Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Netradiční svařáky a punče: Voňavé nápoje vás zahřejí!

Mrznete? Dejte si něco na zahřátí!
27. listopadu 2022 | 06:00

Může být něco lepšího, než když zmrzlí a prochladlí dorazíte domů a můžete se na chvíli zachumlat do teplé deky? Může! Připravte si něco dobrého pro zahřátí.

Punč z červeného vína se zázvorem

Autor: iStock

Suroviny (na 4 šálky): 400 ml červeného vína * 200 ml vody * 200 ml ovocné šťávy * 100 až 150 g cukru * hřebíček, skořice, kardamom, vanilka * 8 kousků kandovaného zázvoru * proužky citronové kůry * lihovina (například rum, brandy, whisky...)

Postup: Vodu s vínem ohřejte a ve směsi nechte rozpustit cukr, odstavte před bodem varu. Pak do horkého nápoje přisypte koření a nechte alespoň 5 minut louhovat. Zázvor jemně pomačkejte, aby se z něj lépe uvolnilo aroma. Dolijte ovocnou šťávou, znovu zahřejte a nápoj přeceďte. Doplňte lihovinou a podávejte ozdobené spirálkou citronové kůry.

Náš tip: Traduje se, že punč pochází z Indie a prý má obsahovat 5 surovin. V každém případě dnes platí, že tento drink si lze připravit téměř z čehokoliv, jeho základem můžou být například portské víno, rum i káva.

VIDEO: Kam na nejhezčí vánoční trhy v Evropě?

Video se připravuje ...
Kam na nejhezčí vánoční trhy v Evropě? • VIDEO: Videohub

Svařák z bílého vína s rozinkami
.
Autor: Isifa.com

Suroviny (na 4 šálky):
600 ml bílého vína * 200 ml vody * badyán, hřebíčky a svitky celé skořice * 100 g rozinek

Postup:
Koření spolu s rozinkami a vodou nebo ovocnou šťávou poduste na mírném ohni, přilijte víno a zahřejte pod bod varu. Přeceďte do šálků nebo sklenic. Svitky skořice nevyhazujte, jakmile vychladnou, poslouží k míchání místo lžičky nebo jako dekorace.

Náš tip: Svařák můžete zahustit také jablkem, které oloupete, nastrouháte a povaříte spolu s kořením a rozinkami.

 

Punč (nejen) s černým čajem

.
Autor: Isifa.com

Suroviny (na 4 šálky):
300 ml pomerančového džusu * 300 ml grapefruitového džusu * 200 ml uvařeného silného černého čaje * 5 cl calvadosu * hřebíčky, skořice * 1 pomeranč * cukr podle chuti

Postup:
Zahřejte oba džusy, čaj, calvados, cukr a skořici těsně pod bod varu. Do čajového sítka vložte hřebíčky a nechte v kastrůlku minimálně 5 minut louhovat. Koření vyjměte a nápoj rozlijte do sklenek nebo šálků. Rovněž můžete přidat i najemno rozmělněnou dužinu z pomeranče a grapefruitu, stejně jako plátky tohoto ovoce.

Náš tip: Chcete-li, můžete do sítka vložit také svitky skořice, které však několikrát přelomte.

Svařené víno s ovocem  
.
Autor: Isifa.com

Suroviny (na 4 šálky): 800 ml červeného vína * 100 ml pomerančového likéru

* cukr podle chuti (nejlépe hnědý) * kousky celé skořice, badyánu a hřebíčky, případně i špetka nastrouhaného muškátového oříšku * proužky kůry z ½ citronu * 1 pomeranč * 1 jablko

Postup: Víno nalijte do rendlíku (můžete ho trochu naředit vodou), přidejte citronovou kůru, koření, cukr a zahřívejte. Nemělo by se však vařit. Po několika minutách dolijte pomerančový likér a znovu zahřívejte. Potom víno můžete přecedit do nahřátých sklenek a do každé přidat plátky pomeranče, případně i jablka.

Náš tip: Máte-li raději nápoj s menším obsahem alkoholu, lze víno naředit vodou nebo ho krátce povařit.

 

Autor: archiv