Budete potřebovat (pro 4 osoby):
150 g hladké mouky
4 vejce
1 balíček vanilkového cukru
špetku soli
250 ml mléka
1 lžíci mandlových lupínků
2 středně velká jablka
4 lžíce rostlinného tuku
2 lžíce cukru krupice
4 až 5 lžic jablečné šťávy
4 lžíce zakysané smetany
cukr moučku na posypání
Postup:
1. Mouku, vejce, vanilkový cukr, sůl a mléko vyšlehejte na hladké těsto. Nechte alespoň 20 minut stát.
2. Mandlové lupínky opečte nasucho. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kolečka.
V pánvi rozehřejte lžíci rostlinného tuku. Vlijte čtvrtinu těsta, na něj dejte čtvrtinu jablečných koleček a z každé strany smažte tři až čtyři minuty. Stejně připravte i další tři palačinky. Udržujte je v teple.
3. Cukr rozpusťte v pánvi a nechte zkaramelizovat. Potom pomalu přilijte jablečnou šťávu (nejlépe zahřátou) a za stálého míchání povařte.
4. Hotové palačinky pokapejte připraveným sirupem, ozdobte lžičkou zakysané smetany, opečenými mandlovými lupínky a posypejte cukrem moučkou.
Doba přípravy: 50 minut
Klíčová slova: vaření;recept;palačinky;mandle;jablka;náplň
Diskuse ke článku
.
Články odjinud