Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jaro v dohledu: 50 kousků z nových kolekcí budete milovat i nenávidět!

13. února 2024 | 06:00

První vlna příchozích jarních novinek, které pomalu zaplňují e-shopy i regály obchodů, předurčuje pořádně nabitý program, ve kterém si přijdou na své minimalistky i maximalistky toužící po extravagantních, zraky poutajících modelech. Při zhlédnutí nejnovějších kousků ale dost možná budete zažívat módní déjà vu. Značná část trendů se totiž navrátila jako bumerang z devadesátých let a nultých let nového tisíciletí. O kterých tu vedeme řeč?

Inovace střihů nadčasových modelů

Aktuálním trendům oponuje každoroční klasika, nadčasové atributy, které jsou alfou a omegou kapsulového šatníku. Avšak i ty prošly značnou aktualizací stylu. Řeč je o jarních svrchnících, zejména o ikonických trenčkotech. Univerzální, nadčasový a vysoce elegantní kabátek převážně béžové barvy, pro nějž jsou charakteristické hluboké kapsy, výrazné nárameníky a dekorovaný pásek, prošel proměnou především ve své délce. Letos ho totiž vedle tradiční siluety budeme potkávat i ve zkrácené cropped verzi. Vynikne nejvíce v kombinaci s košilí a širšími džínami nebo s pouzdrovou midi sukní. Obzvláště nás ale baví modely v kůži – exkluzivním materiálu, který dodává těmto kabátům nebývalý punc luxusu. Zkrácená délka bude však celkově dominovat i ostatním jarním kabátkům, ale i cool bomberům. A co saka? U nich můžete očekávat návrat projmuté, ženské siluety, avšak smutnit nemusí ani příznivci oversize verzí, o které bude opětovně nebývalý zájem.

cropped trenčkot COS, 115 € (2899 Kč)

Denimová nadvláda

Hravá cool džínovina ovládne i letošní sezonu a bude se nejčastěji vyskytovat ve stylingu z devadesátých let i počátků nového milénia. Tedy v double denimu nejčastěji v kombinaci košile a širokých střihů kalhot. Nejvýraznějším džínovým trendem bude vestička, ale i korzetový top, který se bude nosit na holé tělo, nebo naopak navrstvený na košili.

A jaké střihy džínů budou letos na módním výsluní? To se dočtete v našem článku zde:

top Lindex, 999 Kč

Nejdůležitější střihy topů

Již zmíněný korzetový střih ovládne topy, stejně tak bude vrchním dílům dominovat asymetrický střih. Dále pak spadlá ramena, jež dodají na lehké koketnosti a ženskosti. Topy budou však jinak vyznívat velmi decentním a minimalistickým vzhledem.

Jarní mikro trendy 2024

Vedle hlasitého návratu denimu v plném rozsahu se z minulosti navrací i kontroverzní capri kalhoty, dříve známé spíše jako tříčtvrťáky, jež nebyly synonymem příliš růžové pověsti. Úsměvné byly zejména v počátcích nového milénia se svým nízce posazeným, bokovým střihem. Hvězdy tehdejší doby zkrácené kalhoty v převážně denimové či kapsáčové verzi kombinovaly s dalším extrémem v podobě crop topů. Nevybíravý způsob nošení leckdy spočíval i v navrstvené horní minisukni. Ale ne vždy se capri kalhotám dostalo posměšků. Zejména v padesátých letech tento vynález z konce 40. let od designérky Sonji de Lennart kvitovaly herecké legendy jako Marilyn Monroe či Audrey Hepburn. Především Audrey si oblíbila capri kalhoty s vysokým pasem, do kterých zastrkala elegantní košile či minimalistické topy s vysokým stojáčkem nebo lodičkovým výstřihem. A doufáme, že tento návrat bude po vzoru hereckých legend obdobně vkusný.

Na jaře se bude dařit i širokým bermudám, kterým budou slušet slingback lodičky s přezkami, populární budou však i midi sukně v áčkové a pouzdrové siluetě. Extravagantní novinkou pak budou objemné, balonové střihy.

balonová sukně Zara, 1799 Kč

Stylový jarní outfit pořídíte za výhodnou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na všechny nové kousky z jarních kolekcí se podívejte do naší fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová