Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Michaela Kuklová: Na mrtvé vzpomínám, ale neopíjím se

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
18. prosince 2019 | 06:00

Na křtu knihy Haliny Pawlowské (64) nechyběla ani Míša Kuklová (51), které to moc slušelo, a přiznala, že Vánoce ji v žádném případě nemohou překvapit. Už má i zabalené dárky! Ona sama sice neplánuje psát knihy jako Halina, ale už má v plánu vydat knižně své deníky pro svého syna.

Míšo, dovedete si představit, že byste napsala třicet dva knih?

Vůbec, ani si neumím představit napsat třicet dva vět! I když trochu kecám, psaní je krásná věc, takže jsem se vypisovala nepočítaně let do deníků, tam je spousta psaného slova, ale to je něco, co nemám touhu vydávat veřejně. Pokud to nechám vydat knižně, tak jen pro mého syna, kterému to dám jako dárek. Je to o mém životě nebo jisté etapě, ještě k tomu dopíšu ten zbývající život, aby věděl, co jsem prožívala v poslední době. Psaní je mimo jiné také výborná terapie.

Jaký je váš vztah ke knihám celkově?

Miluji knihy, ale musela jsem se k tomu propracovat. Ve škole mě bavily maximálně pohádky, potom už to bylo horší a se čtením jsem skončila. Potom jsem k tomu byla opět přivedena, a to velmi krásným způsobem, který mě naučil vážit si knih – od vazby přes vůni až po obsah – a knihu jsem tím pádem vzala úplně jiným způsobem. Začala jsem hodně číst, ale teď se musím přiznat, že doháním filmové mezery a nemám vůbec čas, takže jsem asi rok nepřečetla ani řádek.

Tvoří knihy velkou část vašich dárků?

Dávám knihy moc ráda jako dárky, a teď mám dokonce knihy podepsané rovnou od autorky, protože mi je Halina podepsala. A tím pádem to bude ještě dárek s bonusem.

Jakým způsobem se připravujete na Vánoce? Máte už dárky a jak u vás Vánoce probíhají?

Dárky mám nakoupené, a většinu jich už dokonce mám i zabalenou, stromeček stojí ve stojanu a cukroví už je v lednici. Tradičně slavím každé Vánoce úplně stejným způsobem. Abychom mohli slavit se synem a aby nebyl zrovna u tatínka, tak se datum Vánoc posouvá a celá rodina nám vychází vstříc. Letos tedy u nás bude Ježíšek pětadvacátého a jsem ráda, že se nás pod stromečkem sejde víc.

Máte klasickou vánoční tabuli?

Máme úplně klasickou. Rybí polévku vařím já, tu si dáme všichni, i když ji miluji hlavně já. Někteří členové naší rodiny ryby nejedí, kapra jím jen já a švagrová a všichni ostatní mají řízky. Jinak máme šupinky a penízky pod talířem, ořechy házíme rohům, oplatek s česnekem a medem jíme a zpíváme koledy.

Silvestr máte ráda, nebo se takovým slavnostem raději vyhýbáte?

Nechává mě klidnou. O Vánocích vzpomínáme na zesnulé, takže ty mě dokážou pohnout. Silvestr mě nebere, je to pro mě úplně všední den. Připijeme si jen symbolicky, nikdy se neopíjím, ale to ani během roku. Vadí mi rachejtle a ohňostroje, protože máme pejsky a těm to vadí, takže musím zavazovat uši a pouštět nahlas hudbu, aby to přežili. Úplně bych to na celém světě zakázala.

Co novoroční předsevzetí?

Nikdy jsem si je nedávala. Když se člověk pro něco rozhoduje, tak to musí udělat hned, a ne čekat až na Nový rok.

Máte něco, co byste si chtěla v příštím roce splnit?

Chci, abychom všichni byli zdraví a mohli si dopřávat to, co nás těší. Pro mě jsou nejdůležitější lidé a milá setkání, nejsem na hmotné statky a velké zážitky. Takže hlavně zdraví a dobří lidé kolem nás!

 

Video se připravuje ...