Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Když vaří táta: Charismatický šéfkuchař Martin Polačko vaří se svými syny

14. října 2012 | 17:00

Chcete vidět, jak to vypadá v kuchyni, když vaří táta? Nechte se inspirovat sympatickým šéfkuchařem Martinem Polačkem, který zůstal se svými dvěma syny sám. Budou se vám sbíhat sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...

Rostou? Nerostou… „Jestli nenajdeme ani prašivku, tak se zblázním,“ volá nešťastně malý Matyáš na rodinné procházce lesem. Martin a jeho kluci by rádi našli pár hub na další sezonní lahůdky babího léta a kraje podzimu. Vyžrali houby kanci, jak si myslí táta? Nebo je sucho?

„Já to budu muset zařídit nějak jinak,“ dojde Martinovi. Zachrání to „palouček“ v supermarketu. Na klasickou bramboračku sušená houbová směs určitě bohatě postačí. Výborné budou i žampiony plněné nevšední škvarkovou nádivkou s tymiánem.

Chcete vidět, jak to vypadá v kuchyni, když vaří táta? Nechte se inspirovat sympatickým a nesporně charismatickým šéfkuchařem Martinem Polačkem, který zůstal se svými dvěma syny sám.
Autor: FTV Prima
„Houby a tymián, to jsou kámoši,“ tvrdí kuchař Martin Polačko. Naštěstí kamarád Viktor není houbař na baterky a donese košík dalších plodů lesa. Dokonce i křemenáče! Z takové úrody budou skvělé karbanátky s hříbky.

Matyáš vyloupe hrášek na těstoviny z Itálie, kterými v Římě tátu příjemně překvapil kamarád. „Zbožňuju vůni čerstvého hrášku a citronu,“ lebedí si při servírování jednoduché pasty Martin.

A na závěr to nejlepší! Kluci natrhali švestky a pomohou Ivetě s přípravou tradičního českého moučníku – báječných zlatavých buchet. Jen zakousnout! Určitě se vám už sbíhají sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...

Všechny recepty najdete už brzy na našich stránkách.

Martinovi tipy a triky:

  • Když namočíme sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma.
  • Když jíšku zalijeme studenou vodou a hned mícháme, neudělají se nám žmolky.
  • Houbovou směs na plnění žampionů můžeme místo smetany podlít bílým vínem.
  • V houbách dobře chutná špetka nového koření a vždycky je báječně provoní a ozdobí zelená petrželka a tymián.
  • Když chceme olej česnekem jen ochutit, stroužky promáčkneme, ale neloupeme. Po orestování je vyndáme.
  • Jak poznáme, že je hrášek měkký? Pár zrnek si vyndáme cedníkem z vařící vody a ochutnáme.
  • Jak zachováme hrášek krásně zelený? Po spaření ho na chvilku namočíme do ledové vody.
  • Na pánev se nebojte dát těstoviny i s trochou vody, v níž se vařily. Škrob omáčku malinko zahustí a zůstanou pěkně vlhké.
  • Před strouháním citron pořádně omyjte. Při akci s ním stále otáčejte, abyste nastrouhali jen žlutou kůru, ne hořkou bílou slupku!
  • Před smažením udělejte doprostřed každého karbanátku důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí. Také ho pečlivě oklepejte od strouhanky. A protože smažíme, budeme potřebovat větší množství rostlinného oleje.
  • Hotové karbanátky Martin neosuší na papírovém ubrousku, protože chce, aby byly šťavnaté. Jeden cvičně rozřízne a hned vidí, zda je propečený.
  • Skořice a švestky jdou krásně dohromady. Iveta před zabalením buchty rozpůlené ovoce posype špetkou mleté skořice a moučkového cukru.
  • Všechny suroviny na buchty musejí mít pokojovou teplotu.
Video se připravuje ...