Budete potřebovat (na 3 záviny):
na těsto:
400 g hladké mouky
2 kelímky bílého jogurtu
200 g rostlinného tuku
cukr moučku na posypání
na náplň:
1 kg jablek
cukr krystal, vanilkový a skořicový cukr podle chuti
strouhanku na posypání
Postup:
1. Mouku vymíchejte s tukem a jogurtem. Vypracované těsto dejte na noc do ledničky. Poté ho rozdělte na tři části, každou rozválejte a posypejte strouhankou. Na ni asi do tří čtvrtin šířky rozložte očištěná jablka nakrájená na plátky, posypejte je podle chuti cukrem krystal, vanilkovým a skořicovým cukrem a opět strouhankou.
2. Těsto po okraji potřete vodou, zarolujte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Závin pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova a ještě teplý posypejte cukrem moučkou.
Náš tip:
Jablka můžete ještě posypat mletými ořechy, strouhaným kokosem nebo rozinkami.