Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trápí vás zlé sny? Víme, co znamenají!

Noční můry mohou trápit děti i dospělé.
26. února 2013 | 06:00

Každému se občas zdají sny, které ho vyděsí, přinesou mu nepříjemné pocity a ještě dlouho o nich přemýšlí. Příčinou může být stres, nemoc, nebo jen těžké jídlo před spaním. O čem nás noční můry vlastně informují?

Když vidíte svatbu

Výklady o svatebních snech jsou odjakživa různé: některé mluví o tom, že to znamená blížící a se neštěstí a nemoc, jiné přesný opak: zdraví a štěstí. Obecně je snění o veselce údajně předzvěstí brzkého rozrůstání rodiny, tedy i příchodu dalšího dítěte. Když vidíte ve snu třeba svatební dort, čeká vás světlá a pozitivní budoucnost.

Smrti se nebojte

Zdá se vám o tom, že jste zemřeli? Vůbec to není předzvěst skutečného úmrtí! Neděste se zbytečně. Konec života je naopak předzvěstí nového začátku, velké, pozitivní změny, která vás čeká. Může jít i o vaši podvědomou reakci na změnu, která se ve vašem životě nedávno stala.

Pád do prázdna

Je hodně lidí, kterým se ve snu zdá, že někam padají. Než dopadnou, vzbudí se. Ze zdravotního hlediska může jít o projev nízkého tlaku, ale z pohledu výkladu snů svědčí padání o nedůvěře nebo potížích v partnerském vztahu, případně o nedostatku sexu.

Zahnáni do kouta

Zlý sen některé  z nás zavede doslova do slepé uličky nebo do místnosti, odkud není úniku: znamená to, že v reálném životě nás někdo omezuje a utiskuje, že nemůžeme nebo se bojíme vyjádřit své skutečné pocity. Jestli to jen trochu jde, zkuste to změnit a uvolnit se. Můry pak skončí.

...
Autor: Shutterstock

Vraha viděti…

Zpoceni hrůzou se můžeme někdy probudit i po snu, kdy vidíme vraždu nebo vraha, který nás pronásleduje. I tyto výjevy ve snu svědčí o tom, že prožíváme ve skutečnosti nějaký útlak, strach a stres, bojíme se nějaké osoby, která je s námi v kontaktu. Může jít o blízkého člověka, ale také o nadřízeného v práci či vzteklého souseda.

Pavouci a hadi

Pavouci ve snu znamenají hned několik věcí: máte si něco uklidit, uspořádat, spojit zpřetrhané osobní vazby s blízkými lidmi a obecně vzato vás čeká nějaké štěstí. Hadi, kteří se kolem vás hemží, znamenají, že žijete v dlouhodobém napětí, které vás ničí.

Jak se bránit nočním můrám?

  • před spaním si nepouštějte horory
  • nejezte na noc těžká jídla
  • vyvětrejte ložnici
  • během dne se hýbejte, dejte si aspoň dvacetiminutovou procházku na čerstvém vzduchu
  • nezačínejte s partnerem pozdě večer rozebírat nějaké konfliktní téma
  • při větších potížích řešte potíže s psychologem, psychiatrem

Další tipy, jak na zlé sny, najdete ve videu. 

Autor: sia
Video se připravuje ...