Středa 17. srpna 2022
Svátek slaví Petra, zítra Helena
Polojasno, bouřka 30°C

5 skvělých receptů z šípků! Zvládnete je i vy

25. září 2020 | 06:00

Blahodárných účinků šípků využívali už ve starověkém Řecku a Římu, přesto dnes zůstává tato plodina nedoceněná. Přitom je bohatým zdrojem vitaminu C, silného antioxidantu karotenu, lykopenu a dalších vitaminů, jako jsou provitamin A, K a vitaminy skupiny B. Naučte se tento symbol podzimu zpracovat a využijte šípky v kuchyni! V sychravém počasí vám posílí imunitu a pomohou i při nachlazení.

Vyberte si recept: sirup   marmeláda   víno   likér   omáčka

Šípek je divoká plodina, kterou najdete v období září a října volně v přírodě. Proto si pospěšte, než vám je ostatní vysbírají! Kdo by si totiž nechal ujít tak bohatou zásobárnu vitaminů, minerálů, flavonoidů a dalších hodnotných látek, když je k mání úplně zadarmo?

Kdy sbírat šípky a jak je zpracovat?

Šípky je nejlepší sbírat po prvním mrazíku, kdy jsou nejsladší. Rostou na keřích růže šípkové. Pozor ale na štětinky! Pokud máte citlivější kůži, vezměte si raději rukavice, jinak vás budou ruce nepříjemně svědit.

Šípky zbavené stopek a kališních lístků sušte rozložené v tenké vrstvě, a to nejlépe v sušičce nebo troubě, kde můžete nastavit teplotu 60 °C. Pomalé sušení plodům nesvědčí. Ztrácejí velké množství vitaminu C a mohou začít plesnivět. Správně usušený šípek při zmáčknutí praská a nesmí být tzv. "gumový". Barvu by měl mít po usušení až vínově červenou a vonět by měl po ovoci. Jedině tak vám vydrží i několik let. Během sušení se však částečně z šípků vytrácí cenné látky, a tak je nejlepší zpracovat je za čerstva, třeba podle některého z našich receptů.

Šípkový sirup

Nasbírané šípky opláchněte vodou a odřízněte stopky i zbytek okvětí. Následně je umelte v kuchyňském robotu na úplnou drť a vložte do hrnce. Přelijte ji vodou o přibližně 90 °C (nikoli vroucí) tak, aby byla celá drť ponořená. Přidejte šťávu z citronů nebo limetky (na 1 litr ideálně pět citronů) a nechte směs luhovat v ledničce po dobu osmačtyřiceti hodin.

Vyluhovanou směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbavíte jemných chloupků. Tekutinu slaďte medem dle chuti (minimálně půl sklenice medu na litr tekutiny). Výluh s medem pozvolna přiveďte k varu a ihned odstavte. Hotovým sirupem naplňte vysterilizované lahve a důkladně zavíčkujte. Následně lahve vložte na dvacet minut do trouby předehřáté na 80 °C. Díky tomu vám sirup vydrží i dlouhé měsíce. Pokud víte, že ho do dvou týdnů zkonzumujete, můžete proces sterilace v troubě vynechat.

Šípková marmeláda s medem

  • 1 kg šípků
  • šťáva z poloviny citronu nebo limety
  • 2 lžíce medu
  • 200 g třtinového cukru
  • (želírovací prostředek)

Očištěné šípky vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené, a vařte přibližně půl hodiny do změknutí. Uvařené šípky rozmixujte a propasírujte (klidně i vícekrát, když chcete docílit spíše džemu) přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu smíchejte s medem a cukrem a vařte do požadované konzistence. Marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček, uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Šípkové víno s kvasinkami

  • 1 kg šípků
  • 1,7 kg cukru
  • 4 litry vody
  • balíček živné soli pro kvasinky
  • balíček ušlechtilých kvasinek (Vínka, Malaga apod.)

Očištěné šípky rozřízněte napůl, posypte 200 g cukru a spařte 3 litry vody. Ze zbylého cukru si v jednom litru vody připravte roztok. Ten za studena spolu s vychladlými šípky vložte do kvasné nádoby, přidejte živnou sůl a kvasinky a nechte kvasit. Alespoň dvakrát během kvašení trochu vína stočte a poté už můžete lahvovat.

Šípková omáčka k masu

  • 200 ml masového vývaru
  • 150 g čerstvých šípků
  • 100 ml červeného vína
  • hladká (celozrnná) mouka
  • máslo
  • na dochucení: cukr, hřebíček, sůl, citronová šťáva

Šípky rozpulte, odstraňte jádřince a omyjte vodou. Následně je uvařte do měkka a rozmixujte na hustý protlak. Z másla a hladké mouky si udělejte jíšku, zalijte vývarem a vmíchejte šípkový protlak a zbylé suroviny – červené víno, citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a hřebíček. Podle chuti omáčku osolte, popř. doslaďte. Za stálého míchání ji přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nechte pozvolna redukovat. Omáčku podávejte nejlépe ke zvěřině.

Šípkový likér ze slivovice

  • 250 g čerstvých šípků
  • 1 lahev slivovice
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • koření dle chuti (hřebíček, celá skořice, vanilka atd.)

Šípky opět důkladně očistěte, případně i přepulte a dejte do velké zavařovací sklenice. Následně je zalijte destilátem a přidejte koření dle vlastního výběru. Sklenici uzavřete a umístěte do tmavšího místa, kde je pokojová teplota. Po dvou až třech týdnech tzv. macerování směs přelijte přes plátýnko do jiné nádoby a smíchejte se studeným sirupem, který si předem připravíte svařením cukru a vody. Hotový likér důkladně promíchejte a přelijte do vysterilizovaných lahví.

 

 

 

 

 

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...