Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejhonosnější bály sezony se blíží: Jak se vyhnout trapasu a čím dostát módní etiketě?

Video se připravuje ...
Jak vybírat šaty a doplňky na velké společenské události?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
10. února 2024 | 06:00

Česko-Slovenský ples, jenž je považován za jeden z nejhonosnějších bálů sezony, se neúprosně blíží. Jak ale naložit s módním výběrem tak, abyste dosáhli kýžené společenské etikety, a v čem byste naopak sklidili nesouhlasné pohledy? Tato pravidla se však hodí na každý ples, který jasně podléhá dress code – tedy jde o dlouhé večerní pro dámy, pro pány smoking. Nejen o dress code black tie jsme si povídaly s renomovanou designérkou Dominikou Sedláčkovou.

Dress code na Česko-Slovenský ples zní jasně: dlouhé večerní po dámy, pro pány smoking, který charakterizuje black tie. Ačkoliv se zdá být jasné, jak se zhostit požadavků této společenské módní etikety, ne všichni hosté se jich zhostí s absolutní grácií. V čem tak mnozí stále tápou, čím byste si zajisté utrhli ostudu a jaké jsou ty nejčastější přešlapy?

Na modely hostů z loňského ročníku se podívejte v galerii.

Módní přešlapy

Jak nám přední česká designérka Dominika Sedláčková potvrdila, délka šatů až na zem je zásadní prioritou v tomto určeném dress code, zcela nepřípustné jsou tak krátké šaty, se kterými by se dámy zasloužily o to největší faux pas.

Jistá pravidla vhodné etikety jsou však i při správně zvolené délce. „Na ples se nehodí průhledné, transparentní materiály a opravdu hodně nahé modely. Co se týče rozparku, může být vysoký, ale takový ten zakrytý. Když se vystrčí noha, tak vykoukne, ale když jsou šaty těsnější, tak se rozparek roztáhne při každém pohybu, což je také nepřípustné,“ nechala se slyšet návrhářka o přešlapech, které mají blízko k jisté dávce vulgarity.

Pánové by pak šlápli zcela vedle s klasickým oblekem, dress code black tie totiž zásadně určuje smoking s – ideálně ručně vázaným – motýlkem.

Dlouhé šaty modelky Karolíny Ludvíkové, které zvolila na loňský Česko-Slovenský ples, byly velmi odhalené, a neodpovídaly tak honosnosti události.

Důraz na materiály

Při volbě šatů by měly dámy dbát i na luxusní, krásné společenské materiály, jako jsou hedvábí, samet, působivě vypadají i třpytivé výšivky. Flitrovaný reliéf totiž dodává do looku společenskou náladu a jistou honosnost. Materiál by neměl být podceněn ani na zimních svrchnících, se kterými vcházíte do prostor bálu. Ačkoliv ihned zamíříte do šatny, ideální volbou jsou dlouhé kašmírové kabáty či kožíšky, které doplní společenskou róbu. Na zimní péřové bundy a prošívané kabáty tak zapomeňte.

Moderátorka Gabriela Lašková vždy cílí na sofistikované modely s jistou dávkou slavnostní nálady. 

Jaké barvy jsou na ples vhodné a co určuje dress code pro ostatní společenské události? To a více se dozvíte v úvodním videu.

Sháníte elegantní šaty za výhodné ceny? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma!

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová