Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mají to krásnější lidé snazší? Průzkumy mluví jasně!

Mají to krásnější lidé snazší? Známe odpověď!
18. listopadu 2022 | 06:00

Půvabná tvář, vřelý úsměv a perfektně vysoustružené tělo. Je to výhra, nebo spíš prokletí?

Dokonalý, nádherný vzhled nás fascinuje od nepaměti, ač všechny víme, že je to povrchní a že to nejlepší na člověku se skrývá uvnitř. Jenže krásným lidem tak nějak automaticky víc věříme, připadají nám sebevědomí, schopní. Dovedou nás během pár vteřin okouzlit. Domníváme se, že nemůžou mít žádné starosti. Jenže taková selanka to vždy být nemusí…

Tip na video: Jak šel čas s ideálem krásy?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Allure

Vyšší plat? Ano!

Faktem je, že kam vstoupí, tam na sebe strhávají pozornost a zanechávají v přítomných hluboký dojem. Navíc, kdo se ocitne v jejich společnosti, cítí se být poctěn už jen tím, že s ním prohodí pár slov. Tak nějak nám přijde logické, že si musí vydělávat i víc peněz, protože v kariéře jistě snadněji postupují směrem vzhůru, musí se jim otevírat víc dveří než přírodou méně obdařeným jedincům… Taky stoprocentně nemusí tolik ohromovat intelektem, stačí jim jen zdobit – hlavně ženám se to často zdůrazňuje.

Jediná potvrzená pravda z toho všeho je, že krásní lidé jsou sebejistější, oplývají sociálními dovednostmi a zaměstnavatelé to vidí – automaticky si je tak řadí do kolonky "schopní" a snaží se je za to ocenit. Ve většině případů jde ale o atraktivní muže. Krásné ženy mají se zevnějškem na svých pracovištích spíš problém – bývají vnímány jako sexuální objekt, jsou často terčem narážek nebo úlisného chování kolegů. Jejich dovednosti bývají shazovány a zlehčovány, a to i z úst kolegyň – ty se přece tolik snažit nemusíš, stačí hodit oči po šéfovi…

Když ale mají šéfovou, můžou trpět tím, že je více kontroluje, zkrátka po nich jde. Ale zase mají minimálně o pět procent vyšší plat než jejich obyčejnější kolegyně. A taky na ně není vyvíjen takový tlak. Tedy alespoň s takovou zprávou přispěchal průzkum časopisu Newsweek. Podle staršího výzkumu Texaské univerzity je zase rozhodně lepší být průměrně výkonný a hezký než geniální, ale bez špetky atraktivity. Ta ale hraje docela podstatnou roli na konkurzech. Když se náhodou do finále dostanou dva stejně schopní, šéf spolehlivě sáhne spíš po tom se sympatickou, přitažlivou tváří.

Rády se obklopujeme krásou

Ostatně bylo potvrzeno rovněž to, že i studenti s pěkným vzhledem bývají kantory považováni za šikovnější. Tudíž se jim dostává větší podpory, a to i z rodičovské strany. Je pak logické, že mají lepší školní výsledky, snáze se dostávají na školy a sebevědomí jim přirozeně stoupá. Obecně jsou krásnější lidé o celých deset procent šťastnější a spokojenější než ti s vadami na kráse. Jak už bylo napsáno, krásou se rádi a spíše obklopujeme, než abychom se postavili čelem ke stáří a pustili si ho k tělu. Je to naše daná přirozenost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná