Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Inaugurační model první dámy: Na jakém stylingu si lze zlomit vaz, a co je naopak přijatelné?

9. března 2023 | 06:00

Móda, kterou mnozí považují za povrchní záležitost, skýtá daleko více než jen na oko líbivé oblečení. Je totiž součástí etikety, společenského postavení, zároveň dokáže být mocným komunikačním nástrojem a odrazem našeho charakteru. Od inauguračního modelu první dámy, jenž bude nedílnou součástí symboliky historického okamžiku, se tak očekává mnohé. Na jaký styling by tak měl být kladen důraz, a čeho se naopak vyvarovat?

Energii, oddanost, vřelou náklonnost i znovuzrození. To a mnohem více sdělila svým outfitem nově zvolená první dáma při výsledcích prezidentských voleb. Barva i jednotlivé módní atributy totiž dodaly looku kýženou symboliku, a právě růžová se stala poznávacím znamením Evy Pavlové.

Očekávání opřené o dosavadní módní vkus

Pastelové barvy jsou tak přirozeně očekávaným prvkem jejího inauguračního modelu, což nám potvrdila i stylistka Petra Kasalová: „Na první dámě by se mi líbily šaty či kostým v pastelových barvách. Působí totiž velmi jemně a žensky, takže pastelky by danou jemnost jenom podtrhly.“ Zároveň lze s jistotou říct, že její vyzařující síla, nadhled i příjemné vystupování půjdou opětovně ruku v ruce s elegantním modelem opřeným o jednoduchou siluetu a s důrazem na již zmíněnou ženskost.

Na medailonek Evy Pavlové se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Etiketa odpolední události

Na rozdíl od inaugurační ceremonie ve Spojených státech amerických, která se až na výjimky koná v podobě večerního slavnostního plesu, se naše prezidentská přísaha odehrává v odpoledních hodinách. Vzhledem k této formální události za bílého dne se tak nevyžaduje dlouhá večerní róba, nýbrž slavnostní model hodný tohoto formálního, historického okamžiku.

Jaké atributy by měl tedy inaugurační model zpodobňovat? „Vhodné jsou šaty v lady délce. Tedy těsně nad nebo pod kolena. Naprosto přijatelným modelem je i kalhotový či sukňový kostýmek. Akcent by měl být kladen především na vysokou kvalitu zpracování, osobně bych pak ocenila originalitu a styl v detailech. Naopak nepřípustné jsou jakákoliv neupravenost, výstřednost, ba dokonce vyzývavost. Ale to určitě v případě naší nové první dámy nehrozí,“ sdělila nám exkluzivně česká designérka Eliška Tomková vystupující pod uměleckým pseudonymem Elisha.

Stylistka Petra Kasalová pak doplňuje, že inspirací mohou být outfity dam z královské rodiny. A konkrétně princeznou Dianou se nechala inspirovat i návrhářka a stylistka prezidentského páru Štěpánka Pivcová u předchozích vynesených modelů Evy Pavlové. Jaký ale zvolí model pro první dámu tentokrát, na to si budeme muset počkat do 9. března.

V historii zpět v čase

Při této příležitosti nadcházejícího historického okamžiku si pojďme připomenout ty předešlé – konkrétně módní počínání bývalé první dámy Ivany Zemanové.

Na inauguraci v roce 2013 zvolila velmi nenápadný, až strohý model opřený o minimalistické šaty ke kolenům s lodičkovým výstřihem. Ty doplnila o černý elegantní kabát, lesklé lodičky s oblou špičkou a černé silonky. Ačkoliv outfit z řad nevybočující nevzbuzoval přílišné módní potěšení, formální etiketu zvládla na výbornou. „První dáma Ivana Zemanová se snažila zvoleným černým outfitem působit elegantně. Avšak v tomto případě postrádá šmrnc a osobitost. Rozhodně mi u tohoto inauguračního modelu chybí doplňky a silonky bych volila průhlednější, ideálně kouřové,“ sdělila nám stylistka Petra Kasalová.

Lichotivý nebyl ani příliš přísný účes s hranatými liniemi, na což upozornila designérka Eliška Tomková, a dále doplnila: „Paní Zemanové by prospělo odlehčení outfitu i vlasů. Je to výrazná, krásná žena a oblečení jí v roce 2013 ubíralo na ženskosti.“

O pět let později se jistá módní křeč i fádnost vytratily, vystřídaly je barevné oživení i zesvětlení účesu. V roce 2018 totiž oblékla černý kabát v maxi délce, pod nímž se schovával vínový kostýmek doplněný o brož. Ačkoliv kostýmkem získala plusové body, stejně tak za doplněk v podobě elegantní brože, kritika se snesla na již zmíněný zimní svrchník. „Celkový dojem zkazily neslušivý střih límce kabátu a jeho dlouhá délka,“ uzavírá módní návrhářka.

Na elegantní i formální modely obou dam se podívejte do naší fotogalerie.

Elegantní a stylové kousky za skvělé ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová