Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Buďte jako Marilyn! Které její modely jsou i po téměř 70 letech neuvěřitelně aktuální?

4. srpna 2023 | 06:00

Přestože dnešním dnem uplynulo neuvěřitelných 61 let od úmrtí hollywoodské sexbomby, odkaz Marilyn Monroe neustále žije a inspiruje především. Stejně tak dnes totiž nejen ženy, ale i muži opěvují její nekonečný sex-appeal, talent, šarm i vkus. A právě módní inspirací si dnes připomeneme ikonu filmového plátna 50. let. Které modely jsou i po tolika letech stále aktuální? A ve kterých se dost možná budete cítit jako božská Marilyn?

Marilyn Monroe, původním jménem Norma Jeane Mortenson, se stala zářnou hvězdou, ikonou filmového plátna. Svým talentem a půvabem očarovala nejen diváky, ale i nejednoho vlivného muže v čele s americkým prezidentem J. F. Kennedym. A ačkoliv by si leckdo mohl pomyslet, že žila pohádkový život, opak byl pravdou.

Sužovaly ji velké zdravotní problémy od akutního zánětu slepého střeva přes silné předmenstruační a menstruační bolesti až po chronickou nespavost a špatný psychický stav, deprese, které tlumila alkoholem a barbituráty.

Pojďme si však onu božskou Marilyn při příležitosti uplynulých 61 let od jejího úmrtí připomenout v o něco veselejší tematice. A to v té módní, ve které byla ultra třída! Její módní vkus plně odrážel její charakter, byl smyslný, dokázala omámit koketním, avšak ne prvoplánovým způsobem, ale byl i velmi sofistikovaný s puncem elegance. Její šatník sestával z šatů, jež daly vyniknout ryzí ženskosti, stejně tak nosila blůzky s hranatým výstřihem, výjimkou však nebyly ani upnuté světlé kalhoty, široké džíny nebo vzor proužků silně převládající nad těmi ostatními.

Podívejte se na ukázku filmu, pro něhož byl život Marilyn Monroe inspirací:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Netflix, idh

My jsme si tak pro vás připravily tři looky typické pro její osobu. Tak se inspirujte a zkuste si i vy být krásnou Marilyn!

V koketní růžové

V našem výběru nemůžou chybět ikonické midi šaty v růžové barvě, které oblékla ve filmu Niagara. V té si zahrála hlavní roli Rose, hrála záletnou mladou ženu podvádějící svého impotentního muže. Role ji posunula k hvězdnému statusu. Šatům dominovala nejen sytá radostná barva plná vášně, ale i průstřih pod poprsím. A právě zmíněné atributy jako nejrůznější průstřihy i saturované barvy patří i k letošním módním megahitům. K takto výrazným šatům obujte páskové sandálky na podpatku a dolaďte je zlatými a perleťovými doplňky, které povýší jejich exkluzivitu.

Nákupní tipy: šaty Kate Spade New York, prodává aboutyou.cz, po slevě 6899 Kč; sandálky na podpatku Kazar, 1974 Kč; psaníčko Zara, 1299 Kč; náušnice H&M, 149 Kč; bio rtěnka Zuii, prodává biorganica.cz, odstín Classic Red, 525 Kč

Ve znamení pohody

Pruhovaný vzor dominoval v šatníku slavné ikony 50. let. Nejčastěji ho nosila na košilích, plavkách, ale i tričkách. Vrchní díl s tímto nestárnoucím vzorem zkombinujte s širokými džínami, které se těší abnormální oblibě, a nadčasovými mokasínami. Boty volte ideálně v minimalistickém vzhledu, zúročí se vám v nespočtu dalších looků. Dokonalou tečkou za touto módní souhrou budou pak červená rtěnka v jinak nude make-upu, ale i sepnuté vlasy. Tak hravě do toho!

Nákupní tipy: tričko COS, 29 € (cca 696 Kč); džíny s.Oliver, 2199 Kč; mokasíny Gino Rossi, prodává CCC, 2399 Kč; skřipec OYSHO, 299 Kč

Ryzí ženskost

S Marilyn jsou úzce spjaty i ikonické malé černé v midi střihu na špagetových či mírně širokých ramínkách. S těmito hvězdami mezi šaty nikdy nešlápnete vedle v jakémkoli věku! A abyste posílila jejich sex-appeal, zkombinujte je s vysokými sandálky na podpatku, decentními šperky a nepochybně s kočičím pohledem, který vytvoříte pomocí tekutých linek.

Nákupní tipy: šaty WAL G., prodává zalando.cz, 1160 Kč; kožené sandálky na podpatku Mango, 2999 Kč; náušnice Klenoty Aurum, 690 Kč; tekuté oční linky NYX, prodává notino.cz, 287 Kč; rtěnka MAC, Matte Lipstick, odstín Red Rock, 563 Kč, prodává notino.cz

Stylový outfit inspirovaný Marilyn Monroe pořídíte za skvělou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na další ikonické fotky Marilyn se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová