Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Denisa Dovalová uzavřela svoji módní přehlídku v tílku za 10 korun. I to je pražský týden módy!

8. září 2020 | 06:00

První den letošního podzimního Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku se nesl na vlně sofistikovanosti, minimalismu, praktičnosti, inklinace k přírodě i oslav ženského těla. Tenký led mezi nositelností a uměleckým happeningem je pak nedílnou součástí show tohoto módního formátu, což předvedla i oděvní návrhářka Denisa Dovalová.

Nechat se jen tak unášet vlastními pocity, myšlenkami, veškerou soustředěnost obracet pouze do vlastního nitra, na sebe. Automatismus. Zastřešující slovo pro tolik intuitivní stav mysli, podpořený současnými okolnostmi, obavami z nejasné budoucnosti. Stav, ze kterého oděvní návrhářka Denisa Dovalová tvořící pod pseudonymem Denisa Dovala namalovala obraz expresivních impulsů. Hlavní myšlenka zastřešující ucelený koncept nové dámské kolekce pro Spring/Summer 2021 s názvem I.N.F.O.R.M.E.L.

Obraz, který autorka nakreslila, se stal předlohou pro celou kolekci
Autor: Žaneta Podlahová

Prostorem historického skvostu kláštera svatého Gabriela se linula dynamická, přesto tolik křehká skladba Piano Concerto no.3 od Rachmaninova, umocňující uměleckou tvorbu české designérky. Upravila ji pro ni její sestra – hudebnice Zuzana Dovalová. „Sestra pro mě napsala píseň, která byla pro mou přehlídku zcela zásadní a dodala jí tu pravou osobitost. Hlavní inspirací byl pro ni koncert od mého oblíbeného interpreta klasické hudby, kdy do písně použila pár jeho základních taktů. Píseň doplnila o klavír a jiné, její autorské nástroje, dále o různá slova a zvuky,“ sdělila nám česká designérka. 

Kolekci otevřela snová modelka oblečená do saténových kalhot za doprovodu vrchního dílu, vzdáleně připomínajícího sporý top. Byl jakousi demonstrací, nebyl tvarován do korzetu ani jiného nositelného prvku a měl pouze nést hlavní myšlenku v podobě potisku obrazu.

Podívejte se do fotogalerie na přehlídku Denisy Dovalové!

V plynulé a zcela promyšlené návaznosti následovaly modely laděné do šedé, černé, bílé, tělové i žluté palety barev, vycházející z daného obrazu. Vznikl tak kontrast minimalistických a nadčasových střihů vedle uměleckého aranžmá. Charakteristickým modelem pro tuto kolekci se tak stal outfit složený ze saténových palazzo kalhot obohacený o asymetrický top z velmi jemného tylu s detaily abstraktní malby. Look dělící business či, chce-li, casual styl od zajímavých oděvů hodných „special occasion“ (z anglického překladu zvláštní okolnost, pozn. red.).

A závěrem?

Denisa si vyšla na závěrečné děkování po skončení show v topu za 10 korun, který je 11 let starý. „Tady to bylo přesně dle přísloví – kovářova kobyla chodí bosa (smích). Ráno jsem přišla v teplácích a ve sportovním topu, který nosím do fitka, a narychlo jsem si s sebou na převlečení vzala kalhoty a jiný vršek, ale nevšimla jsem si, že byly kalhoty zamazané, a tak mi je pak v zákulisí prali a sušili. Byly ještě trochu vlhké, když jsem vyšla na závěrečnou „děkovačku“ a v tom spěchu jsem si nepřevlékla svršek. Takže jsem si vyšla v tom topu do fitka, který jsem koupila před 11 lety v sekáči za 10 korun.“

Autor: Žaneta Podlahová