Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mastí se vám neustále vlasy? Tohle je 6 důvodů, proč se to děje

  • ...
    20. října 2022 | 06:00

    Každé z nás už se někdy stalo, že vlasy měly svůj "den blbec", byly nepoddajné a hlavně mastné. Pokud u vás ale tento problém neustále přetrvává, umyjete si vlasy, a najednou jsou na druhý den zase mastné, pak nejspíš děláte jednu z těchto chyb.

    Kořínky vlasů mají takzvané mazové žlázky, které přirozeně vylučují kožní maz. Není potřeba se ho úplně zbavovat, protože v normálním množství je pro vlasy prospěšný – díky němu se totiž nelámou a nejsou tak suché. Pokud však tyto žlázy začnou produkovat mazu až moc, je to problém. Důvodů může být hned několik – od špatné životosprávy až po genetiku. Často ale za tímto problémem stojí nevhodná péče, která se dá lehce změnit. Poradíme vám jak!

  • Používáte nesprávné produkty

    Jedním z hlavních důvodů, proč se vám vlasy neustále mastí, může být nesprávná vlasová kosmetika. Neberte do ruky proto hned první šampon, na který narazíte, ale vybírejte takový, který je určen právě pro váš typ vlasů. Pokud jste u sebe zaznamenala nadměrné maštění, pozor si dejte na šampony, které obsahují různé oleje a mají krémovou konzistenci. Pro vaše vlasy budou naopak prospěšné šampony, které jsou průhledné a nejsou tak parfemované. Párkrát za měsíc sáhněte také po hloubkově čisticím šamponu, který vyčistí pokožku hlavy, a zbaví vás tak nahromaděného kožního mazu, jiných vlasových přípravků a dalších usazenin.

    Jak aplikovat suchý šampon? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub/ Kristýna Juřicová

  • Příliš často je češete a neustále se jich dotýkáte

    Tak schválně... Kolikrát denně si vlasy prohrábnete, hrajete si s pramínky nebo je češete? Česání stimuluje produkci přírodních olejů vlasové pokožky, což se často projevuje jako lesk, brzy to ale končí mastnotou. Rozčesávejte si proto pouze délky vlasů a dávejte si pozor na to, aby byl hřeben čistý, aby na něm nebyly staré vlasy a zaschlé stylingové přípravky. Raději také skoncujte se zlozvykem, že si na vlasy neustále saháte. Častým saháním si na ně totiž přenášíte mastnotu z prstů.

  • Myjete je až moc často

    Možná máte pocit, že čím více je budete mýt, tím méně mastné budou. Opak je ale pravdou – příliš časté mytí právě mastnotu způsobuje. Denním mytím totiž vlasovou pokožku zbavujete přirozených olejů, a ta jich tak kvůli tomu produkuje mnohem více. Zkuste si vlasy proto mýt jen párkrát za týden. Ze začátku to možná nebude nic moc, ale brzy si vlasy zvyknou, budou se mastit méně, a tím pádem budou také mnohem lépe vypadat.

  • Neustále je stahujete

    Stažený, uhlazený culík sice působí elegantně a často slouží jako dobrý způsob, jak mastnotu skrýt, tento účes ve skutečnosti ale způsobuje, že se pod vlasy všechen maz akorát hromadí a vlasy jsou pak nic moc. Zároveň uhlazené účesy vyžadují mnoho stylingových produktů, které vlasy zatěžují, a ty se pak více mastí. Pokud můžete, dejte svým kadeřím raději volnost a noste je rozpuštěné. 

  • Pozor na kondicionér

    Mějte na paměti, že všeho moc škodí, a i když používáte kvalitní vlasovou kosmetiku, nemusíte to s ní přehánět. Platí to jak v případě šamponu, tak hlavně kondicionéru. Ten je potřeba z vlasů vždy pořádně vymýt, protože jeho větší množství vlasy zatěžuje a ty mohou být pak mastné. Nanášejte ho proto vždy pouze na konečky a pořádně ho vymývejte. Správný postup poznáte tak, že při vymývání nebudou vaše vlasy na povrchu klouzavé.

  • Horká voda

    Pozor si dávejte také na příliš horkou vodu. Ta sice dokáže otevřít vlasové kutikuly a umí odstranit nečistoty, zároveň může způsobovat také to, že jsou vaše vlasy neustále mastné. Horká voda totiž stimuluje kožní žlázky a ty pak produkují více mazu. Při vymývání šamponu a kondicionéru použijte vodu teplejší, následně vlasy opláchněte vodou studenou.

    Velký výběr přípravků pro vaše krásné vlasy najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.