Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tradiční ukrajinské symboly: Které vládnou módnímu světu?

24. března 2022 | 05:00

Je tomu již měsíc, co ukrajinští obyvatelé brání svou zemi a čelí okupaci ruskými vojsky. Skutečnost, která otřásla všemi napříč světovou společností, vyvolala vlnu solidarity. Mnozí vyjadřují svou podporu skrze materiální či finanční pomoc, dávají ji najevo i prostřednictvím oblečení. Protest tak zahalil podporující lid do barev ukrajinské vlajky, ale i do oblečení nesoucího ukrajinskou národní identitu i hrdost.

Stužky i odznaky připnuté na klopách bund a kabátů, ale i outfity laděné do žluté a modré po vzoru barevnosti ukrajinské vlajky symbolizují podporu Ukrajině. Tímto očividným gestem projevily svou přízeň i ženské autority států, jež jdou pro svůj lid příkladem.

Britská rodina udělala výjimku

Ačkoliv se dle pravidel britská rodina zdržuje politických názorů, vévodkyně a vévoda z Cambridge se v počátku válečného konfliktu vyjádřili k dění na Ukrajině na svých profilech na sociálních sítích: „V říjnu roku 2020 jsme měli tu čest setkat se s prezidentem Zelenským a první dámou, abychom se dozvěděli o jejich naději a optimismu týkajících se budoucnosti Ukrajiny. Dnes stojíme za prezidentem a ukrajinským lidem, kteří statečně bojují za svou budoucnost.

Později svou sympatizaci projevili návštěvou ukrajinského kulturního centra v Londýně, kde zazněla podporující slova. Vévodkyně Kate dala svému vyjádření váhu i prostřednictvím modrého looku, kterému dominovaly svetr a k němu připevněný dvoubarevný odznak ukrajinské vlajky.

Tip na video: Kdo je novodobý hrdina Volodymyr Zelenskyj?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Jill Biden zdobí slunečnice

Nesouhlas s ruskou agresí vyslovila i první dáma Spojených států amerických Jill Biden, která při doprovodu svého chotě na zasedání Kongresu oblékla modré šaty s dlouhými rukávy od designérky Sally Lapointe. Jejich hedvábný lesk a především příznačná barva, která přikyvuje valné přízni ukrajinskému lidu, však neupoutaly tolik jako jejich výšivka slunečnice na rukávu poblíž pravého zápěstí. Zlatavě žlutá rostlinka je totiž národní květinou. Tu ale manželka prezidenta Spojených států amerických nevynesla ojediněle. Výšivka slunečnice zdobila i její roušku, kterou měla na sobě při příležitosti oslavy měsíce černošské historie. Ta se konala v Bílém domě.

Národní vyšyvanka se silnými kořeny

Výšivka slunečnice nás pak příznačně zavádí k té tradiční – vyšyvance, tedy národní ukrajinské vyšívané halence. Představuje národní identitu a hrdost a zároveň zpodobňuje hned několik typů výšivek typických pro určité regiony. Její vzory symbolizující štěstí a zdraví mají tak nositele ochránit před zlými mocnostmi. Vyšyvanka je v ukrajinské kultuře natolik zakořeněná, že je jí věnován mezinárodní den, jehož oslavy připadají na každý třetí květnový čtvrtek. Letos si tak působivou košili na její počest a národní odkaz můžeme obléknout 19. května.

Můžete si ji však obléknout i dříve jako španělská královna Letizia při účasti na nadační akci Mutua Madrileña v Madridu. Vyjádřila tím, stejně jako předchozí dámy, značnou nevoli vůči invazi.

Ukrajinská vyšyvanka totiž už dávno není hodná pouze svateb, folklórních či jiných mimořádných událostí. Stala se součástí každodenního života, za což nejen patrioti vděčí zejména designérce Vitě Kin. Tradici přenesla do módního měřítka, čehož výsledkem, jak sama popisuje v textu o tvorbě, „jsou poutavé kusy oblečení se skutečným pocitem autenticity v moderním kontextu“. Její tvorba je tak opřena o bohémský styl košil, ale i šatů, sukní, tunik, kaftanů, dokonce i roušek, stolních ubrusů a bot.

Ukrajinský vinok aneb Věnec jako symbol nevinnosti i ochrany

Vyšyvanku, která zpodobňuje část tradičního kroje, pak doprovází opulentní květinové koruny. Sérii těchto úžasných skvostů, jež poukazuje na znalost ukrajinské kultury, vytváří i umělkyně Dominika Dyka v kolaboraci s ostatními kreativci. Říkají si Třetí kohout, jejich název označuje čas před úsvitem.

Květinové pokrývky vytváří nejen z květin, ale i z peří, skořápek, korálků, mušlí či nití. Zdobí hlavy reálných žen a dívek, nikoliv modelek, aby měly možnost dostat se do kontaktu s historií své vlasti. A jaká je jejich původní symbolika? Jsou určeny pro mladé, neprovdané ženy na znamení čistoty, nevinnosti a plodnosti. Dokonce je měly ochraňovat před zlou mocí. Dominika však výtvory ukazuje na ženách bez ohledu na parametry s cílem vdechnout historii novou sílu. A tak sympatizuje s nositelkami, které jsou již vdané a nosí tyto květinové koruny pro pocit krásy a mládí.  

Na květinové věnce, ale i na tradiční vyšyvanky se můžete podívat v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová