Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Simona Krainová slaví 51. narozeniny: Co lze vyčíst z jejího stylu za posledních 20 let?

19. února 2024 | 05:00

Ačkoliv Simona Krainová zažívala rozpuk své slávy v devadesátých letech, kdy se jí otevřely světové brány modelingu dokořán, je to až nyní, kdy oplývá snad ještě větším půvabem než na počátku své hvězdné kariéry. Jedna z mála českých modelek, které dobyly svět, se stala múzou designérů a značek, ale i ikonou stylu. Jak nepředvídatelné! Co lze tedy vyčíst z jejího vyvíjejícího se stylu od počátku nového milénia a jaké cenné rady z jejího šatníku aplikovat do našich všedních dní?

Česká přední modelka odstartovala svou kariéru v Paříži, kam odcestovala rok před počátkem 90. let. Po několika letech zdobila jednu obálku časopisu za druhou a byla jednou z tváří přehlídek luxusních světových brandů, jako jsou Max Mara, Yves Saint Laurent či Thierry Mugler. V tuzemsku je pak spjata s věhlasnými jmény jako Osmany Laffita, Blanka Matragi nebo Beata Rajská.

Není tak divu, že po celoživotním působení v módě nechodí pro styl daleko, ba naopak proplouvá jím jako ryba vodou, s absolutní lehkostí. Co se lze naučit z jejího stylu?

Které další české modelky dobyly svět?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Typická móda Y2K aneb Na vlně trendů i nadčasovosti

Česká topmodelka na přelomu milénia byla typickým odrazem tehdejší doby. Nosila totiž jedny z nejikoničtějších modelů – tedy bokové džíny, které se minulý rok vrátily na módní scénu. Proklatě nízké džíny dekorovala navíc páskem s výrazným proděravěním a s cvočky a kombinovala je s crop topy většinou korzetového, košilového či asymetrického střihu přes jedno rameno. Konečný finiš stylingu završila malou baguette kabelkou. Jejím poznávacím znamením a její neodmyslitelnou součástí byly velké kruhové náušnice. Tyto prvky Y2K  módy však nyní adoruje nespočet současných ikon stylu, a staly se tak opěvovanými kousky, se kterými lze stavět elegantní i nadčasový šatník.

Simoně se nevyhnuly ani slip dress, šaty s charakteristickou estetikou nočního negližé na velmi tenkých ramínkách, ani ikonické malé černé. Její dvacet let starý šatník lze vyhodnotit jako kapsulový, založený na nadčasových kouscích v unitárních barvách, které však netratí na stylu ani aktuálnosti trendů. Pokud upustila z čirého minimalismu, tak vsadila na výrazné zvířecí vzory – zejména leopardí, výjimkou však nebyly ani florální motiv či vzor orientu.

50 odstínů saka

Od minimalismu a nadčasového šatníku neupouští Simona ani nyní. Jedním z jejích základů a če(s)tným kouskem je sako. V prodlouženém i oversized střihu ho kombinuje s elegantními kalhotami, jež pospolu tvoří dokonalý kalhotový kostýmek. Pod sakem se jí většinou vyjímají košile, crop top jako na prahu nového tisíciletí nebo nechává zpod blazeru rošťácky vykukovat podprsenku.

Palazzo kalhoty

Klíčovým atributem jejího šatníku jsou však již zmíněné elegantní kalhoty, ponejvíc však střihu palazzo. Tedy široké nohavice v délce končící těsně nad zemí. Pokud netvoří kostýmkovou symbiózu, obléká je ke košili a crop džínové bundičce nebo k zajímavým topům – třeba asymetrickým v pastelové barvě.

Pravidla stylingu

Kromě stálic šatníku, které nepodléhají věku a které lze donekonečna kombinovat, si nelze nevšimnout perfektního stylingu. Simona si je totiž vědoma toho, co ještě více podtrhne její bezchybný vzhled. Protože není umění se obklopit exkluzivním, trendy oblečením, ale to, jak ho správně nosit.

Pokud tak budete chtít mít opticky vyšší postavu, s čímž jde ruku v ruce štíhlejší silueta, zaměřte se na pas. Jeho zdůraznění docílíte vysoce posazenými kalhotami či sukněmi. Košile, blůzky a trika pak zastrkejte do spodních dílů. Na šatech tohoto efektu docílíte opaskem. Dalšími triky, jak prodloužit siluetu, jsou nošení vrchních dílů s výstřihem do V či bot s ostrou špičkou.

Na její další ikonické modely opřené o saka, denim, ale i overaly se podívejte do naší fotogalerie.

Trendy kousky za výhodné ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová