Šípkové víno
Suroviny:
2 kg vyzrálých šípků
2 l vody
500 g krupicového cukru
Postup:
Šípky důkladně omyjeme, osušíme, trochu podrtíme a vsypeme do velké skleněné zavařovací láhve. Cukr svaříme s vodou, necháme trochu zchladnout a nalijeme na šípky. Hrdlo láhve přetáhneme pergamenem, zavážeme, do papíru uděláme vidličkou několik dírek a láhev postavíme na slunné místo na okenním parapetu a necháme 4 týdny kvasit. Pak víno slijeme přes dvojité husté bílé plátno do láhví, opatříme je zátkou a uložíme na tmavé místo.
Doba přípravy: 40 minut
Babiččina jeřabinka
Suroviny:
1 kg zralých jeřabin
400 ml vody
1 l vodky
800 g krupicového cukru
Postup:
Jeřabiny otrháme, důkladně je vypereme ve studené vodě a necháme rozložené na čisté utěrce oschnout. Pak je ve větší míse podrtíme, nasypeme do velké skleněné láhve, dolijeme vodkou, hrdlo zavážeme pergamenem a necháme na okenním parapetu 3 týdny vyluhovat. Pak tekutinu opatrně slijeme přes husté sítko do většího hrnce, přidáme vodu svařenou s cukrem, dobře promícháme a hotovou jeřabinku slijeme do tmavých skleněných láhví, opatříme korkem, případně zavoskujeme a ukládáme v temnu a chladu.
Doba přípravy: 50 minut
Sladké ostružiny
Suroviny:
3 kg ostružin
1 l 60% konzumního lihu
1 kg krupicového cukru
citron
2 hřebíčky
kousek celé skořice
Postup:
Ovoce důkladně podrtíme, přidáme citronovou šťávu, cukr, líh a koření, vše promícháme a slijeme do velké skleněně zavařovačky. Hrdlo převážeme pergamenem a postavíme na okno na 4 týdny luhovat. Pak směs přecedíme přes husté síto do láhví a zazátkujeme.
Doba přípravy: 20 minut
Náš tip:Každou láhev likéru nebo vína označíme štítkem s názvem tekutiny a datem výroby. Pravidelně kontrolujeme jejich stav. Ve starších nápojích zůstává dole usazenina, tekutinu proto naléváme do skleniček opatrně a 2 až 3 cm nápoje v láhvi ponecháme. |