Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Staré na modeling? Ani náhodou! Tyto ženy dokazují, že věk je jen číslo

  • Modelky po padesátce
    18. srpna 2023 | 06:00

    Tyto ženy jsou důkazem, že věk je jenom číslo, a procházet se po přehlídkových molech i po padesátce rozhodně není žádný problém. Naopak, jsou stále velmi v kurzu.

    Módní svět se mění. Zatímco kdysi končila kariéra modelkám kolem pětadvaceti let, na tuzemských i světových molech se v současnosti stále častěji objevují ty v nejlepším i zralém věku. Proč ne! Ačkoli se jich zatím na molo vydává jen hrstka, je jasně vidět, jakým směrem se celý modeling posouvá. Ve svém tématu vám představím tři nádherné ženy, které okupovaly módní mola dříve, ale i nyní.

  • Martina Šmuková (49): Oslovují mě i proto, že mám vrásky

    Čas na kráse Martině Šmukové neubral. I na prahu padesátky se stále věnuje práci modelky, ke které se vrátila po delší pauze, a daří se jí. Ve volném čase se stará o nadaci, jež pomáhá onkologickým pacientům.

    Většině modelek končí kariéra mezi třicítkou a čtyřicítkou. V té době už odcházejí „do důchodu". Vy ale dokazujete, že to není pravidlo... Dokdy byste se chtěla na mole objevovat, máte nějakou hranici?

    S návratem jsem už nepočítala. Ale člověk míní... Na molo jsem se vrátila před sedmi lety, protože mě oslovili pořadatelé pražského MBPFW (fashion weeku) jako zástupkyni mé generace zralých žen, které pořád vypadají dobře. Bylo mi to, přiznávám, vlastně příjemné, protože po téměř desetileté pauze, kdy jsem se věnovala hlavně nadaci a práci s onkologicky nemocnými mladými lidmi, jsem se vrátila do světa, který jsem dobře znala. Skvěle jsem si to užila a užívám doteď, protože to nastartovalo moji novou pracovní vlnu. A na rozdíl od dřívějška si toho vážím.

    Máte pořád hodně nabídek?

    Není to zdaleka tolik jako dřív, kdy jsem byla prakticky pořád na cestách. Ale práce mám tak akorát, že mě znovu živí a já se můžu ve volném čase poctivě věnovat nadaci. Oslovují mě hlavně kosmetické značky, asi proto, že mám ty svoje vrásky.

    Podle čeho si vybíráte pracovní zakázky?

    Ráda pracuji pro značky, které jsou mi sympatické a jejichž produkty, pokud možno, i znám. Nejsem sice influencerka, jsem modelka ze staré školy, ale v dnešní době už je asi samozřejmé, že pokud propůjčím něčemu svou tvář, měla bych s tím alespoň trochu souznít. V dřívějších dobách nikoho nenapadlo mi zavolat a zeptat se, jestli je ten lak na vlasy opravdu tak dobrý a nelepí se. Dnes mi běžně volají nebo píšou lidé s dotazem na produkt, který viděli, že propaguji. Ze začátku jsem z toho byla překvapená, ale doba se prostě změnila.

    Jak vzpomínáte na své modelingové začátky?

    S úsměvem. A s údivem, že mi to naši všechno umožnili, že jsem tím světem proběhla bez úhony. Některé zážitky zpětně vyhodnocuji jako docela riskantní. Moje první cesta za prací byla v roce 1991. Bylo mi sedmnáct a letěla jsem natáčet reklamu na šampon do Sydney. Měla jsem v kapse 125 dolarů, 120 z nich jsem nechala za noc v hotelu ve Frankfurtu, protože jsem popletla adresu a ubytovala se jinde, než jsem měla od klienta předplaceno. Takže za oceán jsem vezla pětidolarovku a telefonní číslo na člověka, který mě měl vyzvednout. Divím se, že moje maminka tehdy nezešedivěla. Ale jako všechno, předtím i potom, to dopadlo dobře, dokonce skvěle.

    Je pro vás svazující, že vám to musí slušet? Je to takový syndrom modelky, vypadat celý život dobře...

    Možná jste to pojmenovala tak, jak by to být mohlo a mělo. Vypadat celý život dobře. A to se netýká jen modelek. Dobře, dokonce skvěle může vypadat jakákoli žena, která o sebe dbá a je se svým životem spokojená. Smutné je, že mnoho žen chce vypadat na věky věků mladě, a to prostě nejde. Věřím tomu, že nejdůležitější je, co z vás vyzařuje. A uvědomuji si, že ne vždycky je život lehký, že máme všichni spoustu starostí a že si asi nemůže každá žena dvakrát za měsíc skočit na masáž a na manikúru. Některé mají naloženo tolik, že je zázrak, že se usmívají. A věřte, že takových žen, které to opravdu nemají snadné, ale přitom kolem sebe šíří hezkou energii, potkávám díky své práci mnoho.

    Co kdybyste třeba přibrala nebo se vám zásadně proměnila vizáž, jak byste to vzala? Záleží vám hodně na tom, vypadat dobře?

    Upřímně nevím. Už mockrát jsem se necítila ve svém těle pohodlně a nebylo mi to vůbec příjemné. Fyzická krása otevírá dveře a první dojem je samozřejmě důležitý, takže tvářit se, že na vizáži nezáleží, je asi nesmysl. Kolikrát se vám ale stane, že potkáte skupinu lidí, kde je někdo krásný, až se vám tají dech, ale celý večer si potom skvěle povídáte s někým, kdo zas takový fešák není, ale má veselé oči, je zábavný, vtipný, zajímavý...

    Co děláte pro to, abyste vypadala skvěle? Je to větší dřina?

    V mládí jsem nemusela dělat vůbec nic, dostala jsem od přírody dobré geny a rychlý metabolismus. Navíc jsem sama sebe nikdy nebrala moc vážně, ani modeling, a ono mi to asi dávalo lehkost. Dnes se snažím občas cvičit, používám kvalitní kosmetiku a ráno už roky začínám vlažnou vodou s citronem a sprchou v ledové vodě. Tím moje pravidelná péče končí, všechno ostatní se řídí časem, možnostmi, náladou.

    Čemu se kromě modelingu ještě věnujete?

    Vždycky jsem souběžně s modelingem dělala ještě něco dalšího. Pohybovala jsem se v oblasti PR, marketingu, s kamarádkou jsme zakládaly módní značku, pořád něco. Ale to hlavní je, že jsem se před čtyřiadvaceti lety rozhodla své kontakty, peníze a čas věnovat podpoře onkologicky nemocných dětí a mladých lidí, nejdřív v brněnském NFDO Krtek. Od roku 2012 se s kolegyněmi Renátou Výbornou a Martinou Mecerovou snažíme zpříjemňovat dobu léčby náctiletým a mladým dospělým onkologickým pacientům v nadačním fondu Pink Bubble.

  • Milada Karasová (72): Zralé ženy jsou žádané

    Jako modelka začínala v bývalém Československu. V osmdesátých letech vyhledávala nové tváře pro francouzskou agenturu a následně si založila svou. Právě ona dala světu Terezu Maxovou, Evu Herzigovou nebo Pavlínu Němcovou. A když ji někdo osloví, ráda se po mole i po sedmdesátce projde jako modelka.

    Letos v lednu jste byla jednou z modelek návrhářky Natali Ruden. Po jak dlouhé době jste se vrátila na molo?

    Po asi deseti letech, kdy jsem produkovala malou přehlídku, a tak jsem si taky „šlápla". Když mě Natali oslovila, tak jsem chviličku váhala, ale pak jsem si řekla, že nakonec proč ne... Kdysi dávno jsem předváděla pro návrháře Osmanyho Laffitu, to je třeba dvacet let, takže v předvádění mívám velké pauzy.

    Co vás přimělo nazout si opět lodičky?

    Přišlo mi to jako fajn oživení. Jinak lodičky nosím normálně, jen nenosím dvanácti- nebo patnácticentimetrové podpatky, to už kotníky nezvládají. Když chcete nosit podpatky, musíte na nich stále trénovat.

    Jaký to byl pocit, svazovala vás tréma?

    Spíš jsem měla trochu strach, protože mě v té době zlobila záda, měla jsem je zatejpovaná. Bylo pro mě problém udělat krok do schodů. Ale zvládla jsem to. A pak jsem měla trochu obavu, aby se mi nepodlomila na mole nožka. Jinak jsem si báječně užila svých 5 minut slávy, diváci mě skvěle přijali. 15 let na mole se nezapomíná.

    Musela jste se dostat do formy? Držela jste před tím například dietu?

    Vůbec. Natali se mě jen zeptala, jakou mám velikost, já jí řekla, že čtyřicítku německou. Ona hlavně chtěla ženské tvary. Její klientela jsou především ženy středního věku, to nejsou šestnáctileté holčičky.

    Je to syndrom modelky, vypadat celý život dobře?

    Trošku jo, pro mě určitě. Nikdy bych nevyšla na ulici nenalíčená, ani do města. Protože člověk pořád potkává známé, ale i neznámé lidi, kteří se hlásí. Je to o estetičnu a pro mě je to důležité, třeba dneska už nechci nosit sukně, protože se mi nelíbí moje nohy, tak nosím kalhoty. Prostě jsem k sobě daleko víc kritická, ale myslím si, že takhle to mají všechna děvčata z téhle branže.

    Co děláte pro to, abyste vypadala skvěle? Je to větší dřina?

    Je to o vnitřním motoru, chuti něco dělat, zažít a užívat si. A to je důležité, odráží se to potom i v obličeji, ta pozitivní nálada. Jinak hodně cestuji, chodím na kosmetiku, miluju služby u kadeřnice, když můžu, tak si užívám jenom příjemné věci. Mám se ráda.

    Říká se, že čím starší, tím lepší. Cítíte se tak?

    No snažím se, ale někdy to už trochu bolí. To platí mezi čtyřicítkou a šedesátkou, tam je to bezvadné, protože zde si může žena užívat tu svou ženskost, má ledasco za sebou, ví si se sebou rady. Ale teď už trošičku začínají člověka trápit různé neduhy... Spousta sportů už se nemůže dělat, ale stále chodím cvičit pilates, na procházky s pejskem, ale přestala jsem kvůli koronaviru lyžovat, což mě hrozně mrzí, už se bojím. Taky musím víc trénovat hlavu, chodím léta na fakultu třetího věku.

    Stoupá podle vás poptávka po modelkách zralého věku?

    Určitě, sleduji to i v zahraničí, a je to nakonec v pořádku. Když vidíte kolekci na mladých dívkách, tak vypadá nádherně, ale já kolikrát sama sedím na přehlídce a říkám si, že tohle by se mi líbilo, ale už to na mě není. A když se na mole objeví žena, která je mi věkově bližší, tak se s ní hned ztotožním. Myslím si, že to naši návrháři dělají dobře, když sahají do plnějšího a „staršího pokolení".

  • Pavlína Němcová (51): Jsem hrdá na svůj věk

    Patří ke generaci českých modelek, které dobyly svět. S modelingem začínala v šestnácti letech společně s krajankou Evou Herzigovou. Pracovala pro značky, jako jsou Christian Dior či Cartier. Vystudovala práva na pařížské Sorbonně a zkušenost má i jako herečka, když si zahrála malou, ale výraznou roli americké novinářky ve filmu Edith Piaf (2007).

    Tip na video: Supermodelka Němcová otevřeně o svém věku: Je to jediná spravedlnost pro všechny.

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Pavlína Horáková

    Dnes se na přehlídkových molech stále víc objevují ženy v nejlepším věku. Je to milé zjištění?

    Já bych spíše než zjištění řekla, že to je vývoj dnešní doby. Dnes už ženy mého věku nekoupí třeba krém proti vráskám, kde je zobrazena mladá dívka, protože to prostě nekoresponduje s daným produktem a efektem, který ten produkt má splnit. V tomto už svět nechce být klamán. Svět chce být klamán v jiných ohledech, ale to by bylo na úplně jiný rozhovor.

    Do kdy byste se chtěla na mole objevovat, máte nějakou hranici?

    To vůbec není o tom, do kdy bych to já chtěla. Je to spíše o tom, do kdy si to klienti budou přát a já se na to cítit, a především do kdy na to budu mít chuť.

    Jak reagujete na kritiku (pokud je), že už na modeling nemáte věk? Dotýká se vás to? Jak se s tím srovnáváte?

    Proboha, proč by se mě to mělo dotýkat? Speciálně v dnešní době, kdy každý může dělat, co chce, a být, kým chce! Navíc žádné takové názory jsem – upřímně – na svou osobu neslyšela. Naopak jsem hrdá na svůj věk a na to, kdo jsem. A pokud to někomu vadí, tak je to jen a jen jeho problém.

    Je na vás syn pyšný, že má tak krásnou mámu? Podporuje vás?

    Mohu říct, že můj syn je to nejvíc, co v životě mám, právě on mi dodává veškerou sílu a energii na vše, co v životě dělám.

    A fotíte teď něco, na co se můžeme těšit?

    Právě chystám focení na svůj první produkt: doplněk stravy, který vyvíjím společně s jednou úžasnou českou farmaceutickou společností. A věřím, že tímto produktem vše teprve začíná.

  • Modelky ve světě

    MAYE MUSK (75): Máma slavného Elona Muska se v modelingu nejvíc chytila ve chvíli, kdy si nechala zkrátit vlasy a přiznala šediny. Dodnes ji můžete vidět na obálkách časopisů i na přehlídkových molech.

    CHRISTIE BRINKLEY (69): Byla první ženou, která se třikrát po sobě objevila na titulce plavkového vydání magazínu Sports Illustrated, a modelingu se věnuje i těsně před sedmdesátkou. Věk by jí hádal málokdo.

    CARMEN DELL‘OREFICE (92): Americká supermodelka se proslavila (nejen) tím, že se od sezony jaro/léto 2012 stala nejstarší pracující modelkou na světě. Dnes už sice nefotí, ale v kondici se udržuje pořád.

    YAZEMEENAH ROSSI (67): Vyznavačka přírodní krásy a přirozeně šedých vlasů dodnes působí jako modelka. Téhle profesi se sice začala věnovat už v osmadvaceti, ale prorazila až v pětačtyřiceti.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Lucie Ulmanová
Klíčová slova:  vip, ze života hvězd, modeling, móda
Diskuse ke článku
.