Předkrmy:
Knäckebrot se schwarzvaldskou šunkou, smetanovým krémem a chřestem
Ingredience:
5 plátků knäckebrotu
5 plátku schwarczaldské šunky
5 lžic pomazánkového másla
2 lžíce zakysané smetany
5 stonků zeleného chřestu
Postup:
Smetanu smícháme s pomazánkovým máslem, pomažeme jí plátek knackebrotu, který poklademe natrhanou sušenou šunkou (lépe se to jí), a ozdobíme zeleným chřestem (který předtím povaříme 3 minuty ve vroucí vodě).
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Doba vaření chřestu: 3 minuty
Zapečený toust s nivovou pěnou
Ingredience:
5 plátků toustového chleba tmavého
150 g nivy
2 lžíce mléka
5 jader vlašských ořechů
Postup:
Nivu nastrouháme najemno, přidáme 2 lžíce mléka, namažeme toustový chléb a ozdobíme ho vlašským ořechem. Zapečeme 10 minut v předehřáté troubě.
Teplota: 180°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 10 minut
Celerový krém
Ingredience:
200 g celeru
sůl
pepř
šťáva z 1 citronu
200 g celeru
1 pomazánkové máslo
namleté vlašské ořechy
Postup:
Celer uvaříme do poloměkka, nastrouháme najemno a osolíme, přidáme do pomazánkového másla. Přisypeme namleté vlašské ořechy, zakápneme citronovou šťávou. Podáváme vychlazené s pečivem či v malém množství samotné jako chuťovku.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30
Čas vaření: 1-30 minut
Obalovaný hermelín
Ingredience:
1 hermelín
plátek kvalitní šunky a plátek tvrdého sýra
2 lžíce pomazánkového másla
100 g namletých ořechů či mandlí
Postup:
Hermelín rozpůlíme, doprostřed vložíme kolečko šunky a sýra. Přiklopíme, namažeme pomazánkovým máslem (případně ochutíme kořením), obalíme v oříšcích a krájíme na osminky či čtvrtky.
Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Polévka: Tomatová polévka s parmezánem a bazalkou
Ingredience:
2 velké plechovky loupaných rajčat
150 g parmezánu
čerstvá bazalka
pepř
sůl
300 ml vody
Postup:
Loupaná rajčata rozmačkáme a smícháme s vodou, dochutíme a povaříme, přidáme nasekanou bazalku a ozdobíme strouhaným parmezánem.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 1-30 minut
Hlavní chod: Grilovaná zelenina, krůtí a vepřové plátky, pečený brambor s avokádovým dipem
Ingredience:
500 g krůtích prsou
500 g brambor
500 g vepřového masa
sůl
pepř
grilovací koření
olivový olej
Na dip:
1 avokádo
2 stroužky česneku
250 g bílého jogurtu
citronová šťáva
sůl, pepř
Na grilovanou zeleninu:
čerstvá zelenina dle chuti (paprika, rajče, cuketa, lilek, cibule, žampiony, kukuřice, chřest atd.)
olej
sůl, pepř
Postup:
1. Zeleninu nakrájíme na libovolné kousky, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem, grilujeme v troubě na grilu 40 minut při 200 stupních. Brambory si omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dochutíme grilovacím kořením a pečeme v troubě doměkka.
2. Maso si jemně naklepeme a naložíme a okořeníme dle chuti. Těsně před podáváním je asi 8 minut grilujeme v kontaktním grilu.
3. Avokádo na dip si oloupeme, rozmačkáme a zakápneme citronovou šťávou, aby nezčernalo. Přidáme rozmačkaný česnek, bílý jogurt a dochutíme solí a pepřem. Uchováváme v chladu.
Teplota: 200, 180°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 30-60 minut, 8 minut (maso)
Dezert: Limetkové košíčky
Ingredience:
Na piškot:
400 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky
100 ml oleje
3 vejce
1 bílý jogurt
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
Na krém:
500 g tvarohu
potravinářské barvivo
1 limeta
2 lžíce cukru moučka
15 g pistácií
Postup:
Ingredience na piškot smícháme dohromady a naplníme těstem papírové košíčky nebo formičky, pečeme na 180 stupňů 20-30 minut. Tvaroh na krém smícháme s nastrouhanou kůrou a šťávou z jedné limety, s cukrem a zeleným potravinářským barvivem. Po vychladnutí piškotových košíčků je ozdobíme tvarohem, sekanými pistáciemi a plátky limety.
Teplota: 180°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 20 minut