Sobota 21. září 2024
Svátek slaví Matouš, zítra Darina
Polojasno 21°C

Zázračná ingredience pro vaši pleť: Víte, co všechno umí niacinamid?

  • ...
    1. března 2023 | 06:00

    Toužíte po pleti bez podráždění, pupínků a vrásek? Nejvyšší čas zařadit do své každodenní rutiny niacinamid. Ne nadarmo se nazývá "vitaminem krásy". V péči o pokožku má zásadní postavení, a jedná se tak o nepostradatelnou složku v oblasti skin care. Bez ohledu na to, jakému kožnímu problému aktuálně čelíte, niacinamid vám může pomoct.

    Niacinamid patří do skupiny vitaminů B a jedná se konkrétně o vitamin B3. Ten se přirozeně vyskytuje v našem těle a potřebujeme ho hlavně pro to, aby všechny tělesné procesy fungovaly správně. Podporuje regeneraci těla a svalů a podílí se také na obnově kůže. Není žádným tajemstvím, že má niacinamid také blahodárné účinky na naši pleť, a proto se stal velice oblíbeným. Co tento malý zázrak vlastně všechno umí?

  • Výrazně zpomaluje stárnutí pleti

    Je obecně známo, že s věkem klesá tvorba kolagenu, což následně vede ke vzniku vrásek. Niacinamid naopak produkci kolagenu zvyšuje, a tím výrazně zpomaluje stárnutí pleti. Vedle kyseliny hyaluronové, aloe vera nebo vitaminu C je tak další látkou, díky které bude vaše pleť šťavnatá a pevná.

    Video: 5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu:

    Video se připravuje ...
    5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

  • Má protizánětlivé účinky

    Pokud vás trápí problematická pleť a pupínky vám nedají spát, je nejvyšší čas do vaší skin care zařadit niacinamid, který si s těmito problémy hravě poradí. Nejenže vám pomůže zredukovat nedokonalosti, které se na pleti už objevily, ale navíc slouží jako prevence proti dalšímu akné. Niacinamid reguluje produkci kožního mazu a stahuje rozšířené póry, poradí si také se zarudnutím pokožky.

  • Hydratace

    Niacinamid si umí poradit nejen s mastnou pletí, ale hravě zvládne i tu suchou. Mezi jeho další vlastnosti patří hydratace. Jak už bylo řečeno, zvyšuje tento vitamin tvorbu kolagenu, zároveň zvyšuje také hladinu ceramidů a mastných kyselin ve vnější vrstvě pleti. Díky tomu je pokožka chráněna před volnými radikály, ale navíc je dokonale hydratovaná a svěží.

  • Poradí si s pigmentovými skvrnami

    Dalším projevem stárnutí pokožky jsou pigmentové skvrny. Často jim napomáhá časté vystavování se slunci, ale mohou být také pozůstatkem různých kožních zánětů. Niacinamid redukuje hromadění kožního barviva melaninu, a tím pomáhá pigmentové skvrny zesvětlovat. Dokáže tak výrazně sjednotit pleť.

  • Jak ho používat?

    Jelikož se jedná o šetrnou a pro pokožku přirozenou látku, můžete niacinamid používat klidně i dvakrát denně, a to dlouhodobě. Vždy se ale řiďte doporučením výrobce. Nejčastěji ho najdete v pleťových sérech nebo krémech. Řada studií prokázala, že niacinamid účinkuje i v nízké koncentraci 2 až 4 %. Některé produkty obsahují 10 % niacinamidu, který je obecně považován za nejúčinnější. 

    Tím, že je niacinamid sám o sobě jemný, je všeobecně dobře snášen a neměly by se dostavit žádné vedlejší účinky. Niacinamidové sérum můžete vrstvit například s kyselinou hyaluronovou, AHA a BHA kyselinami nebo retinolem. Niacinamid má mnoho použití, je cenově dostupný a snadno se začleňuje do vaší každodenní rutiny.

    Velký výběr pleťové kosmetiky za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.