Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kabáty, do kterých se vyplatí investovat! Víme, jaká klasika obstojí i mezi aktuálními trendy

1. září 2020 | 06:00

Tak jako je bílá košile alfou a omegou business stylu, kabát je nepostradatelnou součástí podzimního a zimního šatníku. Absolutní nutností je však jeho správný výběr. Představuje dominantu našeho looku, kterou dáváme na odiv doslova všem, a tak je zapotřebí se v něm i cítit navýsost dobře.

Pokud chcete, aby vašemu šatníku vládla nadčasovost, zvolte takové kabáty, které nepodléhají trendům a využijete je více než jednu sezonu. Mezi atributy modní nesmrtelnosti rozhodně patří vzory kostek, jednoduchý střih či kvalitní, praktický materiál.

Androgynní kostka

Kostka je to, oč tu běží. Nesmrtelný vzhled tartanové kostky eskalující do grunge stylu (grunge byl spojen s hudbou prostřednictvím věhlasného zpěváka Kurta Cobaina, ale inspirace vychází i z jeho stylu oblékání – převládá kůže, džínovina a především kostka, pozn. red.), jenž nemusí být nutně spojen s hudbou, dodá neotřelost, androgynní půvab i variabilní klasiku snadno kombinovatelnou s ostatními prvky ve vašem šatníku. Vedle vzoru tartanu, vyznačujícího se velkými kostkami, je již desetiletí na výsluní i kohoutí stopa připomínající otisk tohoto opeřence. Ač zvolíte vzor jakékoliv kostky, zajistí vám půvab i sebevědomí. To, že se objevila vedle nejnovějších trendů na světových módních týdnech, znamená jediné – kostka je zkrátka monopolem klasiky.

Minimalistická dvouřada

Jednoduchý střih v prodloužené délce k polovině lýtek, ke kolenům či nad nimi je ta pravá sázka na jistotu. Dvouřadé zapínání a výrazné knoflíky propůjčí dominanci minimalistického stylu za doprovodu rozhaleného límce. Lze ho kombinovat jak se sukní, tak kalhotami i džínami. Efektní variantou však bude spolu s midi šaty zemitých barev podzimu.

Praktičnost prošívání

Ačkoliv se nejedná o naprostou klasiku na poli podzimních a zimních kabátů, již minulý rok se snažily prošívané svršky zabodovat u většího pléna dam. A tento znovu nalezený trend ze 70. let si nás opravdu získal. Nejen, že představuje eleganci koňského sedla vyšší třídy, ale je více než praktický. Navzdory jemnému materiálu těchto kabátů nepromoká a zároveň není tak neforemný a příliš teplý jako klasická péřovka.

Pokud se ale rády obklopujete nejnovějšími trendy, které lichotí vaší postavě i vašemu charakteru osobnosti, máte na výběr z kožených kabátů, dlouhých, s kožíškovým lemováním či elegantních pelerín. Ty bezpochyby ovládnou letošní sezonu.

Nádech punku a 90. let

Dlouhé kožené kabáty evokující devadesátky s nádechem punku jsou protipólem ryzí ženskosti. Tato odvážnost a vzdor si však mohou najít místo v srdci mnohých dam. Těch, které se nebojí vystoupit z davu a nejdou ruku v ruce s konvencí. Pokud tedy prahnete po originalitě a odlišení se, je to volba přímo pro vás!

Podívejte se na módní inspiraci z přehlídkových mol!

Kožíškové lemování

Návrat do minulosti bude i v tomto případě. Vintage style, jenž se stává poslední dobou mantrou a zaříkávadlem, bude i letošní chladnou sezonu bodovat. Dlouhé kabáty s rozhalenými límci doplněnými kožíškem budou na výsluní.

Elegantní peleríny

Volně splývavé přehozy nebo, chcete-li, peleríny evokující noblesní pláštěnky vás příliš před tuhou zimou neochrání, avšak mohou váš outfit povýšit o třídu výše. Budete se cítit navýsost vznešeně, a tak tento střih bude vhodný k plesovým šatům či k outfitu určenému na speciální příležitost.

Autor: Žaneta Podlahová