Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Helena Třeštíková (68): S manželstvím vždycky o něco přijdeme

12. března 2018 | 06:00

Její dokumenty vás v klidu nenechají a zná je snad každý. Od Manželských etud přes Katku po film Marcela. U všech máte pocit, že se vás dotýkají. Možná je to tím, že si stejně jako slavná režisérka Helena Třeštíková na nic nehrají. 

Sledovala jste pětatřicet let zblízka vztah šesti párů. Jak to změnilo pohled na váš vlastní vztah?

To víte, že jsem díky tomu mnohem víc přemýšlela i o sobě. Ostatně vždycky mi udělá největší radost, když mi diváci říkají, že právě díky dokumentu začali víc přemýšlet i o svých vztazích. Já to měla samozřejmě podobně.

Co jste zjistila?

My jsme spolu s manželem třiačtyřicet let. Došla jsem k úvaze, že důležité je uvědomit si, že kdykoli něco získáte, tak něco jiného ztrácíte. Není možné si představovat, že manželstvím jen získáme něco navíc. Že bude všechno stejné, jak bylo, jen s nějakým bonusem. Naopak. I s manželstvím vždycky o něco přijdeme. A s tím je třeba se smířit.

O co jste přišla vy?

Prostě vám dojde, že nemůžete třeba zapřádat jiné vztahy, že si nemůžete dělat koníčky bez omezení, zvlášť když máte děti. Není důležité, o co přijdete. Zásadní je uvědomit si, že s něčím novým vždycky o něco přijdete. Na tom se pak dá stavět. Navíc neexistuje vztah, kde by všechno běželo jako po drátkách, všude jsou nějaké výbuchy a jde o to, jak jsou lidé schopni ustoupit. Není to tak, že jedete jako mašina a všichni vám musí z cesty. Ve vztahu prostě musíte občas přibrzdit a přizpůsobit se. A to může být často problém.

Podívejte se na rozhovor s Helenou Třeštíkovou, kde mluví právě o svém manželství:

Video se připravuje ...
Helena Třeštíková: Jaké je její manželství? A proč bylo těžké natáčet s Lídou Baarovou? • VIDEO: Adam Balažovič / BPŽ

Jak moc pro vás bylo důležité, že jste se mohla věnovat kariéře?

Naprosto zásadně. Oba s manželem pocházíme z podobných rodinných modelů. Moje maminka vždycky pracovala, Michalova maminka taky a nikdy to těm mužům nevadilo, což je fajn. Já měla na škole známost, jeho maminka se zcela obětovala tatínkově kariéře a on mi říkal, že něco takového od partnerky očekává. Naštěstí to řekl včas. Tak jsme se rozešli, i když mě to tehdy dost mrzelo.

Váš muž na Facebooku vtipně komentuje váš vztah, a teď dokonce vydal knihu svých facebookových statusů s názvem Jen aby, řekla moje žena. Třeba psal, že jste vyndala z mrazáku něco k obědu, o čem jste vlastně ani nevěděla, co to je. To si určitě vymyslel.


Vůbec ne. To bylo ještě horší. Řekla jsem mu, že bude k obědu filé, a když to začalo rozmrzat, ukázalo se, že to je chobotnice. On je naopak velmi pravdivý.

Vás nestresovalo, že nevíte, co bude k obědu?

Vůbec. To je právě přístup z našich rodin. Ani v jedné se jídlo moc neprožívalo. Když jsem byla malá, bydleli jsme na Václaváku a na Štědrý den jsme si do blízké rybárny došli pro salát, polévku i rybí řízky. Ušetřili jsme tím spoustu času. Představa, že celou neděli vařím, je hrozná. Hlavně aby to bylo co nejrychlejší. A Michal to od začátku respektuje. Šetření času je pro nás jedna z důležitých hodnot.

Šetříte čas i na úklidu?

Samozřejmě. Na to platím paní. Ale aby to nevypadalo, byly doby, kdy jsem uklízela já, ale u nás se vždycky uklidily věci, které byly vidět, a na ty ostatní se tak trochu kašlalo.

Takže přístup k úklidu a vaření máte stejný jako vaši rodiče. Co děláte jinak?

Já vlastně převzala rodinný model beze změn. Akorát nečtu svým dětem jejich deníky. To moji rodiče dělali.

Celý rozhovor s Helenou Třeštíkovou (68) si můžete přečíst v novém čísle časopisu Blesk pro ženy!




Video se připravuje ...