Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nerostou vám bylinky? Víme, kde je koupíte

9. června 2013 | 06:00

Nemáte vlastní zahradu, a v těch pár květináčích za oknem se vám neurodí tolik, kolik byste potřebovali? V tom případě by se vám mohly hodit naše tipy.

KY.BY zahrady v Chlumanech na Prachaticku

Založit zahradu se obec rozhodla v roce 2009, kdy zjistili, že nemůžou najít dobrého dodavatele na zdejší trhy. Vznikla na místě bývalého sadu na rozloze dva hektary. Zahrada s vyvýšenými záhony je do října otevřená ve všední dny od 8 do 15 hodin a každou první sobotu v měsíci v době trvání místního trhu od 8 do 12 hodin. Ale můžete si návštěvu domluvit i individuálně a také u vstupu do zahrady je telefonní číslo, na které je možné zavolat, pokud je zahrada zavřená.

Můžete tu nejen posedět, ale i nakoupit více než 20 druhů čerstvě řezaných bylinek, klasické vesnické květiny a sezonní plody ze zahrady. Prostě ukážete, co chcete ustřihnout, a to si odnesete.

Více informací na chlumany.cz

Bylinky
Autor: archiv Ky.By
Botanicus v Ostré

Především na začátku léta jsou krásné bylinné zahrady u historické vesnice Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem. Dominuje tu především levandule. Vyrazit na návštěvu můžete až do 6. října, každý den kromě pondělí.

Otevřeno je od 10 do 16 hodin. Kdo dává přednost soukromí a procházce v pěkně upravené zahradě s bludištěm, měl by předem zkontrolovat kalendář místních akcí a raději vyrazit ve všední den. To je i vstupné nižší. V místním obchodě se pak dají koupit nejrůznější bylinné výrobky. Pokud je pro vás Ostrá z ruky, zkuste navštívit jiný ze sítě obchodů.

Více informací a seznam obchodu najdete na botanicus.cz

Bylinky
Autor: Zahrada Tiree Chmelar
Zahrada Tiree Chmelar ve Valticích na Moravě

Najdete tu tematické bylinkové záhony s rostlinami na léčbu určitých částí těla a orgánů, například záhon léčivek na srdce a krevní oběh, dýchací cesty a plíce a podobně, označené informačními tabulemi. Je tu také okrasná část s vodní plochou, přirozená louka, sad, skleník a část určená pro odpočinek turistů. Zahrada vznikla v roce 2010 v prostoru bývalého zámeckého zahradnictví. Manželé Tiree a Lubomíra Chmelařovi ze Spojených států chtěli oživit valtický areál vybudováním bylinkové zahrady, jakési pokračovatelky zahrady řádu Milosrdných bratří v 17. století, kteří zde pěstovali bylinky pro zdejší nemocnici.

V červnu je otevřeno od úterý do čtvrtka od 16 do 18 hodin, v pátek od 14 do 18 hodin, o víkendu od 10 do 18 hodin. O prázdninách můžete přijít každý den od 10 do 18 hodin. A pokud se vám některá z bylinek zalíbí, ve zdejším obchodě ji můžete koupit.

Více informací najdete na bylinkovazahradavlatice.cz

Bylinky
Autor: archiv Ky.By
Mutišov na Slavonicku

V pořadí už třetí pěstitelskou sezonu zahájila letos malá jihočeská obec Mutišov na Slavonicku. Obecní plocha v Mutišově je označena cedulkou Přírodní zahrada. Na společných mezích, ale i v soukromých předzahrádkách a zahradách najdete záhony plné bylinek, rozkvetlých květin, zeleninu, ozdobné i užitkové keře nebo stromy, které tu společně zasadili místní obyvatelé. Celý prostor je tematicky rozdělen na zahradu astrologickou s rostlinami spojenými se znameními zvěrokruhu, barvířskou s druhy, kterými můžete obarvit textil, medonosnou pro včely (v obci mají dřevěné a slaměné úly) nebo bylinkovou s čerstvým zeleným kořením. V jedlé zahrádce můžou děti ochutnat černý rybíz nebo rakytník a v mariánské u místní kapličky uvidíte desítky rozkvetlých růží a lilií. Pozadu nezůstávají ani soukromé zahrady.

Pokud se do obce vydáte na prohlídku, můžete si vše nejen prohlédnout, ale také si k rostlinám přivonět nebo si koupit nějakou sazenici, čerstvé bylinky, ovoce a zeleninu, případně se zúčastnit některého odborného semináře. A pokud některou rostlinu neznáte, vůbec to nevadí, každá je označena informační tabulkou s trojjazyčným nápisem.

Další dobré tipy na výlety, nápady do domácnosti a spoustu rad na zahradu najdete v tištěném květnovém měsíčníku Blesk Hobby.

Autor: toma