Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Formanová versus Křesadlová: Konečně se usmířily!

6. června 2021 | 06:00

Když ji Miloš Forman před třemi lety navždy opustil, obestřel ji pocit prázdnoty, a to navzdory synům Jamesovi a Andrewovi, kteří jí v Connecticutu dělali společnost. Terapií jí bylo psaní knihy Nalakuj to narůžovo a šestitýdenní kurz stand-up comedy na Manhattanu. Díky tomu se Martina Formanová proplakala až ke smíchu.

„V Americe mě nikdo nezná, což je velká výhoda. Přijdu, vystoupím a odejdu. V Česku bych stand-up dělat asi nemohla. Styděla bych se, chyběla by mi ta anonymita,“ říká Formanová, která přijela do Prahy pokřtít knihu vzpomínek na život po boku Miloše. „Kluci mají ještě školu, Jim dělá nějaké finální zkoušky, tak se mnou přijet nemohli. Navíc jsou ve věku, kdy nejraději cestují sami. Samozřejmě některé dovolené míváme společné, ale už jsou to dospělí muži a představa, že by mi tady dělali garde, není nic pro ně,“ prozradila.

Na vernisáži jí tak místo Jamese a Andrewa sekundovala Milošova „první“ rodina. Snacha Klára a její tři dcery Josefína, Emílie a nejmladší Antonie, která si zahrála ve dvoudílném televizním filmu Dukla 61. Kupodivu se dostavila i Formanova exmanželka Věra Křesadlová, která si stihla s Milošem před jeho smrtí navzájem pofoukat bolavé rány.

„Náš přátelský vztah se nerodil lehce,“ přiznává v knize Formanová. Poprvé se setkaly náhodně, když je na jedné akci posadili organizátoři vedle sebe. Dusno prolomil humor a Martinin zájem o hereččinu výtvarnou tvorbu – ručně dělané Tiffany lampy, z nichž jedna zdobí i Milošův stůl v Connecticutu. „Postupně se ale začalo rodit naše smíření a troufnu si říct i přátelství,“ odhaluje Formanová. A ve své upřímnosti jde ještě dál, když mluví o dvojčatech Petrovi a Matějovi, která měl Forman právě s Křesadlovou. „Záviděla jsem klukům silné, letité pouto, které mezi nimi a Milošem existovalo, a jim zase nejspíš lezla na nervy má náhlá všudypřítomnost.“  Dnes ale všechno vyvdané příbuzenstvo považuje za svou blízkou rodinu, která sehrála zásadní roli v jejím uzdravování se ze smutku. Musela ale vyhledat i psychologa. „Předtím jsem měla tendenci všechno lakovat narůžovo, teď si umím bolest přiznat a odžít.“

Starší dvojčata dostala po otcově smrti mimo jiné doutníky. „Petr a Matěj měli ve zvyku zapálit si s Milošem doutníček. Takže je mají jako vzpomínku. Mně zůstaly písemnosti a všechny scénáře, protože jsou pro mě cenné,“ prozradila Martina, která přijela do Prahy, aby svou v pořadí už osmou knihu představila čtenářům.

Nahlédnou tak do života v Connecticutu, kde spisovatelce dělají společnost psi a spousta koček, kde pravidelně chodívá na oběd s herečkou Miou Farrow a kde žil americký ministr zahraničních věcí Henry Kissinger, který Martině a Milošovi na své usedlosti vystrojil svatbu.

V současné době Formanová přepisuje scénář k filmu Sestry, který je volně inspirován její prvotinou Skladatelka voňavého prádla. Režírovat by ho měl Jan Hřebejk. „Původně byl děj zasazen do konce 80. let, ale zjistilo se, že by to byl v podstatě historický film, a tím pádem by byl velmi drahý, tak ho přepisuji do současnosti. Navíc se od autobiografického příběhu odkláním, bude to víc komedie.“ Zároveň se v zahraničí připravuje natáčení filmu podle knížky Případ Pavlína, která je strhujícím životním příběhem české topmodelky Pavlíny Pořízkové.

autor: Ivana Bachoríková

Autor: Ivana Bachoríková