Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kateřina Brožová: Nesnáším, když mi někdo lže a využívá mě

Video se připravuje ...
VIDEO: Linda Štrobachová
7. června 2022 | 06:00

Z herečky Kateřiny Brožové (54) se stala producentka a na světlo světa přichází její první počin, a to muzikál Noc na Karlštejně. A mě zajímalo, jak se s novou rolí popasovala, jestli ji kolegové poslouchají a jaké má další ambice.

Kateřino, Mělník, Praha, nebo Karlštejn? Které místo je vám nejbližší?

Karlštejn je v tomto případě pouze kulisa nebo místo, kde se muzikál odehrává, ale místo, kde se bude skutečně hrát, je nádvoří zámku v Mělníku – a také scéna na Občanské plovárně. S Vltavou po levici, s výhledem na Hrad po pravici, to mi přijde úžasné. Je to můj první producentský počin s mou novou agenturou Divinus, což je latinsky "božský", aby nám bylo požehnáno. Chtěla jsem zúročit léta zkušeností v své profesi a chtěla jsem začít do věcí trochu mluvit, ne jen plnit, co mi kdo zadá. Začalo to právě v Mělníce streamy, a když jsem viděla to nádherné nádvoří, říkala jsem si, že by mu slušel muzikál. A protože Noc na Karlštejně je srdeční záležitost, tak jsem se rozhodla tu myšlenku zhmotnit, ale musím přiznat, že je to náročné. Dobrá škola!

A nelitujete, že jste se do toho pustila, není to přece jen velké sousto?

To určitě ne, moc se na to těším a kolegové také. Aby se mi nezkrátily žíly, tak mám na Mělníku ještě na starosti letní hraní. Ta tradice tam vznikla před pár lety, jde o to, že se tam hraje divadlo a já jsem si to vzala na starosti a oslovila jsem slavné pražské činoherní komedie. Budu tam mít asi deset večerů s úžasnými herci, jako jsou Karel Roden, Jana Krausová, Simona Stašová, Jana Paulová nebo Honza Čenský, a to je jen pár z nich. Je na co se těšit.

Všimla jsem si, jak tady všechny popoháníte – je to nutné, často takhle rázně popohánět své kolegy?

My jsme takový pytel blech, srdcaři, kteří se dojímají atmosférou, a rádi se vidíme a potřebujeme si všechno říct. Jakmile ale zazní zvonek v divadle, všichni jsou připraveni a jdou na jeviště. V případě neformálních záležitostí je to trochu divoké, zatím všechno funguje tak, jak má, ale ano, jako producentka musím být trochu přísnější, takže občas musím trochu přitlačit.

Respekt máte tedy přirozený, nemusíte si ho vynucovat?

Nejsem člověk, který by si musel něco vynucovat, beru věci ve svém životě velmi přirozeně. Mnohdy jsem byla uvedena do situací, kdy se spíš něco vynucovalo na mně, a to já nemám ráda. Nemám ráda, když je na mě vyvíjen tlak, když mi někdo lže a využívá mě. Stalo se mi to mockrát, protože jsem dobrák. Já se snažím všechno řešit po dobrém a to, jak teď věci fungují, znamená, že respekt tam je úplně přirozený, ani nemám potřebu o něčem takovém přemýšlet.

Jaké jsou vaše další ambice?

Mám docela velké ambice, chtěla bych točit i filmy a s Danem Hadlem, který je majitelem této scény na Občanské plovárně a je také producentem a úžasným muzikantem, dělal se mnou všechny mé desky, mám také další hudební plány. Nápadů je milion a nevybrala jsem si na to úplně nejvhodnější dobu. Ta otevřená doba už je pryč a nyní člověk musí bojovat o každou korunu, o prostor a samozřejmě i o diváka.

Zaujal mě ten film. Jaký žánr byste si pro svou prvotinu vybrala?

To vám nemohu ještě říct, všechno je tak v plenkách, že o tom ještě nemohu mluvit, ale věřím, že se to povede.

Léto tedy ve vašem případě vypadá jako pracovní, je to tak?

Léto musím mít odpočinkové, potřebuji žít v létě, jít na ryby a být s koňmi a se psy. Potřebuju být v lese a poslouchat zpěv ptáků, zkrátka všechny tyhle romantické věci, pro mě je to přirozenost a já to potřebuji strašně nutně k životu. Já nechci pracovat v létě, ale budu muset.

Video se připravuje ...