Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Děsí vás šediny? Takhle jim můžete předcházet

  • ...
    22. listopadu 2022 | 06:00

    Přestože jsou v dnešní době šediny ohromně trendy, většinu žen šedivé vlasy spíše děsí. Čas zastavit bohužel nejde a šedivění nakonec čeká každého z nás, přesto existují způsoby, jak ho můžete alespoň trochu zpomalit. 

    Za šedinami často stojí genetika. Pokud vaše maminka měla šedivé vlasy již po třicítce, pravděpodobně to čeká také vás. Na vině ale nemusí být vždy dědičnost. Co dělat, abyste šedivění co nejvíce oddálila?

  • Dostatek vápníku

    Dostatek vápníku není důležitý pouze pro vaše kosti a svaly, může také zpomalit pokles pigmentu melaninu ve vlasech. Buňky ve vlasových koříncích s přibývajícím věkem odumírají a ztrácejí schopnost vytvářet pigment. Proto vlasy šednou, a jakmile se produkce melaninu zcela zastaví, je vlas bílý. Pokud však denně zkonzumujete alespoň 200 mg vápníku, lze úbytek pigmentu výrazně zpomalit. Předčasné šedivění může způsobovat také nedostatek vitaminu B6, B12, vitaminů D nebo E. Zaměřte se proto i na ně.

    Jak šikovně zamaskovat odrosty? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Jak zamaskovat odrosty • VIDEO: Vlastní

  • Zdravá strava

    Sem tam zhřeší každý z nás. Dbejte však na to, aby byl váš jídelníček vyvážený, plný ovoce a zeleniny, ale hlavně kvalitních bílkovin. Zdravá strava je zásadní nejen pro vaše vlasy, ale také pokožku a nehty. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou velice prospěšné a mohou účinně bojovat proti šedivění. Zahrňte do svého jídelníčku proto vejce, ryby, sójové boby a mléčné výrobky. Vaše vlasy vám za to poděkují.

  • Pozor na stres

    Je známo, že stres může spustit mnoho zdravotních problémů. Výrazně totiž snižuje odolnost našeho těla, a často se proto objevují různé vedlejší příznaky. Jedním z nich může být také šedivění. Snažte se proto se stresovým situacím co nejvíce vyhýbat.

  • Nepřehánějte to se stylingem

    Fény, žehličky ani kulmy vašim vlasům rozhodně neprospívají. Poškozují vlasová vlákna, vlasy pak mohou být suché, lámavé a v nejhorším případě také spálené. Často se navíc může objevovat také šedivění. Pokud své vlasy budete vystavovat teplu, vždy používejte produkty, které je umí před teplem ochránit. V nejlepším případě však kulmování a žehlení omezte na minimum.

  • Barvení bez peroxidu

    K předčasnému šedivění může přispět také pravidelné barvení. Mnohé chemické barvy totiž obsahují škodlivé látky, které snižují tvorbu melaninu. Tou hlavní látkou je peroxid vodíku, který najdete ve velkém množství barev. Vybírejte proto takové, které ho vůbec neobsahují.

  • Stop cigaretám

    Asi nemusíme vůbec připomínat, že cigarety nejsou vašemu zdraví vůbec prospěšné. Velký podíl mají také na tom, jak vypadají vaše pokožka, nehty, ale i vlasy. Je prokázáno, že kouření urychluje šedivění až 2,5krát. Pokud vám záleží na kvalitě vašich vlasů, ale hlavně na celkovém zdraví, je nejvyšší čas s tímto nešvarem skoncovat.

    Velký výběr přípravků pro krásné vlasy za skvělé ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.