Grog byl původně nápojem britských námořníků. Z vody, bílého jamajského rumu a z citronové nebo pomerančové šťávy ho nechal poprvé 21. srpna 1740 připravit admirál Vernon, kterému námořníci přezdívali Old Grog (Starý kořala). Od této doby vzniklo spoustu různých variant na tento nápoj pro zahřátí. Kterou z nich vyzkoušíte?
Hořící grog
Budete potřebovat:
400 ml bylinného likéru Praděd, 4 lžíce vysoceprocentního rumu (nebo jiného alkoholu), 300 ml vody, šťávu z jednoho citronu, 100 g cukru, 4 plátky citronu, 4 hřebíčky
Postup:
Likér nalijte do velkých skleněných pohárů, přidejte cukr, hřebíček, plátek citronu a zalijte horkou vodou. Nad plamenem zahřejte lžíci rumu, zapalte ji a hořící alkohol opatrně vlijte na nápoj a hořící ihned opatrně podávejte.
Grog z griotky, třešňovice a medu
Budete potřebovat:
200 ml třešňovice, 100 ml griotky, 500 ml vody, 8 lžic medu, 4 hřebíčky, tyčinku skořice, šťávu ze dvou citronů
Postup:
Do hrnce dejte med, hřebíček a skořici, zalijte vodou a zahřejte. Když med dosáhne úrovně hladiny vody, odstavte ho z ohně. Přilijte třešňovici, griotku a citronovou šťávu. Nalijte do předehřátých sklenic a pijte co nejteplejší.
3 praktické tipy:
- vroucí vodu nikdy nelijte na alkohol, ztratila by se jeho chuť a vůně
- grog servírujte v teplých čajových nebo punčových pohárech s kovovou objímkou nebo ve sklenicích se silnými stěnami na nožce – vždy s kovovou lžičkou
- nápoj můžete ozdobit nejen citronem, ale i plátkem pomeranče a skořic
Karamelový grog s máslem
Budete potřebovat: 500 ml rumu, 500 ml vody, 50 g cukru, 15 g másla, citron, 5 hřebíčků, 2 tyčinky skořice
Postup: Cukr zkaramelizujte, přilijte půl litru vody a přidejte hřebíčky a skořici. Krátce svařte, odstavte, pak přilijte rum a znovu zahřejte k bodu varu. Už nevařte! Do připravených sklenic dejte 1 lžičku másla a kolečko citronu, přelijte horkým grogem. Nápoj pijte přes bohatou pěnu, která se vytvoří.
Švédský grog z brandy a červeného vína
Budete potřebovat: 700 ml červeného vína, 250 ml brandy, 150 g cukru, 50 g rozinek, 10–15 ks oloupaných mandlí, 3 hřebíčky, tyčinku skořice, vanilku
Postup: Do sklenic dejte rozinky a mandle. Víno spolu s cukrem, hřebíčkem, skořicí a vanilkou přiveďte k varu. Odstavte, přilijte brandy a přes sítko nalijte do připravených nahřátých sklenic.
Žloutkový grog
Budete potřebovat:
4 žloutky, 250 ml rumu, 500 ml vody, 60g cukru, 4 kolečka citronu
Postup:
V každé sklenici rozmíchejte žloutek s 60 ml rumu. Cukr svařte s vodou, odstavte a pomalu nalijte na žloutkovou směs, vložte kolečko citronu a podávejte.
Moravský grog ze slivovice
Budete potřebovat:
100 ml rumu, 100 ml slivovice, 200 ml červeného vína, 500 ml vody, cukr, citron
Postup:
Do sklenic nalijte rum, slivovici a víno, dolijte horkou vodou svařenou s cukrem a ozdobte kolečkem citronu.
TIP NA VIDEO: Udělejte si také pravý domácí vaječný koňak.