Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přesně tento kousek ukradněte ze skříně své matky! Neuvěříte, jakou parádu s ním uděláte!

14. září 2020 | 06:00

Je fascinující sledovat, jak trendy, které udávaly módní diktát v 90. letech, si opět razí cestu vpřed, a dostávají tak naději na další dekádu svého života. Dávkují se nám prostřednictvím módních guru pomalu, ale s jistotou. Že by existovala cyklická doba, kdy se oděvní hity vracejí ve chvíli, kdy už se téměř vytratí z naší mysli? Nebo za to může úplně něco jiného? Tak či tak, měly bychom se poučit, že zbavovat se určitých kousků se nevyplácí, ba naopak. Šatník založený na ikonických modelech za doprovodu kvalitních materiálů je alfou a omegou.

Módní bible, světoví návrháři, celebrity i známé tváře, ke kterým vzhlížíme, mají na svědomí šíření trendů. Za trendem však kolikrát stojí více než líbivé oblečení, nýbrž reakce na současnou politickou situaci. Udává směr, kterým se má společnost ubírat. Letos jsou mezi hlavními trendy především ikonické modely a nadčasové kousky, které můžeme nosit neustále, a to i bez ohledu na sezónnost. Bez kvalitního materiálu, který vydrží vše, se to neobejde. Jedním z takových modelů, který se dostává opět na scénu, je pletená vesta. Ano, mnohým z nás včetně mě evokuje tento oděv šatník mého dědečka nebo tatínka. Obraz vesty, která se vyjímá na jejich košili v kombinaci s volnými kalhotami a semišovými botami, je ten nejvíce zřetelný. Ale je dost možné, že se ve vás skrývá docela jiná představa o této pletené vestě. Rozhodně však zpodobňuje vintage styl, jelikož popularitu získala už v 70. letech.

A co říká na tyto vesty odbornice na pleteniny Jana Mikešová, tvořící pod značkou MIK? „Vesta je ikonickým prvkem šatníku vzhledem k tomu, že se dá skvěle kombinovat a především vrstvit. Na přechodné období, kdy ještě nechcete nosit kabát, je ideální volbou. Já osobně vybírám pro své modely kvalitní materiály, jako jsou alpaka, vlna či kašmír. Jsou udržitelné, nesmírně komfortní, ale i hřejivé."

A jak takovou pleteninu nosit?

Na Lady Di

Princezna Diana, miláček našich srdcí, se nepochybně stala módní ikonou. V současné době bychom ji pojmenovaly spíše terminologií „influencer“. Pletenou vestu ráda nosila k midi sukni a košili. A právě k onomu dolnímu dílu ji kombinovali světoví módní návrháři na týdnech módy, přestavující kolekce na letošní podzim i zimu, vidět byla u módních brandů jako Chloé, Lacoste, Prada či Tory Burch. Místo košile můžete také zvolit blůzu a vhodným obutím pak budou vysoké volnější kozačky ke kolenům na blokovém podpatku.

Ve vyšší společnosti

Úhledně, sofistikovaně, kancelářsky i volnočasově. Tak by se dal shrnout módní styl bílé košile s límečkem, společenských kalhot paperbag v béžových tónech a vesty se vzorkem s noblesou staré školy. Ano, je to kohoutí stopa nebo jiná podoba kostky.

Pohodlně a smyslně

A pokud razíte na rande či páteční posezení s přáteli po náročném pracovním týdnu, zvolte košilové šaty a oversized vestu! V kombinaci s vysokými kozačkami či těmi kotníkovými na šněrování ve vojenském stylu budete opravdu za divu!

Autor: Žaneta Podlahová