Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak zvládnout Vánoce, abychom se nezbláznili, a jak je přestat brát jako vrcholový sport?

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
20. prosince 2021 | 06:00

Vánocům se říká svátky klidu a míru, ale paradoxně jsou pro mnohé z nás tím nejstresovějším obdobím. Máme pocit, že všechno musí být perfektní. Uklízíme jako diví, pečeme, vaříme, sháníme dárky, abychom si snad před návštěvami neutrhli ostudu. Jak se tohoto stresu zbavit a nezbláznit se dřív, než zazvoní Ježíšek, o tom si budeme povídat v dalším dílu pořadu Nejsi v tom sama s psycholožkou a psychoterapeutkou – doktorkou Magdalenou Dostálovou.

„Vánoce trochu nezaslouženě dostaly pro část lidí punc svátku, který nemají rádi, protože je tam mnohdy právě ten tlak na to, mít vše připravené úplně perfektně. Produkovat dárky na jisté úrovni, na kterou třeba nemáme, stýkat se s rodinou, kde ne vždy vše funguje. Je na každém z nás stanovit si hranice toho, co zvládneme a co už je moc,“ vysvětlila paní doktorka Dostálová a dodala: „Je velmi osvěžující, když si o těchto věcech dokážeme se svými nejbližšími promluvit a nesnažíme se za každou cenu plnit očekávání druhých.“

Možná jste se ocitli v situaci, kdy se s partnerem rozvádíte nebo máte děti ve střídavé péči, šílené příbuzenstvo, léčíte se z nemoci nebo jste na světě zůstali úplně sami. To všechno jsou životní okamžiky, které se těžko zvládají v jakémkoli ročním období, ale Vánoce vše ještě umocňují. Je úplně v pořádku, že s tím svádíte osobní souboj, ale vězte, že se dá zvítězit. A my máme pro vás pár návodů, jak to udělat.

„Pamatujte, že člověk je tvor sociální, a přestože dnešní doba setkávání příliš nenahrává, pokuste se – při zachování všech bezpečnostních opatření – trávit čas společně se svými nejbližšími. Ukazuje se, že izolace má neblahé účinky jak na náš psychický, tak i na fyzický stav,“ radí psycholožka Dostálová. „Vánoce nejsou o tom, jak máme naklizeno a uvařeno, ale o tom, jak zvládneme být spolu,“ dodala nakonec.

Video se připravuje ...