Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neuro-jazykový kouč Libor Mattuš: Wim Hof mě motivoval, ale jeho metoda je zastaralá

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
1. srpna 2022 | 06:00

Moderní společnost propadá velmi snadno různým trendům a mnohdy ani nevíme proč. Vrhneme se po hlavě do něčeho, aniž bychom přesně zjistili, jak se to dělá správně a jestli nám to nemůže nějak uškodit. Takovým trendem poslední doby je otužování. V dalším dílu pořadu Nejsi v tom sama jsem zjišťovala veškerá pro a proti s neuro-jazykovým koučem Liborem Mattušem.

Libor Mattuš je také autorem knihy Chladová terapie, takže s otužováním má své dlouholeté zkušenosti. „Otužuji se už dvacet let,“ prozradil v úvodu rozhovoru Libor. Ani on ovšem neskočil do ledové vody hned, zvolil postupnou taktiku. „Největší chybou, kterou lidé dělají, je, že začínají moc zhurta. Třeba u běhání – každý rozumí tomu, že když jsem neběhal dvacet let, tak hned nezačnu maratonem. V rámci otužování spousta lidí sleduje sociální sítě, které jsou plné fotek lidí nořících se do ledové vody v chladných měsících, a mají pocit, že tohle je to, co musí dělat, aby o nich lidé řekli, že jsou otužilí, ale to je ta chyba. Stačí vlastně mnohem méně,“ vysvětlil pan Mattuš.

Horská služba má v posledních letech co dělat, když po horách sbírá podchlazené lidi, kteří vyrazili na túru v nevhodném oblečení a přecenili své síly. „Tento způsob otužování má svá důležitá pravidla a je dobré, aby se do toho lidé nepouštěli sami, ale nejdříve pod vedením zkušených instruktorů. Je to jako letecká doprava, když se dodržují pravidla, je to bezpečné,“ vysvětloval kouč.

Pokud patříte k těm nadšencům, již by se rádi vrhli do otužování, rozhodně si poslechněte tenhle rozhovor. Otužování má neskutečně mnoho pozitivních vlivů na lidské tělo i psychiku. Omlazuje, zlepšuje stav pokožky a v podstatě, jak jsem během rozhovoru zjistila, jsou tu jen malá rizika. Pokud budete poslouchat své tělo a nebudete spěchat, všechno by mělo být v pořádku.

Video se připravuje ...