Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spíte špatně? Zařiďte si klidný spánek v 7 krocích

17. ledna 2013 | 15:20

Cítíte se v poslední době unavení, ale v noci místo spánku počítáte ovečky? Nebo naopak přijdete domů z práce a hned usnete, jenže ráno se probudíte rozlámaní? Pak vyzkoušejte sedm tipů jak se dobře vyspat.

1. Spánkový plán

Pravidelnost spánku je pro jeho kvalitu velice důležitá, proto je dobré dodržovat určitý spánkový harmonogram. Znamená to, že by jste měli každý den, a to dokonce i o víkendech, chodit spát i vstávat ve stejnou hodinu.

Koupel s květy růží.
Autor: Priessnitzovy lázně
2. Rituál před spaním

Před tím, než jdete spát, by jste si měli pročistit hlavu a nepřemýšlet nad problémy. Proto si vytvořte vlastní zklidňující rituál, který dělejte asi hodinku před tím, než si půjdete lehnout. Rituálem může být lehká četba, meditace, horká koupel s vonnými přísadami nebo poslech příjemné uklidňující hudby. Relaxační aktivity mohou podpořit klidný spánek a usnadnit přechod k usnutí.

3. Dejte pozor na to, co jíte a pijete

Nechoďte spát ani hladoví, ale ani přejedení. Optimální je jíst naposledy asi 3 hodiny před tím, než jdete spát. Vyvarovat by jste se měli pití kávy a alkoholu, a to alespoň  6 hodin před spaním. Možná, že se vám zdá, že jedno pivo či jiný alkohol vám dopomůže k rychlejšímu usnutí, což je sice pravda, bohužel ale díky alkoholu bude váš spánek nekvalitní..

Poradíme vám, jak účinně zatočíte se stresem!
Autor: Profimedia.cz
4.  Udělejte si pohodlí

Vytvořte si pro spánek kvalitní prostředí, které bude chladnější, tiché a tmavé. Před tím, než jdete spát, pořádně místnost vyvětrejte a zatáhněte závěsy. Důležité pro spánek jsou také kvalitní matrace a polštář.

5. Vynechejte odpolední spánek

Cítíte se odpoledne unavení a nejraději byste si šli lehnout? Raději to nedělejte. Odpolední spánek vám energii nedodá, spíše naopak.

6. Pravidelně cvičte

Pravidelná fyzická aktivita může zlepšit kvalitu a také hloubku spánku. Ideální je cvičit nejpozději 4 hodiny před spánkem, aby se vaše tělo stihlo dostatečně zklidnit.

Kvalitní med obsahuje prospěšné látky, například vitaminy, minerály a další látky
Autor: thinstock.cz
7. Jezte správné potraviny

Jsou potraviny, které vám ke klidnému spánku skvěle dopomohou. Patří mezi ně banány nebo mandle, které uvolňují svalstvo. Před spaním si dejte heřmánkový čaj, který zklidní vaši mysl a přidat do něj můžete lžíci medu. Možná se budete divit, ale skvělým přírodním uspávačem je celozrnný chléb s plátkem krůtího masa. Tato kombinace je totiž skvělým přírodním uspávačem díky obsahu látky tryptofan.