Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Těhotná v babičkovském věku? Půjde to!

16. září 2010 | 10:38

DISKUTUJTE: Matkou v šedesáti? Dnes spíše rarita. Praxe výstředních celebrit. Za pár let možná běžná věc. Vědci objevili způsob, díky kterému bez problému otěhotní i ženy po padesátce.

Léčba, založená na injekční aplikaci kmenových buněk, by mohla znamenat konec obav všech žen, které slyší „tikot“ biologických hodin. Nefunkční vaječníky totiž opět začnou produkovat nová vajíčka.

Znovu „nastartovaná“ ovulace by pomohla otěhotnět statisícům žen, které se o to marně snaží. Doteď bylo jediným řešením neplodnosti jen umělé oplodnění či adopce.

INTERAKTIVNÍ BIOLOGICKÉ HODINY ŽENY

Zázračné kmenové buňky

Převratný objev egyptských vědců by měl být určen především ženám, kterým je okolo čtyřiceti let a trpí selháním vaječníků nebo „předčasnou menopauzou“.

Kmenové buňky mají schopnost se dělit a přeměnit na jiný buněčný typ. Jejich aplikace umožňuje tělu vytvořit buňky nové a opravit tak poškozené části těla.

Nová léčba byla představena na Světovém kongresu o plodnosti a sterilitě, který se v těchto dnech koná v německém Mnichově.

Existuje mnoho studií, které dokázaly, že by tyto buňky mohly být úspěšně využívány v různých oborech lékařství. Poprvé však byly prezentovány jako prostředek k potencionální léčbě neplodnosti.

Převratný objev nebo zavrženíhodná metoda?

Lékaři novou metodu úspěšně otestovali na laboratorních potkanech. V současnosti jsou připraveni vyzkoušet ji na ženách.

„Výsledky našich testů potvrzují, že kmenové buňky dokáží přimět vaječníky k produkci nových vajíček,“ řekl podle deníku The Sun profesor Azmy. Ten s úspěchem aplikoval kmenové buňky krys neplodným samicím hlodavců.

Začínají se však ozývat hlasy, které takovou léčbu považují za kontroverzní. Využívá totiž kmenové buňky embryí. Ty by mohly být odebírány z potracených plodů. Další možností by byla embrya kultivována v laboratořích právě a jen k tomuto účelu.

Co si o takovém využití buněk nenarozených či naklonovaných embryí myslíte vy? Je podle vás používání kmenových buněk etické? A je vůbec vhodné, aby rodily ženy kolem padesáti? Diskutujte pod článkem! Váš názor nás zajímá.

Autor: lena, mivrk