Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak zklidnit bolavý žaludek? Choďte a nekuřte!

Nepříjemná bolest břicha vás může zcela ochromit. Jak na ni?
19. února 2013 | 14:30

Bolí vás žaludek? Může za to kocovina, PMS nebo jste se večer přecpali něčím tučným? Ať je důvod jakýkoli, měli byste bolavé bříško co nejdříve léčit. Poradíme vám, jak!

Příčiny bolestí žaludku bývají velmi rozmanité a leckdy i záhadné. Kromě výše uvedeného to můžou být i žlučníkové kameny, nesnášenlivost laktózy, žaludeční vředy, stres, přejídání či naopak hladovění.

Jak postupovat při bolestech žaludku?

Uklidňující nápoje

K utišení rozbouřeného žaludku pomůže vlažná tekutina (bez bublinek a bez kofeinu!), bylinkový čaj s mátou, fenyklem nebo heřmánkem, kuřecí vývar či zázvorový čaj. Nepijte černý čaj, kávu ani alkohol – to vše žaludek ještě víc rozbouří.

Opatrně s jídlem

Může-li za váš bolavý žaludek stres, pak jezte jídla spíše lehce stravitelná, jako jsou suchary, vařenou rýži, starší housky nebo piškoty. Těžká jídla vás bolesti rozhodně nezbaví.

Pomocníci z lékárny

Proti překyselení žaludku skvěle poslouží tzv. antacidum, což jsou volně prodejné léky, jež neutralizují kyselinu v žaludku.

Převlečte se

Když vás bolí žaludek a bříško je nafouklé, zvolte raději volnější oděv, který vás nikde netlačí. Prostě si udělejte pohodlí!

...
Autor: Shutterstock

Nohy nahoru

Nemusíte doslova, ale při bolavém žaludku pomůže, když se „hodíte“ do klidu a pohody, takže si vezměte neplacené volno nebo dovolenou a odpočívejte, dokud se vám neuleví. Jakmile se zklidníte, zklidní se i váš žaludek!

Procházka

Někomu udělá naopak dobře, když se zvedne z pohovky a dopřeje si dlouhou procházku. Tělesná aktivita rozpohybuje i vaše střeva, takže se vám uleví. Kromě toho je pravidelný pohyb skvělým antidepresivem.

Raději nekuřte

Jste-li kuřačka, pak byste se měla nad tímhle zlozvykem zamyslet. Cigarety totiž snižují přirozenou schopnost žaludeční sliznice bránit se účinkům žaludeční šťávy, takže se často objeví i bolesti žaludku.

Autor: iva