Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezidentka Zuzana Čaputová slaví 50! Inspirujte se jejím okouzlujícím stylem

21. června 2023 | 11:08

Nejenže si ve své funkci vede slovenská prezidentka Zuzana Čaputová skvěle, ale na výbornou zvládá i reprezentaci, co se vzhledu týká. Její styl by se dal shrnout několika slovy: jednoduchý, ale vždy elegantní, šik a nadčasový. Slovenská prezidentka dnes slaví padesáté narozeniny. Připomeňte si s námi její nejpovedenější outfity.

Zuzana Čaputová patří mezi nejdůvěryhodnější politiky ve své zemi, přesto oznámila, že v příštích prezidentských volbách kandidovat nebude. Úřadu se ujala jako první žena a ve 45 letech také jako nejmladší osoba v nejvyšší ústavní funkci. Její pětiletý prezidentský mandát skončí v polovině června příštího roku. Dnes slaví slovenská prezidentka životní jubileum.

VIDEO: Sedm faktů, které jste dost možná nevěděli o Zuzaně Čaputové...

Video se připravuje ...
Sedm faktů, které jste dost možná nevěděli o Zuzaně Čaputové • VIDEO: Videohub

Slovenskou prezidentku můžeme na veřejnosti vidět nejčastěji v pouzdrových šatech, které příležitostně doplňuje elegantním sakem nebo kabátkem. Zuzana Čaputová si potrpí na jednoduché linie, neholduje vzorům, zato kvalitnímu materiálu ano.

S výběrem oblečení pro formální příležitosti jí pomáhá stylistka, která většinou volí monochromatické outfity nejčastěji laděné do červených, modrých či fialových tónů. Právě barvy jsou pro slovenskou prezidentku charakteristické a díky nim vybočuje z občas nudného formálního stylu oblékání a v převážně pánské společnosti díky barvám doslova září. 

Zuzana Čaputová však umí být také decentní a nebojí se ani tlumených barev. Při státních návštěvách často dává najevo úctu k módním zvyklostem dané země. Stejně tak umí okouzlit i v ležérních outfitech – k její oblíbené kombinaci patří košilové šaty a nízké tenisky Converse.

Co se týče účesů, i tady se Zuzana Čaputová drží při zemi, dává přednost přirozenosti. Její zlaté kadeře tak nejčastěji vidíme rozpuštěné, občas je nechá zaplést do drdolu nebo je sepne. "Má nádherné vzdušné vlasy a ta přirozenost k ní patří. Nehodily by se k ní svázané vlasy, nerad bych něco skrýval," uvedl pro slovenský časopis Šarm Ján Molnár, který se o prezidentčiny vlasy pravidelně stará.

Její cit pro módu se prokázal i během koronavirové pandemie, kdy si byla vědoma, jak je nošení roušek důležité, a s elegancí sobě vlastní roušku navíc vždy sladila s barvou svých šatů. Celý outfit ještě doplnila koženými rukavičkami téže barvy, které nejen zabraňovaly šíření viru, ale navíc i dotáhly její styl k dokonalosti. Rouška se v podání Čaputové rázem stala nejen nutností, ale také módním doplňkem.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Dnes som prijala demisiu vlády Petra Pellegriniho. Svoje funkcie ministri a ministerky prevzali takmer na deň presne pred dvoma rokmi, v čase veľkých politických i spoločenských turbelencií, ktoré nastali po tragických udalostiach z februára 2018. Protesty však boli aj dôsledkom dlho pretrvávajúcich problémov v spoločnosti, najmä v polícii, na prokuratúre a v súdnictve. Pozitívne hodnotím, že v čase, keď Peter Pellegrini viedol vládu, došlo k viacerým dôležitým zmenám. Slovensko zaznamenalo stabilný hospodársky rast, nezamestnanosť sa znížila, mali sme relatívne nízku mieru chudoby a príjmových nerovností. Zvýšili sa príjmy zamestnancov vo verejnej správe, školstve, obrane, zdravotníctve, zvýšila sa aj priemerná mesačná mzda. Musela som však, zároveň, vyjadriť poľutovanie nad tým, že takýchto pozitív nebolo viac. Európska komisia vývoj na Slovensku v uplynulom období hodnotí tak, že sme nevyužili dobré časy na zásadnejšie zmeny v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcu prosperitu republiky. V mesiacoch a rokoch po kríze, spôsobenej opatreniami proti koronavírusu, nám tieto zmeny môžu chýbať. Čo ma osobitne mrzí sú obrovské deliace čiary v spoločnosti, ktorým sa nepodarilo zabrániť, a tiež zneužívanie spravodlivosti spojené s vysokou mierou nedôvery v justíciu. Ocenila som, ako premiér a ďalší ministri, ako členovia krízového štábu reagovali na začiatok obrovskej zdravotnej hrozby s akou sme konfrontovaní. Vysoko hodnotím aj skutočnosť, že v kritickej situácii našiel premiér odstupujúcej vlády, Peter Pellegrini spoločnú reč s nastupujúcim premiérom Igorom Matovičom a že k odovzdaniu a prevzatiu moci dôjde politicky kultúrnym a spoločensky civilizovaným spôsobom, tak, aby dôvera verejnosti voči predstaviteľom štátnej moci neutrpela. #prezidentka #zuzanacaputova #nasaprezidentka #mojaprezidentka #peterpellegrini #demisa #slovensko #slovakia

Příspěvek sdílený Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Ľudia vo voľbách dali veľkú dôveru na dôležité zmeny, ktoré naša spoločnosť potrebuje. Skôr, ako sa bude môcť vláda Igora Matoviča tejto veľkej úlohy prebudovania našej spoločnosti naplno ujať, stojí pred ňou ešte iná dôležitejšia a bytostnejšia úloha. A to, ochrániť čo najviac ľudských životov v súboji s neviditeľným nebezpečím. Len ťažko si predstaviť zadanie, ktoré by bolo náročnejšie. Nastupujúcim ministrom, ministerkám a premiérovi Igorovi Matovičovi som pri odovzdaní menovacích dekrétov povedala aj toto: „Dnes nepreberáte iba moc, dnes preberáte najmä zodpovednosť za republiku a za jej obyvateľov. Každé zlyhanie, ktoré je za obvyklých pomerov len predmetom mediálnej kritiky, by dnes ohrozilo to základné, čo nám všetkým dáva šancu, aby sme situáciu zvládli. Verím, že budete múdra vláda, vláda zjednocujúca, okolo ktorej sa všetci zomkneme. Želám nielen vám, ale všetkým obyvateľom republiky, aby sme s odstupom rokov mohli povedať, že v marci 2020 prevzal zodpovednosť vládny kabinet, ktorý urobil pre Slovenskú republiku historicky významnú službu. K jej naplneniu vám budem z plných síl nápomocná a prajem v nej veľa úspechov.“ #zuzanacaputova #prezidentka #nasaprezidentka #mojaprezidentka #prezidentskypalac #uradvlady #slovensko #slovakia #nrsr #volby2020

Příspěvek sdílený Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

NÁŠ TIP:  Kde v Evropě ještě mají prezidentku? A které dámy kandidovaly v Česku?

Autor: Aneta Valešová, inf