Rostou? Nerostou… „Jestli nenajdeme ani prašivku, tak se zblázním,“ volá nešťastně malý Matyáš na rodinné procházce lesem. Martin a jeho kluci by rádi našli pár hub na další sezonní lahůdky babího léta a kraje podzimu. Vyžrali houby kanci, jak si myslí táta? Nebo je sucho?
„Já to budu muset zařídit nějak jinak,“ dojde Martinovi. Zachrání to „palouček“ v supermarketu. Na klasickou bramboračku sušená houbová směs určitě bohatě postačí. Výborné budou i žampiony plněné nevšední škvarkovou nádivkou s tymiánem.
Matyáš vyloupe hrášek na těstoviny z Itálie, kterými v Římě tátu příjemně překvapil kamarád. „Zbožňuju vůni čerstvého hrášku a citronu,“ lebedí si při servírování jednoduché pasty Martin.
A na závěr to nejlepší! Kluci natrhali švestky a pomohou Ivetě s přípravou tradičního českého moučníku – báječných zlatavých buchet. Jen zakousnout! Určitě se vám už sbíhají sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky...
Všechny recepty najdete už brzy na našich stránkách.
Martinovi tipy a triky:
- Když namočíme sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma.
- Když jíšku zalijeme studenou vodou a hned mícháme, neudělají se nám žmolky.
- Houbovou směs na plnění žampionů můžeme místo smetany podlít bílým vínem.
- V houbách dobře chutná špetka nového koření a vždycky je báječně provoní a ozdobí zelená petrželka a tymián.
- Když chceme olej česnekem jen ochutit, stroužky promáčkneme, ale neloupeme. Po orestování je vyndáme.
- Jak poznáme, že je hrášek měkký? Pár zrnek si vyndáme cedníkem z vařící vody a ochutnáme.
- Jak zachováme hrášek krásně zelený? Po spaření ho na chvilku namočíme do ledové vody.
- Na pánev se nebojte dát těstoviny i s trochou vody, v níž se vařily. Škrob omáčku malinko zahustí a zůstanou pěkně vlhké.
- Před strouháním citron pořádně omyjte. Při akci s ním stále otáčejte, abyste nastrouhali jen žlutou kůru, ne hořkou bílou slupku!
- Před smažením udělejte doprostřed každého karbanátku důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí. Také ho pečlivě oklepejte od strouhanky. A protože smažíme, budeme potřebovat větší množství rostlinného oleje.
- Hotové karbanátky Martin neosuší na papírovém ubrousku, protože chce, aby byly šťavnaté. Jeden cvičně rozřízne a hned vidí, zda je propečený.
- Skořice a švestky jdou krásně dohromady. Iveta před zabalením buchty rozpůlené ovoce posype špetkou mleté skořice a moučkového cukru.
- Všechny suroviny na buchty musejí mít pokojovou teplotu.