Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Psychologie barev oblečení očima terapeutky: Smyslnou červenou muži milují, protože vyjadřuje plodnost ženy. Co další barvy?

Červená je symbolem vášně, energie a síly.
25. září 2023 | 06:00

Barvy ovlivňují lidskou psychiku, a proto se s nimi vědomě pracuje především v oblasti marketingu a designu. Působí na nás už po probuzení, třeba když si vybíráme oblečení ze skříně. Věděla jste, že si barevnost šatů volíme podle svého momentálního psychického stavu, ale i na základě dlouhodobého psychického nastavení, kam patří míra sebevědomí nebo vztah k okolí? Právě to nám potvrdila terapeutka Marie Funke.

Proč červená vzbuzuje nejsilnější emoční reakce, jak působí na muže a pro jaké příležitosti zvolit modrou? Odpovědi na tyto otázky vás nejspíš překvapí...

Ačkoliv si to přímo neuvědomujeme, barvy vytvářejí naši identitu, náš charakter i vnitřní pocity. Terapeutka Marie Funke vysvětluje, že barvy, respektive jejich tón a sytost, působí na psychiku dvojím způsobem. Primárně, což znamená, že vliv určitých barev působí na smyslový aparát a vyvolává prokazatelné změny fyziologických procesů v našem těle. Ovlivňují nás ale i sekundárně. Působí na naše emoce a myšlenky v důsledku určitých významů, které jim byly přiřazeny vzhledem k historickým, sociálním a kulturním rituálům a událostem. Například černá barva je typická na našem území jako barva smutku, podobně tomu je i u indiánských kmenů, naopak v severní části Německa představovala barvu smutku bílá, a to až do 18. století.

Barvy podle znamení: Která je ta vaše?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Co o nás ale vypovídají jednotlivé barvy? Pokud převážně volíte bílou, máte smysl pro detail, budíte pocit jistoty, serióznosti, jste spolehliví a upřímní lidé. Nosíte-li s oblibou žlutou či oranžovou, jste kreativní duše, která chvíli neposedí, šíříte kolem sebe optimismus, energii, lidé s vámi rádi navazují komunikaci a svěřují se vám. Červená značí moc a silnou energii. Pokud ji často nosíte, jste vlivná, silná osobnost, která si jde tvrdě za svým, nevidíte žádné překážky. Jako býk upřený k červenému hadru. Proč tomu tak je? Na to jsme se zeptaly terapeutky Marie Funke: „Jednou z nejprobádanějších barev je právě červená. Stimuluje rychlejší srdeční rytmus i dýchání a zvyšuje krevní tlak. To je fyziologická změna, která odpovídá stresové situaci. Dle diagnostických testů upřednostňují červené tóny sebevědomější a energičtí lidé s vyšší tolerancí vůči riskování, sporům a konfrontacím.

Červená barva ale také značí vášeň, smyslnost a v mužích probouzí vyšší sexuální přitažlivost, pokud v ní vidí ženu. To samé platí pro červené rty. Ačkoliv dle výzkumů mají muži rádi převážně přirozenost, většině z nich se líbí červeně nalíčené rty. Proč to tak je?Symbolem smyslnosti je tato barva v očích většiny mužů zejména proto, že vyjadřuje plodnost ženy. V období ovulace, kdy jsou ženy pro muže nejpřitažlivější, mají přirozeně červenější rty i tváře. Barvení rtů na rudo má u žen daleké historické kořeny a v minulosti to byla jistě forma prodloužení atraktivního období, a tedy jakýsi podvod na muže,“ dodává Marie Funke.

Vzhledem i k těmto důvodům tak červená není vhodnou, naopak je vyloženě neadekvátní barvou pro přijímací pohovor či komunikaci s nadřízeným. „Mohly bychom budoucího nadřízeného uvést do stavu stresu a zvýšené ostražitosti. Naopak bychom měly zvolit zelenou nebo modrou, které zpomalují dech, snižují tepovou frekvenci a navozují pohodu,“ říká terapeutka.  

Zelená a modrá jsou pak tedy dalšími nejvíce probádanými barvami. Modrá navozuje tak jako bílá pocit jistoty a je v sounáležitosti především s vyrovnanými a týmovými hráči bez konfliktů. S těmito lidmi se nám snadněji navazuje komunikace, pohlížíme na ně i jako na inteligentní a sečtělé lidi. Zelenou pak nosí ochranářské duše, jež rády poradí a pomůžou s určitými problémy. Šedou nosí analytické typy lidí, hnědou spolehliví, ale neprůbojní lidé, růžová pak značí přátelskou a velmi empatickou povahu člověka.

Obecně lze říct, že barvy nízké sytosti vyzařují pocit pohody a bezpečí daleko více než ostré odstíny. Důležitá je však také harmonie barevných tónů, které kombinujeme. Rozdílně ovšem vnímáme barvy, které nosíme na oblečení, a barvy, které používáme při výběru věcí do svého interiéru,“ uzavírá terapeutka Marie Funke.

Velký výběr moderních kousků různých barev najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová