Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sváteční grog 6x jinak

Zahřejte se grogem
8. prosince 2021 | 12:56

Pomalu přichází zima a spolu s ní i chladné dny, kdy teplota klesá pod bod mrazu a dokáže nás pořádně potrápit. Přinášíme vám pár netradičních receptů, které vás v nevlídném počasí zaručeně zahřejí.

Grog byl původně nápojem britských námořníků. Z vody, bílého jamajského rumu a z citronové nebo pomerančové šťávy ho nechal poprvé 21. srpna 1740 připravit admirál Vernon, kterému námořníci přezdívali Old Grog (Starý kořala). Od této doby vzniklo spoustu různých variant na tento nápoj pro zahřátí. Kterou z nich vyzkoušíte?

Hořící grog

Budete potřebovat:
400 ml bylinného likéru Praděd, 4 lžíce vysoceprocentního rumu (nebo jiného alkoholu), 300 ml vody, šťávu z jednoho citronu, 100 g cukru, 4 plátky citronu, 4 hřebíčky

Postup:
Likér nalijte do velkých skleněných pohárů, přidejte cukr, hřebíček, plátek citronu a zalijte horkou vodou. Nad plamenem zahřejte lžíci rumu, zapalte ji a hořící alkohol opatrně vlijte na nápoj a hořící ihned opatrně podávejte.

Grog z griotky, třešňovice a medu

Budete potřebovat:
200 ml třešňovice, 100 ml griotky, 500 ml vody, 8 lžic medu, 4 hřebíčky, tyčinku skořice, šťávu ze dvou citronů

Postup:
Do hrnce dejte med, hřebíček a skořici, zalijte vodou a zahřejte. Když med dosáhne úrovně hladiny vody, odstavte ho z ohně. Přilijte třešňovici, griotku a citronovou šťávu. Nalijte do předehřátých sklenic a pijte co nejteplejší.

3 praktické tipy:

- vroucí vodu nikdy nelijte na alkohol, ztratila by se jeho chuť a vůně

- grog servírujte v teplých čajových nebo punčových pohárech s kovovou objímkou nebo ve sklenicích se silnými stěnami na nožce – vždy s kovovou lžičkou

- nápoj můžete ozdobit nejen citronem, ale i plátkem pomeranče a skořic

Karamelový grog s máslem

Budete potřebovat: 500 ml rumu, 500 ml vody, 50 g cukru, 15 g másla, citron, 5 hřebíčků, 2 tyčinky skořice

Postup: Cukr zkaramelizujte, přilijte půl litru vody a přidejte hřebíčky a skořici. Krátce svařte, odstavte, pak přilijte rum a znovu zahřejte k bodu varu. Už nevařte! Do připravených sklenic dejte 1 lžičku másla a kolečko citronu, přelijte horkým grogem. Nápoj pijte přes bohatou pěnu, která se vytvoří.

Švédský grog z brandy a červeného vína

Budete potřebovat: 700 ml červeného vína, 250 ml brandy, 150 g cukru, 50 g rozinek, 10–15 ks oloupaných mandlí, 3 hřebíčky, tyčinku skořice, vanilku

Postup: Do sklenic dejte rozinky a mandle. Víno spolu s cukrem, hřebíčkem, skořicí a vanilkou přiveďte k varu. Odstavte, přilijte brandy a přes sítko nalijte do připravených nahřátých sklenic.

Žloutkový grog

Budete potřebovat:
4 žloutky, 250 ml rumu, 500 ml vody, 60g cukru, 4 kolečka citronu

Postup:
V každé sklenici rozmíchejte žloutek s 60 ml rumu. Cukr svařte s vodou, odstavte a pomalu nalijte na žloutkovou směs, vložte kolečko citronu a podávejte.

Moravský grog ze slivovice

Budete potřebovat:
100 ml rumu, 100 ml slivovice, 200 ml červeného vína, 500 ml vody, cukr, citron

Postup:
Do sklenic nalijte rum, slivovici a víno, dolijte horkou vodou svařenou s cukrem a ozdobte kolečkem citronu.

TIP NA VIDEO: Udělejte si také pravý domácí vaječný koňak. 

Video se připravuje ...
Domácí vaječný koňak • VIDEO: Videoredakce ženských webů