárky, které těhotenství potvrzují. Jaké příznaky těhotenství na sobě ještě můžete pozorovat?

Pokud jste měla nechráněný pohlavní styk a navíc se v očekávaném termínu nedostavila menstruace, je na čase udělat si těhotenský test. Často si ho ale děláme ještě před očekávaným termínem nebo dokonce i několik dnů po nechráněném styku a v tomto případě nám samozřejmě nic neřeknou.

Jak tedy poznat, jestli jste, nebo nejste těhotná? Počátky těhotenství mohou provázet příznaky, ze kterých vnímavější nebo zkušenější vícenásobné maminky mohou poznat, že čekají miminko. A to aniž by si udělaly test. Které to jsou?

Těhotenské nevolnosti

Nevolnosti nemusejí přicházet jen po ránu a v prvním trimestru se nevyhnou asi osmdesáti procentům nastávajících maminek. Některé ženy je mohou pociťovat už pár dní po oplodnění vajíčka, u jiných nastoupí až po pár týdnech.

Vinu na útrpných chvílích nad záchodovou mísou má zvýšená hladina hormonů, a to i známý hCG, který začne ihned po oplodnění produkovat zárodek placenty.

Výrazně lepší čich

V těhotenství se zvyšuje průtok krve v těle až o čtyřicet procent a díky tomu je například prokrvenější i čichové centrum a ženy mohou cítit lépe a být citlivější na některé vůně a pachy. Pokud vám tedy z ničeho nic začala vadit vůně, se kterou jste dřív neměla problém, zbystřete!

Extrémní únava

Už šest dní po oplodnění se může dostavit neskonalá únava, na kterou nepomůže ani prospat celý den. Ani poté totiž nezmizí. Za ospalost a rozlámané tělo může hormon progesteron, který má na starosti udržení gravidity, a také nízká hladina cukru, častý nízký tlak a větší produkce krve.

Citlivé a bolavé prsy

Také citlivost prsou může být jedním z raných ukazatelů toho, že jste těhotná. Už pár dní po oplodnění vajíčka se mohou prsy začít zvětšovat stejně jako samotné bradavky, které mohou začít tvrdnout. Některé ženy dokonce pozorují, že se jim začíná v prsních žlázách tvořit kolostrum, které během noci vytéká a tvoří kolem bradavek žlutý povlak. Výraznější a viditelnější mohou být i žíly na prsou.

Zvýšená potřeba močení

Nutkání jít na záchod víckrát, a to i přestože nic nepijete, je způsobeno hormonem choriogonadotropinem, který může za prokrvení pánve a dráždění močového měchýře. Pokud vás tedy močení nebolí, bude se jednat spíše o příznak těhotenství, než o zánět ledvin, nebo zánět močového měchýře.

Výtok z pochvy

Jedním z dalších příznaků může být hustý bílý hlenovitý výtok, který nedoprovází žádné svědění ani pálení. Děloha si tak začíná vytvářet takzvanou hlenovou zátku chránící miminko před případnými infekcemi.

Podívejte se také na video, jak vypadá celých devět měsíců těhotenství v pouhých pěti minutách:

Více informací o těhotenství, porodu a dětech najdete na webu Maminka.cz >>>

Autor: Michaela Čentešová, Maminka.cz