Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak neodejít od rodiny dva dny před svátky!

Naučte se zvládat předvánoční stres!
10. prosince 2013 | 12:00

Jsme uprostřed šílenství. Panika, že nemáme nakoupené dárky, upečené cukroví a na zdech visí pavučiny, jede na plné obrátky. Rady typu: klid, to zvládneš, nás spíš vytočí, než uklidní. Tady už pomůže jen akční plán.

Než definitivně zešílíte, věnujte jeden večer revizi vánočních činností. „Udělejte si akční plán na každý den až do Štědrého dne. Zeptejte se sama sebe, jestli to všechno opravdu musíte udělat vy (napéct tolik druhů cukroví, vytepovat koberec, našít nové záclony…) a vyškrtejte činnosti, které nejsou nutné,“ radí koučka a terapeutka Lucie Pancová.

Problém je, že v hlavě máme nastavený model dokonalé ženy, která to všechno dá. Nakonec naše babička ještě stihla napéct pro celou rodinu vánočku a nehroutila se. Tak my to taky musíme zvládnout. Jenže babičky nechodila do šesti do práce, nemusela si udržovat postavu v posilovně a nevozila děti na kroužky.

...
Autor: Shutterstock

Šlapeme na plyn

I když už začínáme mít pocit, že toho je nad hlavu a dochází nám energie, místo abychom ubraly na rychlosti, ještě přidáme. Nařídíme si budíka o dvě hodiny dřív, zrušíme kafíčko s kamarádkou… Jenže to je cesta k zešílení.

Nepřestávejte sportovat, mějte každý týden aspoň jeden večer, kdy nebudete dělat nic, choďte spát a vstávejte, jak jste zvyklé. Přidejte dobíjení baterek dvacet minut denně nějakou formou relaxace nebo meditace.
Věřte, že energie, kterou uspoříte, vás podrží v době, kdy budete mít vánoční přípravy za sebou, a rodina ocení pohodu, která z vás bude zářit,“ doporučuje koučka.

A poslední rada na závěr

Dámy, buďme chytré! Pomáhejme si, sdílejme své nápady, napečme si navzájem cukroví, pohlídejme si na výměnu děti a udělejme si jednou týdně pohodový večer, i když budou Vánoce.

Víc praktických rad a návodů, jak předvánoční šílenství ustát v pohodě najdete v aktuálním tištěném Blesku pro ženy.

Autor: MAJ