Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kožená mánie ovládne letos i vás! Tyhle kousky se stanou středobodem vašeho šatníku

7. října 2020 | 06:00

Věčná kůže. Tento přírodní element vystihuje dědictví, vytrvalost, základ. Kámen, bez kterého nelze stavět, prvek, kterým doplníte celý look. A na ikonických modelech, základních kamenech šatníku, je založena nová budoucnost oblékání. Přináší nejen nadčasovost, ale také neotřelý vzhled s kapkou drzosti.

Také smýšlíte o kožených kalhotách jako o prvku hodném rockového zpěváka v zápalu dravého křiku na pódiu?  A tedy se nehodí pro vás, pro romantickou duši... Nyní se však pohlíží na kůži jako na elegantní základní prvek, kolem kterého se bude točit celý váš šatník. A nemusí to být nutně kalhoty, ale i šaty, košile, sukně se snovými atributy, jako jsou volánky, nebo saka. A kožený křivák také neopomínejme...

To potvrdil i nový kreativní ředitel české značky KARA a oděvní designér Jan Černý, který patří mezi stálice pražského Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Jeho první kolekce pro tuto módní značku je založena právě na kůži, na poctivém řemeslu, na propojení přírody s jejími živly. Je navržena tak, aby vydržela věčně. „Navrhování kožených produktů je pro mě velká výzva. Z úcty ke kůži si nechci dovolit podlehnout trendu, výraznému potisku ani nechci spadnout do sezonních kousků. Pokud dokáže kůže sloužit věčně a stane se středobodem šatníku, má smysl i v současném čím dál tím udržitelnějším světě,“ vysvětluje módní návrhář.

Pokud však zatoužíte po oděvu z tohoto kvalitního materiálu, připravte si peněženku. Je to ale investice, která se vám zúročí. Nebo máte na výběr vintage kousky ze second handů za zlomek ceny těch nových či imitaci kůže v nepřeberném množství v běžných obchodních jednotkách.

Na výběr se podívejte do naší fotogalerie:

Jak nosit kůži?

Kožené kalhoty už nevyznívají jen svým známým rovným a upnutým střihem, ale jsou na výběr i ty ve střihu culottes (široké ve ¾ délce) nebo palazzo (široké dlouhé kalhoty). V kurzu jsou i zvonové či jogger. A zrovna ty byly jednou z důležitých součástí streetové pánské módy a nyní inklinují i k dámským šatníkům. Vyznačují se gumou v oblasti kotníků. Pokud je zvolíte, zdařilou kombinaci vytvoříte pomocí košile, pletené vesty a trenčkotu spolu s vojenskými vysokými kotníkovými botami chelsea boots.

Koženou midi sukni pak krásně doplní vysoké kozačky nad kolena, úpletový svetr do V či rolák a dlouhý minimalistický kabát. Smyslná kombinace, ve které budete za divu! Vrací se však i kožená saka, která byla oslavována v 90. letech a nechyběla v šatníku manekýnek a hereček. Dnes si je oblíbily především přední modelky jako Kaia Gerber nebo Bella Hadid. Skvěle doplní džíny nebo šaty krátkého střihu. Vhodným obutím k šatům pak budou westernové boty, kozačky těsně pod kolena a k džínům plátěnky.

Mnoho módní inspirace naleznete na sociální síti Instagram:

Autor: Žaneta Podlahová