Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nápoje, které v zimě zahřejí

20. prosince 2009 | 05:00

Voňavé svařené víno, horký punč nebo sladký babiččin vaječný koňak, to jsou ty pravé nápoje, které patří neoddělitelně nejen k zimě, ale především k vánočním svátkům.

Zkuste si připravit na letošní sváteční dny některý z receptů, které jsme pro vás vybrali z klasických kuchařek. V těchto mrazivých dnech vám přijdou zvlášť vhod.

Klasický svařák

Suroviny: 2 ks celé skořice, 8 ks hřebíčku, 0,5 l červeného vína, citronová kůra, 8 kostek (nebo 8 lžiček) cukru.

Takové svařené víno je nejen lahodné, ale v mrazu i zahřeje
Autor: scom

Postup: Do nerezového kastrůlku dáte červené víno, cukr, skořici, citronovou kůru a hřebíček. Na plotně silně zahřejte, ale dbejte na to, aby směs nepřišla do varu. Svařené červené víno přecedíte do silnostěnných sklenic a podáváte. A kdo nemá čas a chce si ulehčit práci, může si směs na svařák koupit v pytlíku v obchodě.

Jemný vaječný likér

Suroviny: 6 čerstvých kvalitních žloutků, 250 g cukru, 0,5 litru mléka nebo smetany, vanilka (nebo vanilkový cukr), 0,25 litru koňaku nebo rumu, 0,25 l čistého lihu.

Vaječný likér patří neodmyslitelně k českým Vánocům
Autor: scom

Postup: Svaříte mléko s vanilkou (nemáte-li vanilku, nahradíte část cukru vanilkovým cukrem.) a necháte vychladnout. Pak ve šlehači asi 15 minut mícháte žloutky se šlehačkou a s cukrem a pomalu přileváte vanilkové mléko. Nakonec vmícháte koňak nebo rum a líh. Likér nalejte do láhví a nechte alespoň několik dní rozležet. A pak podávejte v likérových sklenkách.

Domácí koňak

Suroviny: 0,5 l rumu, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, 4 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.

Postup: Kondenzované mléko a žloutky dáte do mixeru a krátce prošleháte, přidáte rum a dva balíčky vanilkového cukru a vše umixujete do sametově jemné hmoty. Získáte tak jeden litr lahodného vaječného koňaku.

Pudinkový koktejl pěti chutí

Suroviny: 1 l plnotučného mléka, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 1 neslazené kondenzované mléko, 1 kondenzované mléko Salko, 0,5 l rumu, 5 žloutků, 200 g moučkového cukru.

Postup: Z mléka, vanilkového cukru a vanilkového pudinkového prášku uvařte řidší pudink. Do prochladlé hmoty vmíchejte kondenzovaná mléka, rum a žloutky ušlehané s cukrem. Vše umixujete a necháte dvě hodiny vychladit v lednici.

Čtyři prima punče

Novoroční horký

Suroviny: 0,75 l slabšího čaje, 200 g pískového cukru, 1 citron, 3 pomeranče, 2 hřebíčky, kousek skořice, 0,5 l červeného vína, 2 dl rumu.

Postup: Do hrnce nalijte čaj, přidejte cukr, šťávu z citronu a pomerančů, nastrouhanou kůru z půlky citronu, koření a 5 minut povařte. Přeceďte, přilejte víno, zahřejte k bodu varu a odstavte. Podávejte v zahřátých sklenicích.

Nepřežeňte to, alkohol ve sladkém punči může být zrádný
Autor: scom

Ovocný punč s koňakem

Suroviny: 0,5 litru vody, 80 g moučkového cukru, 0,25 l ovocné šťávy, citronová šťáva, 4 lžíce rumu nebo koňaku.

Postup: Nejdříve svařte vodu s cukrem, pak odstavte, přidejte ovocnou a citronovou šťávu, rozdělte do skleni a do každé přidejte trochu rumu nebo koňaku, podávejte horké.

Jablečný se skořicí

Suroviny: 6-7 jablek, 3 dl vody, 250 g pískového cukru, 1 tyčinka skořice, 0,5 dl jablečného sirupu, 0,5 l citronového fernetu, špetka muškátu.

Postup: Vodu s cukrem a skořicí vařte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Oloupaná a na čtvrtky pokrájená jablka zalijete sirupem s troškou vody a povaříte do kašovité hmoty. Jablka rozmixujete, smícháte s vařící cukrovou vodou a zahřátým fernetem a vše společně krátce povaříte. Podávejte v silnostěnných sklenicích.

Sladký vinný

Suroviny: 0,5 l vína, 8 kostek cukru, 2 sáčky čaje.

Postup: Víno svaříte s kostkami cukru, vložíte sáček čaje a necháte louhovat.

Silvestrovská bowle

Ovocná bowle patří na každý silvestrovský stůl
Autor: scom

Suroviny: 250 g míchaného mraženého ovoce nebo láhev míchaného kompotu, 150 g moučkového cukru, 3 cl rumu nebo koňaku, 1 láhev sektu.

Postup: Ovoce vypeckujte, nakrájejte a dejte do bowlové mísy. Potom přimíchejte cukr a rum nebo koňak a těsně před podáváním přilijte sekt.

Adventní amaretto

Suroviny: 0,25 l mléka, 0,25 l smetany, 0,5 nanukového dortu, 100 ml Amaretta, na špičku nože perníkového koření.

Postup: Všechny suroviny dobře rozmixujte a podávejte vychlazené ve skleněných pohárech.

Autor: red