Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hodková: Brečím, protože Saudek nebude pro děti navždy

Pavla Hodková
5. července 2010 | 14:37

Pavla Hodková (29), o čtyřicet pět let mladší partnerka Jana Saudka (74) a matka jejich společných dvou dětí Matěje a Anny Marie (1) se jako každá správná maminka bojí o budoucnost ratolestí. K tomu se ale nutně přidal i strach z toho, jak dlouho ještě budou mít otce…

Dnešní díl výchovy podle VIP maminek, který volně navazuje na knihu Markéty Behinové, nebude tolik o mateřství jako o slastech a strastech vztahu se starším partnerem. Takový zažívá novinářka a fotografka Pavla Hodková od té doby, co potkala kontroverzního umělce Jana Saudka. Velká láska byla zpečetěna dvěmi dětmi.

Na věku nezáleží?

„Nezamilovala jsem si jeho ročník narození,“ povídá Pavla. „Miluji to, jak je nespoutaný, charismatický, chytrý a v dobrém slova smyslu upovídaný,“ vyjmenovává Hodková skvělé stránky svého Jana. Pravdou ale také je, že ji jeho výřečnost často zamrzí. Saudek za nevěru totiž považuje jen to, o čem se nemluví. To, co se tají. A tak povídá, povídá a povídá… „Asi si potřebuje ulevit svědomí,“ soudí nesčetněkrát podvedená Pavla.

Ač je Jan doma na ‚mateřské‘, děti nepřebaluje, neuspává a pohlídá je minimálně. Pavla si ale nestěžuje a raduje se z každé chvilky, které si táta s dětmi užívá. „V krvi mu koluje bohémství. Své děti miluje a dokázal by se o ně postarat. Jen ne čtyřiadvacet hodin denně,“ omlouvá svého partnera Hodková.

Pavla Hodková
Autor: Dana Kolářová

Kojení a jiné katastrofy

Zásadní neshody ohledně výchovy spolu rodiče nemají. Jen by si Jan přál, aby Pavla přestala děti, zejména tříletého Matěje, ale i malou Aničku, kojit. „Má takovou bláhovou představu, že pak u nás děti nebudou usínat v posteli a budeme mít čas jen pro sebe,“ s úsměvem vypráví Pavla.

Od té doby, co se z Pavly Hodkové stala matka se život jí obrátil vzhůru nohama. O děti má velký strach. „Než jsem sama otěhotněla, nikdy jsem úplně nechápala, o čem to ty mámy mluví,“ přiznává Hodková. „Jenže teď už vím, že nejde jen o hrůzu, že dítě spolkne špendlík, nebo spadne z postele. Pronásledují mě bláznivé představy, že se zřítí most na kterém jsme a jiné věci. A letět na dovolenou? Neexistuje.“

Strach ze smrti

Nejhorší ale je, když Pavle dojde, že Jan Saudek tu nebude pořád. „Mívám slabé chvilky, kdy si uvědomím, že jednou musí odejít. Občas si i pobrečím,“ svěřila se Pavla spisovatelce. „Ráda bych, aby alespoň viděl jít děti do školy.“ Na druhou stranu představa budoucnosti Pavlu láká. A to ve chvíli, kdy ji Saudek slibuje společnou svatbu, vypráví ji, jak ji miluje. „Chce, aby nám naše dcerka šla za družičku,“ šťastně říká Pavla Hodková.

Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp