Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zatočte se shnilými jablky! Od teď už žádné nevyhodíte

17. října 2012 | 08:37

Ovoce není ani tak těžké vypěstovat, jako udržet dlouho čerstvé. Není nic horšího než po pár týdnech od sklizně vyhazovat shnilá jablka po desítkách. Poradíme vám, jak se tomu vyhnout.

Dost možná se to stalo i vám. Jabloně na podzim urodily spoustu jablek, vy jste je natrhali, dali do sklepa a těšili si, že máte na zimu s přísunem vitamínu vystaráno. Jenže místo plodů k nakousnutí vás při další návštěvě čekala jen halda shnilotin, které se nehodily ani do štrůdlu. Jak je to možné, když podle všech pravidel by zimní odrůdy jablek měly vydržet v dokonalé kondici celou zimu? To by měly, ale jen předobrém zacházení a skladování. Někde jste udělali chybu.

Trhat se musí umět

Na to, že jablka plánujete skladovat, musíte myslet už při sběru. Měl by být šetrný, aby nedošlo k poškození plodů. Jedno naťuknuté jablko může nakazit spoustu dalších.

Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
Autor: profimedia.cz

Správně se má plod odlomit směrem nahoru i se stopkou. V žádném případě by se nemělo kroutit, pak by se mohla stopka oddělit a jablko by mohlo začít hnít.

Sklep vygruntujte

Další důležitou podmínkou dlouhodobého skladování je vhodný sklep. Kdo ho má zděný, tmavý a dobře větraný, má vyhráno. Může se stát, že není právě čistý. V takovém případě se ho vyplatí se nejprve vydezinfikovat. Stačí na to třeba sírové knoty nebo vápenné mléko. Nejlepší teplota pro skladování ovoce je od 0 do 4 °C a při vlhkosti 80 až 85 procent.

Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
Autor: profimedia.cz
Nakažené plody musí pryč

Zdravé plody dejte v jedné, maximálně dvou vrstvách, do lísek nebo přepravek. Měl by mezi nimi proudit vzduch, tak je nedávejte moc blízko k sobě. Když máte možnost, můžete ovoce rozložit na dřevěné police. Čas od času je proberte, jestli se vám nějaký kousek nezkazil. Aby plody neměkly, můžete je v bednách proložit vysušenými hoblinami nebo rašelinou.

Pozor na sousedy

Plody snadno přebírají cizí pachy. Myslete na to a nedávejte je do společnosti s aromatickými látkami, zeleninou a bramborami. Jablka provoněná charakteristickým odérem brambor vám moc chutnat nebudou.

Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
Autor: profimedia.cz

Autor: toma
Video se připravuje ...