Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Eva Decastelo (31): Strachu z mateřství se nezbavím

2. srpna 2010 | 06:07

Moderátorka Eva Aichmajerová, která si po svatbě se spisovatelem a novinářem Reném Decastelem vzala manželovo jméno, se rozpovídala, jaké je to být matkou skoro ročního syna Michaela. Přiznala se, že od té doby, co porodila, je neustále vystrašená z odpovědnosti, kterou mateřstvím nabyla. Jak roli matky zvládá?

Přítele Reného si Eva brala již v požehnaném stavu. Jen bílou krajkou překryté těhotenské břicho dávalo tehdy tušit, že porod bude následovat brzy. A také ano. Novopečená manželka rodila dva týdny po svatbě. „Oba jsme si moc přáli, aby potomek přišel do úplné rodiny,“ tvrdil před rokem pár.

Dvě nové role

Pro se Evu tedy během pár dnů změnil svět. Stala se manželkou a hned na to matkou. „Manželství jsem přijala hned. Byli jsme si s partnerem od začátku velmi blízcí. A roli maminky? Myslím, že nemůžete rozhodnout, kdy ji přijmete. To se stane, když se miminko poprvé ozve do života,“ soudí Eva.

Jako asi každá nastávající matka si Eva neustále během těhotenství představovala, jak bude její dítě vypadat. Také se nemohla dočkat, až se k synovi přitulí. „Na druhou stranu ve mně ale stále hlodaly pochyby, jestli to všechno zvládnu. Jestli jsem na tuhle těžkou roli připravená,“ komentuje chvíle bezradnosti moderátorka.

První měsíce

Když Michálka poprvé držela Eva v náručí, pralo se v ní obrovské štěstí s pocitem, který do té doby neznala. V té chvíli totiž poprvé pocítila neuvěřitelnou úzkost. „Najednou se objevilo něco, co jsem do té chvíle neznala - odpovědnost za něčí život. Od té doby se měnilo všechno,“ popisuje obrovskou změnu v životě Eva.

Michaelovi maminka upravila časový plán celého dne. Nebylo pro ni nic důležitějšího, než uspokojit jeho potřeby. „Jestli jsem do jeho narození ráda spala, tak jsem najednou spánek nepotřebovala,“ vypráví moderátorka spisovatelce knihy Výchova podle VIP maminek Markétě Behinové. „Každým dnem se můj život mění stejně tak jak můj syn.“

Permanentní únava

Ač se Evě život otočil vzhůru nohama, připadá si pořád stejná. V těhotenství prý nebyla přecitlivělá a po porodu netrpěla depresí, která je u mnoha maminek běžná. „Jen si pamatuji, že jsem se všeho neustále bála. Když jsem měla v porodnici poprvé Michálka koupat musela jsem k tomu zavolat i manžela,“ přiznává Eva. „Nebyli jsme úplně v klidu ani když jsme syna poprvé koupali doma.“

Podle Evy Michálek patří mezi povedená miminka. Skoro nepláče. Horší je to ale se spánkem. „Michal je hodně aktivní. Oproti jiným miminkům spí mnohem méně. Sice večer usne, ale po dvou hodinách už se čile budí. A ráno v šest už vyžaduje hraní,“ s úsměvem si stěžuje Eva. Bohužel si Michael a s ním i jeho maminka neodpočine ani přes den. „Přátelé mi tvrdí, že si za to mohu sama. V těhotenství jsem pracovala a neodpočívala tak, jak by se mělo,“ uvažuje moderátorka.

Přátelství a rodina

Evě s hlídáním a výchovou pomáhajaí nejen babičky a manžel René, ale i jeho syn z předchozího partnerství Elias. Pro Evu je ale největší relaxace to, že se jednou za čas může sejít s kamarádkami, které už také mají ratolest. Malý Míša rád poznává nová miminka je velmi společenský, blízkost jiných dětí se mu moc líbí. „Nejčastěji chodím ven asi s Míšou Maurerovou, která má dvojčata jen o rok starší,“ vypráví Eva.

Decastelo si také jako každá maminka myslí, že to její děťátko je nejnadanější, nejchytřejší a hlavně nejkrásnější na světě. A užívá si to. Ale ze všeho nejdůležitější je pro Evu fakt, že Michálek je zdravé a šťastné miminko. Jak Eva říká ‚tabulkové‘.

„Uvědomuji si to velké štěstí a jsem za něj nesmírně vděčná,“ říká Eva. Ví totiž, že ta hrozná hrůza, že se synovi něco stane je vyvážená i obrovskou láskou. A v budoucnu se chystá si tyto pocity zdvojnásobit. Přiznala se, že ač jsou s manželem z výchovy neustále vyčerpaní, uvažují o dalším dítěti.


Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp