Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Velký comeback! Šátky „na piráta“ jsou zpět

4. září 2020 | 06:00

Devadesátá léta jsou bezpochyby nevyčerpatelnou módní studnicí inspirace. Tentokrát sociálními sítěmi hýbou šátky ve vlasech, a to díky divám, jako jsou Christina Aguilera či Beyoncé. Nosila jste taky šátek na piráta? A zkusíte to zase?

Své vrcholné slávy dosáhly takto uvázané šátky v 90. letech minulého století a také na počátku století jednadvacátého. A co je dnes jinak? Jaké jsou inovace a co hýbe světem sociálních sítí? Přinášíme vám pravidelnou dávku „#instatrends“!

Podívejte se na šátkovou inspiraci z obchodů!

#1 Na piráta

Tak se přezdívá způsobu uvázání šátku, který je přeložený napůl do tvaru trojúhelníku s cípem směrujícím dolů k vaší šíji. Postranní cípy se zavazují přes vrchní část šátku. Hit, který si oblíbila topmodelka Gigi Hadid, jež tento doplněk zvolila na dovolenou na řeckém ostrově Mykonos. Oblékla k němu černou košili za doprovodu zlatých doplňků v podobě řetízků a náušnic. Oblíbila si ho i česká influencerka Alex Sedláčková, která má smysl pro ten nejmenší detail a minimalistický šatník. I známá kráska se podivila nad návratem trendu, a trefně ho tak okomentovala slovy: „Naposledy jsem měla takto na piráta zavázaný šátek v sedmé třídě na základní škole (smích). Občas se nestačím divit, jaké trendy se vrací.“ A co vy, bude i vaše vlasy letos zdobit?

#2 Venkovský styl

Pokud chcete nosit šátek, ale způsob vázání na piráta má pro vás přílišný nádech punku, zatímco vy prahnete po romantické verzi, neposazujte šátek do čela, nýbrž do poloviny vaší hlavy a boční cípy uvažte u šíje. Nevažte ho přes horní část šátku tak jako při prvním způsobu nošení. Přední vlasy nechte ledabyle kopírovat vaši tvář.

TIP: Saténové šátky mají tendenci sklouzávat kvůli jejich hladkému materiálu, a tak je upevněte pinetkami po stranách hlavy.

Jak ho nosit?

Největším současným průkopníkem tohoto „comebackového“ trendu se stal mladý talentovaný módní návrhář Simon Porte Jacquemus a značka Christian Dior. Jacquemus jej doplňoval k oversized sakům spolu s kalhotami, bermudami či sukněmi. U obuvi sázel na vysoké kozačky nad kolena. Ačkoliv šátky evokují léto a módní influencerky skutečně využívaly tohoto módního doplňku především k vodnímu dobrodružství, je vhodnou volbou i k již zmíněným sakům, kostýmkům, overalům i kabátům. Stručně řečeno – doplní elegantní look hodný kanceláře či městské džungle.

TIP: A pokud se vám tvorba módního návrháře zalíbila, máme pro vás dobrou zprávu! Tato populární, exkluzivní francouzská značka JACQUEMUS je nyní v dostání i v České republice, v dámském concept store Pařížská 17 a v men’s store The Brands – módních buticích přinášejících nejnovější módní trendy těch nejluxusnějších značek.

Autor: Žaneta Podlahová