Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Denimová bunda: Tento must-have trend seženete už od 249 Kč!

3. července 2020 | 06:00

Denimová bundička patří mezi základy šatníku. Sázka na jistotu, kterou nikdy nic nezkazíte a která vás zachrání při ranním rozhodování o výběru oblečení. Jakou ale zvolit, abyste vykouzlila z ležérního stylu neotřelý a originální?

Obdobu denimu v podobě pracovního modrého oděvu nosili už v 17. století italští námořníci. Název denim vznikl ale o několik let později, konkrétně v 19. století, kdy Levi Strauss začal v USA prodávat pracovní oděvy z bavlněného serže dováženého z francouzského Nîmes. Ze slovního spojení „serge de Nimes“ pak vzniklo označení „denim“ pro tuto tkaninu. Ve druhé polovině 20. století pak byly z původní tkaniny na kalhoty vyráběny další varianty, jako jsou kabelky, košile, sukně, ale především bundy, které se staly nesmrtelným evergreenem.

Proč do džínové bundy zainvestovat?

#1 Je nadčasová, není to jen otázka momentálního trendu. Střihy se samosebou mění a designéři přicházejí neustále s novými inovacemi, ale unosíte ji po sezonu rok co rok.

#2 Co ale znamená sezonnost džínové bundy? Chová se stejně jako ikonický křivák, a tak vás tato denimová bundička bude doprovázet zhruba od dubna do října. Bude se vyjímat nejen na letních maxišatech, ale i na chundelatém roláku. Pokud ji ale nechcete dát z ruky ani v zimních měsících, zvolte místo té v odlehčené verzi variantu s teplou podšívkou.

#3 Je vhodná pro všechny typy postav – samozřejmostí je vybrat si takový střih, který nám bude lichotit nejvíce.

#4 Tato módní záležitost nepatří jen do ženského světa. Naopak! Unosí ji školačka základní školy, dáma v důchodovém věku, ale i pánové.

#5 Je snadno kombinovatelná. Vytvoříte s ní mnoho podob stylů. Od romantického přes smyslný, ležérní až po rockový.

Podívejte se na výběr těch nejlepších!

Jaké střihy ovládají letošní rok? Žhavým trendem je především oversized střih, který je nejvhodnější pro chladnější dny a pod který se vejde i větší vrstvení či mohutný teplý svetr. Vzhledem k tomu, že je tento vršek už objemným oděvem, zvolte k němu vždy úzký dolní díl. Například skinny džíny nebo pasovou, vysokou sukni. Denim si bude rozumět s deninem nebo můžete zvolit i koženkový dolní díl.

Nemusí být však v žebříčku oblíbenosti na prvních příčkách z toho důvodu, že nekopíruje ženskou siluetu a křivky, o což se snaží mnoho žen. Pokud je tomu tak i u vás, zvolte cropped střih, neboli zkrácenou bundu. Ulice rozzáříte přírodně bílou barvou s béžovým podtónem. Pamatujte, že džínová bunda nemusí mít nutně indigovou barvu, na kterou jsme všichni zvyklí. Aktuálně se nosí zašedlý denim, černý či právě již zmíněný bílý. Krátký střih bundičky si bude rozumět především s maxišaty nebo těmi v midi i mini střihu.

Pokud si ale chcete ponechat delší střih a nechcete příliš zdůrazňovat své křivky, nemusíte si nutně oblékat oversized střih, ale ten v prodloužené délce. Širší bunda delšího střihu je nyní doplněna o snímatelný vázací pásek, který zdůrazní lehce pas. Ale zároveň se nebudete mučit v příliš těsném střihu. Volte, jako u oversized střihu, střídmější typ kalhot, rozhodně nevolte k tomuto typu džísky zvonové kalhoty.

Ty raději zvolte ke klasickému střihu denimové bundičky, na který jsme všichni už dlouhá léta zvyklí. A pokud chcete oživit svůj šatník opravdu originálním a výstředním oděvem, potěší vás fakt, že obchodní regály se hemží bundičkami s třásněmi pokrývajícími jak přední, tak zadní část těla. Pokud ale nejste na visací detaily, zkuste variantu s originálními nápisy, malovanými kresbami či výšivkami.

Autor: Žaneta Podlahová