Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Potřebujete ulevit pokožce spálené od sluníčka? 8 babských rad, které fungují

  • ...
    16. července 2023 | 06:00

    Snědá kůže vypadá sexy, pokud se ale vystavujete slunci příliš, a navíc nepoužíváte kvalitní opalovací krém, můžete si zadělat tak akorát na malér. Spálená kůže umí totiž pěkně potrápit. Naštěstí existuje hned několik užitečných babských rád, které fungují.

    Horké letní dny svádí k tomu, abychom se vystavili sluníčku a nachytali nějaký ten bronz. Stále však mějte na paměti, že byste se slunečním paprskům rozhodně neměli vystavovat bez ochrany. Mažte se proto opalovacím krémem co dvě hodiny. Pokud se vám přece jen stane nehoda a kůži si spálíte, zkuste jeden z těchto fíglů. Zmírní horkost a uleví od bolesti.

  • Tvaroh

    Tvaroh nejen dobře chutná, ale umí také ulevit spálené pokožce. Už naše babičky používaly na spáleniny od slunce obkladu z tvarohu. Jeho složky vytáhnou horkost a kůže bude zklidněná a hydratovaná. Kromě tvarohu bude skvěle fungovat také obyčejný bílý jogurt, ten stačí na pokožku nanést a nechat chvilku působit. Pak ho opláchněte a postižená místa jemně osušte.

    VIDEO: Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?

    Video se připravuje ...
    Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat? • VIDEO: Videohub

  • Brambory

    Oblíbeným trikem, jak si ulevit od spálené pokožky, je bramborové mléko. Vezměte dvě brambory, nakrájejte je na malé kousky a rozmixujte na jemnou bramborovou kaši. Tu pak naneste na spálená místa a nechte zaschnout. Následně pokožku umyjte studenou vodou. Tento trik můžete aplikovat několikrát za den.

  • Okurka

    Rychlou pomocí pro vaši spálenou pokožku může být také klasická salátová okurka. Jen si vzpomeňte, jak příjemně chladí, když si ji dáte na obličej. Plátky okurky přiložte na popáleniny nebo jimi kůži jemně potírejte. Postižená místa budou rychle osvěžená a zklidněná.

  • Mléko a led

    Na spálenou pokožku se hodí také mléko a led. Smíchejte jeden šálek mléka se čtyřmi šálky vody, přidejte pár kostek ledu. Do směsi ponořte obklad a přikládejte ho na postižené části kůže na patnáct až dvacet minut. Opakujte zhruba po dvou až čtyřech hodinách.

  • Obklady z bylinek

    Další možností jsou obklady z bylinek. Na zchlazení skvěle funguje máta, protizánětlivě zase heřmánek, látky obsažené v zeleném čaji tlumí bolesti. Z uvedených bylin stačí udělat výluh, nechat ho zchladit a poté na postižená místa přikládat obklady.

  • Aloe vera

    Výtažek z rostliny aloe vera je v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu dobře známý a velmi oblíbený. Pokožku totiž umí dokonale zklidnit. Pokud tedy máte tuto užitečnou rostlinku doma, stačí odříznout list a postižená místa namazat šťávou. Jestli ne, tak se rozhodně vyplatí koupit si gel nebo krém s výtažkem z této rostliny.

  • Ovesné vločky

    Vezměte ovesné vločky a zabalte je do gázy. Tu pak opatrně, aby se vločky nevysypaly, namočte do vlažné vody. Zábal nechte chvíli ponořený ve vodě a poté ho vyjměte a položte na spálená místa. Takto aplikujte co dvě až čtyři hodiny. Z ovesných vloček si můžete udělat i koupel. Pokud přidáte ještě trochu bílého jogurtu, dvě lžíce medu a aloe vera, tak nezískáte chutnou snídani, ale protizánětlivou hojivou koupel, která vám uleví.

  • Čajové sáčky

    Pokud jste se spálili na místech, kde je často opomíjen krém na opalování, jako jsou třeba třísla, čaj vám přijde vhod. Stejně tak čajové sáčky můžete přiložit na obličej, pokud vypadáte jako rajče. Stačí vyluhovat černý čaj a vychladlé sáčky následně opatrně na místa přiložit.

    Přípravky pro zklidnění spálené kůže pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.